Gå till innehåll

För- och nackdelar med Plejd

Plejd har blivit väldigt populärt i Sverige. Är det smart att montera Plejd i sitt hem eller finns det bättre lösningar? Vad finns det för nackdelar med Plejd? Vi tar en titt i det här inlägget.

Produktutbud

Tittar man på Plejds produktutbud i skrivande stund så kan man se att de säljer puckar (relä/dimmer), tryckknappar, pluggar (fjärrströmbrytare), armaturer och led-slingor. I denna artikel fokuserar vi på puckarna som installeras bakom väggbrytare.

Fördelar med Plejd

1. Populärt

Plejd är väldigt populärt i Sverige vilket gör att kunskapen om Plejd är stor. Det gör att det är enkelt att köpa in Plejd-produkter och många elektriker har koll på hur Plejd fungerar.

2. Enkelt att komma igång

Det är enkelt att komma igång med Plejd. Eftersom att det inte krävs någon controller (om man inte behöver ansluta utanför hemmet) så är det ett system som elektrikern kan installera och sedan kan man låta det vara.

3. Enkelt vid flytt

En fördel med Plejd är att det är enkelt att flytta systemet till nya ägare. Vid flytt så får nya ägarna ett välkänt system och dessutom så kan alla produkter flyttas över till ett nytt användarkonto med hjälp av en kod.

Detta gör att man slipper problemet som annars kan uppstå när man har ett eget system som är beroende av en viss controller eller liknande.

4. Bra support

Har man problem med sitt Plejd-system så kan de flesta elektrikerna hjälpa till att lösa problemet. Dessutom har Plejd en support som man kan ringa till. Plejd är svenskt vilket gör att man både har produkter som är anpassade för den svenska marknaden och svensktalande support.

5. Går att använda vanliga knappar

En fördel med Plejd är att deras puckar (smarta strömbrytare) monteras bakom befintliga väggbrytare. Detta gör att man kan använda lampknappar i hemmet precis som vanligt, med möjlighet att styra belysningen smart.

Detta är trevligt i och med att det gör att lösningen fungerar även om nätverket skulle vara nere. Det gör även att användare som inte är intresserade av att styra belysningen smart kan använda lampknappar som vanligt.

Nackdelar med Plejd

1. Låst system

Plejds produkter kommunicerar via bluetooth men är låsta till att endast fungera med Plejds egna app och controller. Detta innebär att man inte kan ta en Plejd-produkt och lägga in direkt i något annat system.

Vill man ha in Plejd i andra system så finns det några lösningar, men då innebär lösningarna att kommunikationen måste gå via Plejds controller.

2. Kompatibilitet med andra produkter

Det går endast att styra Plejds produkter i Plejd appen. Detta gör att man blir låst till att endast kunna ha Plejds produkter. Är det någon produkt som man vill ha som är av ett annat märke så går den produkten inte att få in i systemet. Jämför man med exempelvis Homey där man kan styra produkter från olika märken så blir Plejd betydligt mer begränsat när det gäller produkter.

Mina åsikter

Jag tycker att Plejd har gjort flera saker bra. De gör det enkelt för elektriker att installera Plejd-produkter vilket gör att de flesta elektrikerna idag rekommenderar Plejd om man önskar smart belysning.

I och med att Plejd har blivit så populärt bland elektriker så har de flesta elektrikerna koll på hur Plejd-systemet fungerar. Detta gör att elektriker kan installera och konfigurera ett färdigt system till användaren. Som användare kan man sedan välja hur mycket man vill ändra själv, beroende på vilken kunskap och vilket intresse man har.

Jämför man Plejd mot andra smarta produkter så innebär många andra lösningar att användaren själv ansvarar för konfiguration av systemet (controller) och att elektrikern bara ansvarar för installation av smart strömbrytare och liknande.

Jag tycker Plejd passar för de flesta. Nackdelen som jag ser det är att man låser in sig i Plejds ekosystem. Skulle Plejd läggas ner så skulle man behöva byta ut alla produkter. Låsningen till Plejd gör även att det är Plejd som styr vad man kan och inte kan göra i Plejd-appen. Använder man istället andra ”öppna” produkter så kan man använda produkterna till olika controllers och därmed är man inte låst till något särskilt system.

Alternativ till Plejd

Några alternativa lösningar till Plejd när det gäller belysning brukar vara Schneider Wiser, Philips Hue och Shelly.

PlejdSchneider WiserPhilips HueShelly
ProtokollBluetoothZigbeeZigbee/BluetoothWifi
Kräver controllerNejJaNejNej
Går att använda med valfria lamporJaJaNejJa
Kännedom hos elektriker (min erfarenhet)Mycket braBra– (finns inget behov av elektriker pga. att bara lampan behöver bytas)Dålig
PrisHögt prisHögt prisMedelLågt pris
AnvändarvänligtMycket braBraMycket braBra

Schneider Wiser

Schneider erbjuder sina smarta produkter inom produktserien Schneider Wiser. Produkterna kommunicerar då via Zigbee vilket gör att systemet kräver att man har en controller som kan kommunicera med produkterna.

Eftersom att Wiser-produkterna kommunicerar via zigbee så går det att koppla produkterna direkt till andra controllers som har stöd för zigbee, exempelvis Homey eller Home Assistant (med zigbee-controller).

En fördel med Wiser är därmed att det går att använda produkterna även om Wiser-appen skulle försvinna, jämfört med Plejd som endast kan styras via Plejd-appen.

Philips Hue

Philips Hue är en annan populär lösning för smart belysning. Det har framförallt blivit populärt pga. att det är så enkelt att komma igång med. Jämfört med exempelvis Plejd så sitter den smarta styrning hos Hue-produkter i själva lampan. Detta gör att det är enkelt att installera Hue-produkter eftersom att man bara behöver byta ut lampan istället för att installera en puck bakom väggbrytaren.

Nackdelen med Philips Hur är att man behöver ge den smarta belysningen konstant ström. Slår man av strömmen (stänger av med vanliga väggbrytaren) till en lampa så går den inte längre att styra. En lösning för detta kan vara att byta ut befintliga lampknappar mot Philips Hue egna knappar. Då får man dock problemet att belysningen blir beroende av att Philips Hue-systemet är tillgängligt eftersom att lampknapparna då kommunicerar trådlöst via Hue-controllern.

En fördel med Philips Hue är att produkterna kommunicerar via Zigbee och kan anslutas till andra system så som exempelvis Homey eller Home Assistant.

Shelly

Shelly har ett stort utbud av produkter. De har både puckar som installeras bakom befintliga väggbrytare och smarta fjärrströmbrytare. Produkterna har ofta ett bra pris och kommunicerar via wifi. Jämfört med Plejd så kan Shelly styras både från deras egna app och via andra lösningar som exempelvis Homey eller Home Assistant.

Sammanfattning

Plejd passar bra för dig som vill ha något som bara fungerar och är enkelt att använda. Alla lampknappar går att använda som vanligt vilket gör att man inte märker av att Plejd är installerat.

Har man däremot behov av att styra produkter som inte finns i Plejds produktutbud eller önskar mer avancerade lösningar så bör man istället kolla på andra lösningar.

Har man en Homey eller använder Home Assistant så finns det lösningar (Plejd för Homey och Plejd for Home Assistant) som gör att man kan styra Plejd-produkter. Men har man tänkt att använda något annat än Plejds app för att styra sina enheter så tycker jag man lika gärna kan köpa produkter som har bättre stöd för att integreras med valfria controllers, som exempelvis valfri Zigbee eller Z-wave puck.

Relaterade artiklar