Gå till innehåll

Recension av Homey Bridge

Vi har tagit en titt på Homey Bridge. En smart controller från Athom som kostar under tusenlappen. Full av smarta funktioner och stöd för bl.a. zigbee, z-wave, wifi, blåtand och 433 MHz.

Vi jämför den mot den populära Homey Pro och tittar på vad som skiljer dem åt. Är det Homey Bridge som är den bästa controllern just nu? Eller finns det några nackdelar?

Läs vår recension av Homey Bridge nedan.

Innehåll

Uppackad Homey Bridge tillsammans med medföljande tillbehör.

Det som ingår när man köper en Homey Bridge är huvudenheten, en usb-kabel och en strömadapter.

Pris

Homey Bridge kostar i dagsläget runt 700 kr. Ett bra pris med tanke på hur kapabel enheten är och eftersom att controllern har stöd för de flesta teknikerna/protokollen som används inom smarta hem.
Man bör dock ha i åtanke att de flesta kommer vilja köpa till Homey Premium för 35 kr i månaden för att kunna utnyttja sin Homey Bridge. Mer om detta längre ner.

Protokoll

Homey Bridge har stöd för i princip alla protokoll som används smarta produkter. Homey Bridge har stöd för:

  • Zigbee
  • Z-wave
  • Wifi
  • Bluetooth
  • IR
  • 433 MHz

Tack vare att Homey Bridge har stöd för alla dessa protokoll så kan controllern kommunicera med tusentals olika enheter.

Portar

Baksidan på Homey Bridge.

Det finns endast en port på Homey Bridge och det är kontakten på baksidan av enheten. Kontakten är en micro-USB som används för att strömförsörja enheten.

Installation

Homey Bridge hanteras med hjälp av Homey-appen i sin telefon. Vi testar hur enkelt det är att komma igång nedan:

Guidad installation via Homey-appen

Det är väldigt enkelt att komma igång med Homey Bridge. Man börjar med att installera Homey-appen till sin telefon. Genom appen blir man sedan guidad, i något som liknar en chatt, och får då ett konto skapat.

Konfiguration av Homey Bridge i Homey-appen.

I några olika steg får man sedan fylla i information om sitt boende, exempelvis hur många våningar man har, vilka rum som finns i boendet osv.

Allt är väldigt enkelt och pedagogiskt. Dvs. är det lätt att komma igång även om man inte är så teknisk.

Anslut till nätverket

Efter att man fyllt i uppgifter om sitt boende så blinkar enheten blått och man får valet att ansluta till enheten via telefonen.

Homey Bridge:n söker sedan efter tillgängliga trådlösa nätverk (wifi). Efter att man valt ett nätverk i listan så får man ange lösenordet för det trådlösa nätverket och sedan är installationen slutförd.

Min Homey Bridge är nu redo att användas!

Eller ja nästan i alla fall, för först vill den ladda ner de senaste uppdateringarna. Efter några minuter är uppdateringarna nedladdade och min Homey Bridge är redo att användas.

Lägga till enheter

Nästa steg är att börja lägga till tjänster och enheter som jag kan styra. Jag börjar med att klicka på plusset (+) under fliken Enheter och får du upp förslag på flera tjänster som min Homey Bridge automatiskt hittat på mitt nätverk:

  • Sonos
  • Spotify Connect
  • Philips Hue
Vyn Enheter i Homey-appen.

Jag väljer att klicka på Sonos och får då fylla i mina inloggningsuppgifter till Sonos. Mina 5 sonos-högtalare upptäcks sedan automatiskt och dyker upp i Homey-appen.

Sonos-enheter som upptäckts i Homey-appen.

Därefter vill jag ansluta min strömbrytare från Shelly. Jag klickar därför på Enheter – Plusset (+) och söker efter ”Shelly”. Jag får upp Shelly och kan logga in med mina inloggningsuppgifter för Shelly Cloud. Efter att jag blivit inloggad så dyker min strömbrytare från Shelly upp direkt.

Shelly-enheter som upptäckts.

Redan nu upptäcker jag dock begränsningen med Homey Bridge. Jag har redan lagt till 6 enheter (5 Sonos-högtalare + 1 Shelly-strömbrytare) vilket gör att Shelly-strömbrytaren inte syns. Detta eftersom att man max kan ha 5 enheter inlagda samtidigt med Homey Bridge, om man inte skaffar Homey Premium.

Enheter i Homey-appen. Lås på den 6:e enheten pga. av att Homey Premium inte är aktiverat.

Om jag nu klickar på brickan för min Shelly-strömbrytare, som har en lås på sig, så blir jag uppmanad att skaffa Homey Premium.

Redan här blir det tydligt att man inte klarar sig långt med en Homey Bridge utan att betala för Homey Premium. Planerar man att köpa en Homey Bridge bör man räkna med att också behöva betala för Homey Premium. Jag skulle tro att de flesta användarna lär vilja kunna ansluta fler än 5 enheter.

Homey Premium

Homey Premium är en prenumeration som kostar 35 kr per månad och gör det möjligt att ansluta obegränsat med enheter till sin Homey Bridge (istället för max 5 enheter).

Förutom upplåsning av antal enheter så ger Homey Premium även tillgång till Homey Insights (används för att samla och visualisera data) och Premium Flows.

Homey Premium ingår i 3 månader vid köp av Homey Bridge.

Vid köp av min Homey Bridge ingick 3 månaders gratis Homey Premium. Yay!

Lägg till Philips Hue-enhet

Min nästa enhet att lägga till i min Homey Bridge är en Philips Hue Play Light Bar. För att enheten ska kunna hittas av Homey-appen så behöver jag första lägga till den i Philips Hue-appen. Sedan kan jag koppla ihop Philips Hue-appen och Homey och på så sätt få upp alla enheter från min Philips Hue Bridge i Homey-appen.

Dvs. kan man säga att det finns 2 olika sätt att lägga till enheter i sitt Homey-system. Antingen parar man ihop sin smarta pryl direkt med Homey-enheten, via exempelvis Zigbee, Z-wave eller wifi. Eller så parar man ihop sin smarta pryl med en annan controller/tjänst, exempelvis en Philips Hue Bridge eller Shelly Cloud, och så får Homey kommunicera med prylen via den tjänsten.

Enheter i Homey-appen. Homey Premium aktiverat.

På ovanstående bild kan man se de enheter som jag lagt till i Homey-appen. Vi ser mina Sonos-högtalare, min fjärrströmbrytare (Shelly) och min Philips Hue Play Light Bar.

Styrning av Philips Hue Play i Homey-appen.

Beroende på vad det är för typ av pryl man har lagt upp så visas olika inställningar när man klickar på prylen/enheten. I ovanstående exempel så kan man se hur det ser ut när jag klickat på min Philips Hue Play Light Bar. Då får man upp möjligheten att ändra färg på ljuset.

Homey Bridge vs. Homey Pro

Homey Pro (2019) vs. Homey Bridge

I skrivande stund så finns Homey Bridge och Homey Pro (2019). Dvs. de enheterna som syns på bild nedan.

Homey Bridge bredvid en Homey Pro (2019).

Homey Pro (2019) är en controller som jag har haft i ungefär 2 år. Det är en väldigt populär enhet som är både kraftfull och enkel. Här nedan jämför jag min Homey Pro mot min nya Homey Bridge för att se vad det finns för skillnader.

Homey BridgeHomey Pro (2019)
Kräver Homey Premium* för mer än 5 enheterJaNej
Kräver internetJaNej
*Homey Premium kostar i dagsläget 35 kr/månad.

Den uppenbara skillnaden är först och främst formen på enheterna. Homey Pro är en vit runt glob, medan Homey Bridge är en stilren platt cirkelformad enhet.

Månadskostnad (Homey Pro)

En av de största skillnaderna mellan Homey Pro och Homey Bridge är att Homey Bridge endast tillåter att man lägger till 5 enheter. Vill man lägga till fler än 5 enheter så måste man ha Homey Pro, en prenumerationstjänst från Homey.

Kräver internet

En annan skillnad är att Homey Bridge är beroende av internet för att fungera. En Homey Pro kan däremot fortfarande styra hemmets enheter även om internet inte skulle vara tillgängligt, förutsatt att enheten som ska styras inte har något beroende av internet.

Stöd av appar

En skillnad mellan Homey Bridge och Homey Pro som kan vara avgörande är stödet av appar. Homey Pro har funnits några år nu vilket gör att det finns ett flertal appar som utvecklare har tagit fram till enheten.

Apputbudet för Homey Bridge är inte alls lika bra i skrivande stund. Kollar vi exempelvis på populära appar till Homey som Plejd (uppdatering 1/4: Plejd har nu stöd för Homey Bridge) och Tesla Smart Charger så kan vi se att de endast har stöd för Homey Pro. Förhoppningsvis blir apputbudet för Homey Bridge bättre framöver.

Homey Pro (2023) vs. Homey Bridge

En ny Homey Pro har presenterats och kommer lanseras inom kort. Den nya Homey Pro (2023) har ett utseende som påminner om Homey Bridge. Förutom nytt utseende så kommer den nya Homey Pro även ha en snabbare processor och mer minne än Homey Pro (2019). Dessutom kommer Homey Pro (2023) ha stöd för den nya standarden Thread.

Sammanfattning

Homey Bridge är en utmärkt controller för dig som letar efter en prisvärd controller som kan användas med ett stort antal smarta prylar.

Den stora fördelen med Homey Bridge är att det är enkelt att komma igång och att man får en populär produkt (=bra stöd för andra produkter). Man får en controller som kan kommunicera med de flesta smarta prylarna som finns på marknaden.

Det låga inköpspriset gör att Homey Bridge passar köpare som inte är beredda att betala 4000-5000 kr för en Homey Pro. Istället får man dock en månadskostnad (Homey Premium) på 35 kr per månad (om man inte klarar sig på 5 enheter).

Min rekommendation

Letar du efter en controller som kan styra dina smarta prylar så skulle jag kolla på följande 3 alternativ:

  • Homey Bridge
  • Homey Pro (2019 eller 2023)
  • RaspBerry Pi med Home Assistant

Om du har en tajt budget
Köp Homey Bridge om du vill ha en bra controller till ett bra pris. Du får mycket för pengarna. En enhet som stödjer de flesta protokollen och som använder samma enkla appgränssnitt osv. som den populära controllern Homey Pro.

Om du har råd med en Homey Pro
Köp en Homey Pro om du är beredd att betala några tusenlappar för en controller. Då slipper du betala en månadskostnad för Homey Premium. Dessutom får du bättre appstöd än med Homey Bridge.
(Homey Premium behövs dock fortfarande om du vill använda exempelvis Logic Flows.)

Om du är teknisk intresserad och vill lägga ner mycket tid på konfiguration osv.
Köp en Raspberry Pi (eller annan hårdvara) och installera Home Assistant om du har ett stort tekniskt kunnande och tycker om att pilla med konfigurationer på fritiden. Det här alternativet är för dig som vill kunna göra precis vad du vill, men som också är beredd att spendera kvällar och helger med att konfigurera sitt smarta hem.