Gå till innehåll

Vad är 433 MHz?

433 MHz är en teknik som fortfarande används i flera smarta produkter. Tekniken har funnits länge vilket gör att många äldre produkter använder 433 MHz för att kommunicera. Exempelvis använder många klassiska fjärrströmbrytare med fjärrkontroll 433 MHz för att kommunicera.

433 MHz var populärt för några år sedan när Telldus låg i framkant när det gäller smarta produkter och inte hade så mycket konkurrens. På senare har dock ZigBee och Z-wave blivit allt större och i takt med att de konkurrerande teknikerna har fått större utbud så har intresset för 433 MHz minskat.

Fördelar med 433 MHz

  • Billigt
  • Bra stöd för äldre produkter

Den störa fördelen med 433 MHz är att tekniken är billig att använda. Jämför man produkter som har 433 MHz med exempelvis ZigBee eller Z-wave så är 433 MHz oftast mycket billigare. Detta beror på att 433 MHz är en enklare teknik.

Ett exempel på när det kan vara bra att använda 433 MHz är om man vill ha billiga temperatursensorer. En temperatursensor behöver man bara ta emot värden ifrån och det gör oftast inget om någon skulle läsa av signalen.

Nackdelar med 433 MHz

  • Har ej stöd för mesh (dvs. ej utbyggbart)
  • Osäkert (ingen kryptering)
  • Envägskommunikation

Det finns flera nackdelar med 433 MHz som är åtgärdade med nyare tekniker (ZigBee, Z-wave, Bluetooth osv.). Den största nackdelen är att kommunikationen sker helt okrypterat. Dvs. kan din granne läsa av dina signaler. Detta gör kanske inget om du bara har temperatursensorer hemma, men du kanske inte vill att din granne ska kunna styra dina lampor.

En annan nackdel med 433 MHz är att kommunikationen sker i en riktning. Dvs. kan en enhet endast skicka eller ta emot data, inte både och. Detta gör att man aldrig vet om signalen som skickas kommer fram. Tänder du en lampa från din controller så skickas en signal att lampan ska tändas, men du kan inte vara säker på att lampan verkligen är tänd. I modernare tekniker som exempelvis ZigBee och Z-wave så får sändaren en signal tillbaka från mottagaren som meddelar om signalen har kommit fram eller ej. Därför anses 433 MHz inte vara så pålitligt.

Eftersom att 433 MHz är en enklare teknik så finns inget stöd för mesh. Detta gör att nätverket inte går att bygga ut likt ZigBee, Z-wave och Bluetooth. Dvs. kommer all kommunikation ske direkt mellan controllern och varje enhet (finns även möjlighet att kommunicera enhet-enhet, ex. fjärrströmbrytare-fjärrkontroll). Detta gör att controllern behöver placeras centralt för att kunna nå fram med signalen till alla enheter.

Har man problem med räckvidden för sitt 433 MHz-nätverk så finns det möjlighet att köpa externa antenner till sin controller som gör att räckvidden blir bättre.