Gå till innehåll

Bästa controllern för smarta hem

Vi jämför 5 olika controllers för att se hur bra dem är och vad som skiljer dem åt. Vi tittar på allt från färdiga paket från stora tillverkare till att använda egen hårdvara tillsammans med egen mjukvara.

En controller är en central enhet som hanterar all kommunikation i ett smart hem. Den hanterar alla inställningar för nätverket och det är den som skickar och tar emot signaler från alla smarta produkter i nätverket.

SmartThings Hub

Samsungs SmartThing är en controller som hanterar ZigBee, Z-wave och Wifi. SmartThing kopplas in antingen via en ethernetkabel kopplad til din router eller trådlöst via WiFi. Styrningen av SmartThings sköts sedan via appen SmartThings som finns till både Android och iOS.

Förutom att vara kompatibelt med SmartThings-produkter så fungerar controllern även med exempelvis Philips Hue, Alexa, Google Assistant, Ring, Sonos, Fibaro, Yale, Danalock, Osram, Belkin och Arlo.

SmartThings Hub är en controller som är ihopkopplad med molnet vilket innebär att den behöver internetuppkoppling för att kunna användas fullt ut. Det finns dock vissa funktioner som går att använda lokalt utan en internetuppkoppling.

Pris: ca. 900 kr.
Teknik: Z-wave, ZigBee, Wifi.
Tillverkare: Samsung

Philips Hue Bridge

Philips Hue Bridge är Philips controller för att styra produkter i deras Philips Hue-serie. Precis som övriga Philips Hue-produkter så kommunicerar Bridge via ZigBee. Controllers ansluts till din router via nätverkskabel.

Hue Bridge gör att man kan styra sina produkter via Hue-appen som finns till Android och iOS. Controllers går att koppla ihop med röstassistenter som Google Assistent, Amazon Alexa, Microsoft Cortana och Apple Siri.

Officielt så stödjer Hue Bridge alla lampor som tillhör Hue-serien. Enligt uppgifter från användare så går det även att styra Ikeas Trådfri-serie och produkter från Osram med hjälp av Hue Bridge.

Pris: ca. 600 kr.
Teknik: ZigBee
Tillverkare: Philips

IKEA Trådfri Gateway

Ikeas controller kostar endast 299 kr vilket innebär att det är den billigaste controllern i det här testet. Trådfri Gateway kan kommunicera med Ikeas Trådfri-serie, men även med Philips Hue-produkter. Är man sugen på att testa på produkter inom smarta hem och inte vill lägga så mycket pengar i början så kan det vara en idé att titta på Trådfri Gateway.

Trådfri Gateway har även stöd för Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit och Sonos. För att ansluta controllers så ansluts enheten med ethernetkabel till din router. Styrningen av controllers sker genom Ikeas app för Android eller iOS.

Pris: 299 kr
Teknik: ZigBee
Tillverkare: IKEA

Apple HomeKit

Apples lösning för smarta hem heter HomeKit. För att kunna styra produkter med HomeKit krävs det att man har en iPhone eller en iPad. Vill man kunna styra sina HomeKit-produkter på distans och ha möjlighet att lägga till automatiseringar så krävs det även att man har en controller. Det finns 3 produkter som kan agera controller för HomeKit: iPad, Apple TV och HomePod. Har du någon av dessa enheter så har du möjlighet att använda den som en controller.

HomeKit använder WiFi och Bluetooth för att kommunicera.

Pris: från 1 698 kr (Apple TV HD)
Teknik: WiFi och Bluetooth.
Tillverkare: Apple

Telldus Tellstick Znet Lite v2

Telldus Tellstick Znet Lite v2 är en controller med stöd för Z-wave och 433 MHz. Controllern ansluts via en nätverkskabel till din router. Systemet kan styras med hjälp av ett webbgränssnitt eller via appen som finns till iOS och Android.

Antennen till controllers går att byta ut vid behov. För att komma åt systemet när man är utanför hemmet så krävs internetuppkoppling. Dock ligger all data sparad i controllern vilket gör att automation som man har lagt in även fungerar om internetförbindelsen försvinner.

Pris: ca. 1 000 kr.
Teknik: Z-wave, 433 MHz.
Tillverkare: Telldus

Animus Heart

Svenska Animus Home erbjuder en controller vid namn Animus Heart som har stöd för både Z-wave, 433 MHz, Bluetooth och WiFi. Det går även att koppla in en Hue Bridge för att få stöd för ZigBee.

Styrningen av Animus Heart sker genom deras app för Android/iOS eller via deras webbgränssnitt. Anslutningen till nätverket sker antingen genom nätverkskabel till routern eller via WiFi.

Till skillnad mot många andra controllers så lagras all data i controllern vilket gör att en internetuppkoppling endast krävs för att kunna fjärrstyra controllern.

När det gäller röststyrning så finns det stöd för Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Siri. På Animus hemsida kan man enkelt söka efter tillverkare och produkter för att se om produkten är kompatibel med Animus Heart.

Pris: ca. 1 700 kr.
Teknik: Z-wave, 433 MHz, Bluetooth, WiFi.
Tillverkare: Animus

Fibaro Home Center 3

Fibaro är en välkänd tillverkare inom hemautomation. Deras Home Center 3 är en controller med flertalet avancerade funktioner och kraftfull hårdvara. Här får man Z-wave med en räckvidd upp till hela 150 meter. Förutom Z-wave så har controllern även Bluetooth och 433 MHz. Det finns även möjlighet att kombinera Home Center med exempelvis Hue Bridge för att på så sätt få stöd för ZigBee.

Gränssnittet är stilrent och har vunnit pris för sin användarvänlighet. Anslutning sker via nätverkskabel eller WiFi. Chassit är välgjort och tillverkat i Aluminium vilket ger en lyxig känsla.

Pris: ca. 5 000 kr.
Teknik: Z-wave, 433 MHz, Bluetooth, WiFi.
Tillverkare: Fibaro

Athom Homey Pro

Homey Pro från Athom är en väldigt populär controller. Det som gjort den så populär är bland annat att den har alla tekniker man kan tänka sig och att kompatibiliteten bland produkterna är väldigt bra. Homey Pro har inbyggd stöd för över 50 000 produkter från tusentals tillverkare.

För att styra sina produkter genom Homey krävs det en telefon med Android/iOS eller en dator. Homey Pro ansluts till nätverket via WiFI. För att Homey Pro ska kunna fungera optimalt så behöver den vara uppkopplad till internet. Utan en internetuppkoppling så går det exempelvis inte att använda röststyrning och andra tjänster som kräver en internetuppkoppling.

Pris: ca. 4 000 kr.
Teknik: Z-wave, ZigBee, Bluetooth, 433 MHz, IR, WiFi.
Tillverkare: Athom

Egen hårdvara/mjukvara

Om man tycker hemautomation är roligt och är beredd att lägga ner mycket tid på att konfigurerar sitt smarta hem så finns det möjlighet att köpa egen hårdvara som man sedan kan komplettera med valfria open source-mjukvara.

Fördelen med detta är att du själv har full kontroll över ditt system och att du inte är beroende av någon tillverkare. En annan fördel är att du kan börja i en liten skala och sedan bygga ut ditt system vart efter.

Det finns flera populära mjukvaror som man kan använda för att styra sitt hem. De populäraste är Home Assistant, OpenHab och Domoticz. Den absolut populäraste mjukvaran är HA (Home Assistant). Tack vare att HA är open source så finns det massvis med utvecklare som hela tiden hjälper till att utveckla nya funktioner för mjukvaran. Det finns ett enormt produktstöd i HA och som användare har du möjlighet att konfigurera hur det ska fungera och få det att se ut precis som du själv föredrar.

Att använda sig av egen mjukvara och hårdvara lämpar sig till dem som är beredda att lägga flera timmar på att konfigurera sitt smarta hem. Har man erfarenhet av programmering så är det en fördel. Söker man något som är snabbt att komma igång med så bör man istället satsa på att köpa en färdig controller med inbyggd mjukvara. Men är man beredd att lägga många timmar på att konfigurera sitt smarta hem så finns det enorma möjligheter om man väljer att använda Home Assistant.

Några fördelar med Home Assistant är bland annat att man inte är beroende av att någon tillverkare ska släppa uppdateringar för en produkt. Här finns det ett helt community som utvecklar stöd för nya produkter vilket gör att det snabbt brukar implementeras stöd för nya produkter.

Raspberry Pi med Home Assistant

Många av dem som använder Home Assistant använder Raspberry Pi som hårdvara. Anledningen till att det har blivit så populärt är att Home Assistant har bra stöd för Raspberry Pi och det går att köpa in hårdvaran till ett bra pris.

Köper du en Raspberry Pi och installerar Home Assistant så får du stöd för att kommunicera med WiFi-produkter. Vill du kunna kontrollera exempelvis ZigBee-produkter så krävs det att du köper till exempelvis Raspbee eller Conbee. Vill du kunna kontrollera Z-wave så behöver du exempelvis en Razberry eller en Z-stick. Vill du ha stöd för Bluetooth eller IR så behöver du köpa en modul för det osv. Dvs. stödet för olika tekniker väldigt bra, men det krävs att man köper till en modul/antenn så att sin Raspberry Pi kan kommunicera på rätt frekvens.

Prisexempel: Paket med Raspberry Pi (800 kr) + Z-stick (450 kr) = 1 250 kr.

NUC med Home Assistant

Många börjar att köra Home Assistant på en Raspberry Pi, men när man sedan vill ta nästa steg så är det en NUC som rekommenderas. Fördelen med NUC över en Raspberry Pi är att systemet blir mycket snabbare tack vare en snabbare processor.

En annan fördel är att en NUC använder en SSD för lagring istället för Raspberry Pi som använder SD-kort. En hel del användare med Raspberry Pi har upplevt problem med att SD-korten i sin Raspberry Pi blir korrupta vid mycket skrivning till kortet eller plötslig avstängning. Genom att då istället använda en NUC så slipper man risken för ett korrupt minneskort. Dvs. ger NUC:en ett kraftfullare och stabilare system.

Nackdelen med att använda en NUC istället för en Raspberry Pi är att installationen är lite krångligare, strömförbrukningen är lite högre och inköpspriset är högre.

Prisexempel: NUC med 120GB SSD och 4GB RAM (2 000 kr) + Z-stick (450 kr) = 2 450 kr.