Gå till innehåll

4 fjärrströmbrytare för motorvärmaren

Vi tittar på vilka sätt det finns för att kunna fjärrstyra motorvärmaren. Här nedan jämför vi olika produkter och tittar på vad som skiljer dem åt. Vi tittar på fjärrströmbrytare med stöd för Z-wave, ZigBee, WiFi och 433 MHz.

Nu börjar det bli allt kallare ute vilket gör att många börjar koppla in sin motorvärmare till bilen för att få en varm och skön bil på morgonen. För att slippa gå ut och starta motorvärmaren varje morgon så kan man använda sig av en timer så att motorvärmaren automatisk startar vid en viss tid på morgonen.

Det finns dock några nackdelar med en vanlig analog timer:

  • Varje gång du ska ändra tid så behöver du gå ut till timern.
  • Om du spontant vill starta motorvärmaren någon gång så måste du gå ut till timern och ändra den.
  • Vid strömavbrott eller om någon lånar strömuttaget och tillfälligt drar ut timern ur uttaget så kommer tiden för timern bli felinställd.
  • Du har ingen möjlighet att se på mobilen om motorvärmaren är igång eller inte.

För att lösa dessa problem så kan man använda sig av en fjärrstyrd timer/strömbrytare. Vilken strömbrytare som passar beror på vilket system man använder för sitt smarta hem. Använder man exempelvis Philipe Hue Bridge eller någon annan controller med ZigBee så kan Osram Smart+ ZigBee vara intressant. Använder man istället en controller med Z-wave så har Popp en fjärrströmbrytare. Har man ingen controller idag så kan man istället kolla på Nedis Smartlift som använder WiFi för att kommunicera.

När det gäller fjärrströmbrytare för motorvärmare så är det 2 saker man bör tänka på. Det första är att man bör se till att fjärrströmbrytaren är klassad för utomhusbruk, dvs. att den är IP44-klassad. Det andra man bör tänka på är att fjärrströmbrytaren behöver klara av den effekt som motorvärmaren förbrukar.

Fjärrströmbrytare med ZigBee

Osram Smart+ ZigBee

Har du en Philips Hue Bridge eller annan controller (exempelvis Homey Pro) med ZigBee så bör du kolla på Osram Smart+ ZigBee. Här får du en fjärrströmbrytare med skyddslock så att kabeln är ordentligt skyddad. Brytaren är klassad för utomhusbruk och med hjälp av en knapp kan du enkelt slå på och av brytaren ifall du behöver göra det manuellt.

  • Anpassad för utomhus (IP44)
  • Maxeffekt: 3680W
  • Drifttemperatur: -25°C – 45°C

Fjärrströmbrytare med Z-wave

Popp Smart Outdoor Plug

Letar man efter en fjärrströmbrytare med Z-wave som är IP44-klassad så är det förmodligen Popp Smart Outdoor Plug man ska titta närmare på. Denna fjärrströmbrytare klarar av effekt upp till 3500W och kommunicerar genom Z-wave Plus.

Förutom att kunna slå på och av brytaren så mäter brytaren strömförbrukningen. Vill man manuellt hantera brytaren så finns det en knapp för att slå av och på brytaren. Nackdelen är det höga priset på 600 kr.

  • För utomhusbruk (IP44)
  • Effekt upp till 3500W
  • Klarar temperaturer ner till -30°C

Fjärrströmbrytare med WiFi

Nedis Smartlife smart kontakt för utomhusbruk

Nedis erbjuder en prisvärd fjärrströmbrytare som kommunicerar via WiFi. Detta gör att det inte krävs någon separat controller för att brytaren ska fungera. Brytaren klarar av temperaturer ner till -30°C och klarar effekt upp till 3680W. Allt detta får du till ett pris av 230 kr vilket gör detta till ett prisvärt alternativ.

Fjärrströmbrytaren styrs med hjälp av Nedis app som finns till iOS och Android. Appen har stöd för Google Home och Amazon Alexa vilket gör att brytaren kan styras med hjälp av rösten.

  • IP44-klassad
  • Inget krav på controller
  • -30°C till 40°C
  • Maxeffekt: 3680W

Fjärrströmbrytare med 433 MHz

Nexa LGDR-3500

Är man ute efter en fjärrströmbrytare för 433 MHz så finns Nexa LGDR-3500. Här får man en rejäl fjärrströmbrytare som klarar av utomhusanvändning (IP44) och en hög effekt (3500W).

Vill man ha en fjärrströmbrytare med 433 MHz så kan detta vara ett alternativ. Dock bör man ha i åtanke att signalen skickas med hjälp av envägskommunikation i och med att det är 433 MHz. Det kan vara trist att komma ut till en kall bil och upptäcka att signalen inte kommit fram. Därför kan det vara en bättre idé att använda en fjärrströmbrytare med tvåvägskommunikation (Z-wave, ZigBee, WiFi) så att man verkligen vet att motorvärmaren har startat efter att signalen har skickats.

  • IP44
  • Max belastning: 3500W