Gå till innehåll

Test av strömbrytaren Shelly Pro 1

Vi tar en titt på Shelly Pro 1, en uppkopplad strömbrytare som kan monteras på DIN-skena. Wifi, ethernet och bluetooth: är Shelly Pro 1 så bra som den verkar?

Shelly Pro 1 framifrån.

Första intrycket av Shelly Pro 1 är bra. Den ser ut att ha flera anslutningar och ha stöd för att kommunicera via både wifi och ethernet. Dessutom kan man på framsidan av produkten se status för de olika funktionerna med hjälp av en led-indikator vid varje funktion (Power/Wi-Fi/LAN/Out).

Byggkvalitén känns aningen plastig. Enheten känns lätt och har inte samma kvalitékänsla som exempelvis produkter från Schneider.

Anslutningar

När det gäller anslutningar så har Shelly Pro 1 ingångar på undersidan för fas och nolla. Sedan finns en ethernet-port ifall man vill styra enheten med kabel istället för trådlöst (wifi).

På undersidan finns även 2 ingångar (SW1, SW2) för knappar. De kan användas om man vill styra enheten med tryckknappar.

Undersidan av Shelly Pro 1.

På ovansidan hittar vi en ingång för matning till enheten som ska styras och en utgång där matningen skickas ut. Utgången är potentialfri vilket gör att Shelly Pro 1 kan driva enheter med olika spänning.

Ovansidan av Shelly Pro 1.

Installation

Det är inga konstigheter när det gäller att koppla in Shelly Pro 1. Första steget är att koppla in den enligt kopplingsschemat som finns på sidan av enheten.

När enheten har ström så är nästa steg att konfigurera enheten med hjälp av Shelly-appen.

Kopplingsschema på sidan av en Shelly Pro 1.

Konfigurera Shelly Pro 1 med appen

Jag börjar med att klicka på plusset (+) i Shelly-appen. Därefter får jag välja om jag vill para enheten via bluetooth, wifi (AP) eller genom att scanna nätverket.

Val av anslutningsmetod i Shelly-appen.

Eftersom att Shelly Pro 1 har bluetooth så väljer jag att para ihop enheten med hjälp av bluetooth (”Add via Bluetooth”).

Min Shelly Pro 1 är upptäckt i Shelly-appen.

Jag får sedan upp min Shelly Pro 1 och kan därefter välja ”Next”.

Därefter får jag fylla i wifi-uppgifter till det nätverk som jag önskar att man Shelly Pro 1 ska ansluta till. Eftersom att jag har ett separat nätverk för mina smarta prylar så fyller jag i uppgifterna för mitt smarta nätverk.

Jag får även möjlighet att avaktivera Bluetooth och Wi-Fi AP. Jag låter dessa vara ikryssade (går att ändra senare i appen).

Efter ca. 10-20 sekunder så är min Shelly Pro 1 ansluten till mitt nätverk. Nästa steg är att ange ett namn för enheten och välja vilket rum den ska tillhöra.

Min Shelly Pro 1 är nu konfigurerad och ansluten till mitt nätverk och Shelly:s molntjänst. Detta innebär att jag nu kan styra min Shelly Pro 1 från min app eller från min webbläsare oavsett var i världen jag är någonstans.

Shelly Pro 1 i Shelly-appen.

Uppdatera firmware

Vid installation av min Shelly Pro 1 såg jag att jag hade en gammal version av programvaran. För att uppdatera till senaste programvaran så gick jag in på följande ställe:

Settings (kugghjulet) – Firmware version – Update

Uppdateringen tog ca. 30 sekunder.

Uppdatering av Shelly Pro 1.

Inställningar

Det finns en hel del inställningar för Shelly Pro 1. Några exempel på inställningar man kan ställa in är:

  • Lägga in script (från färdiga mallar eller skapa egna)
  • Konfigurera knapp (återfjädrande eller inte osv.)
  • Schemalägg på/av
  • Lägg till flera wifi-nätverk (kan ha ytterliggare nätverk som backup)
  • Aktivera/avaktivera ethernet-port
  • Bluetooth-inställningar
  • MQTT-inställningar

Dessa inställningar kan antingen göras via Shelly-appen på telefonen eller via en webbläsare (bra om man exempelvis sitter vid en dator).

Inställningar av Shelly Pro 1.

Integration mot andra system

Om man inte vill styra sin Shelly Pro 1 via Shelly:s molntjänst så kan man koppla upp den mot exempelvis Home Assistant eller Homey.

Min tanke är att styra Shelly Pro 1 via Home Assistant för att på så sätt kunna styra den baserat på elpriset som jag har i Home Assistant.

Användningsområden

Det finns en massa olika användningsområden för Shelly Pro 1. Några exempel på användningsområden är:

Styra kontaktor

Anledningen till att jag köpte Shelly Pro 1 var för att jag ville ha en strömbrytare för DIN-skena som enkelt kan integreras med Home Assistant. I mitt fall är tanken att Shelly Pro 1 ska användas för att styra en kontaktor. Med hjälp av den slimmade formfaktorn så passar den bra bredvid en kontaktor i exempelvis en elcentral.

Shelly Pro 1 bredvid en kontaktor från Schneider.

Styr belysning

Andra exempel på användningsområden för Shelly Pro 1 är belysning. Har man exempelvis någon utebelysning som man vill kunna styra så kan en Shelly Pro 1 användas för det. Har man däremot någon inomhusbelysning som man vill styra så kanske det passar bättre att installera en puck bakom väggbrytaren (med ex. Shelly Plus 1) i det rum där belysningen finns (så man slipper ha lampknappen vid elcentralen).

Garageport

I och med att det går att anpassa utgången på Shelly Pro 1 så kan produkten användas både för exempelvis 230V och 12V. Det gör att den även lämpar sig till att styra exempelvis garageportar.

Sammanfattning

Shelly Pro 1 är en trevlig strömbrytare som kan monteras direkt på DIN-skena vilket gör att det blir en snygg och stilren installation.

Strömbrytaren har en massa funktioner som gör att man kan göra det mesta via Shelly:s molntjänst. Eftersom att Shelly Pro 1 dessutom har stöd för att köra script direkt på enheten så kan man konfigurera styrningen direkt på enheten, vilket kan vara bra om enheten inte kommer ha tillgång till internet.

Vill man koppla upp Shelly Pro 1 mot andra system som exempelvis Home Assistant eller Homey så finns det bra stöd för det.

Specifikationer för Shelly Pro 1:

  • Protokoll: Wifi, ethernet, bluetooth.
  • Montering: DIN-skena
  • Ingångar: 2 st
  • Förbrukning: < 3W
  • Mått: 94x19x69 mm
  • Vikt: 63 g