Gå till innehåll

Så fungerar Tibber tillsammans med Home Assistant

Genom att koppla ihop Tibber och Home Assistant kan man läsa in en massa data från Tibber och göra smarta automationer utifrån det i Home Assistant. Bland annat kan man hämta in elpris och elförbrukning från Tibber.

För att kunna hämta in data från Tibber och visa det i Home Assistant så kan man använda sig av den färdiga Tibber-komponenten som finns för Home Assistant. Att lägga till komponenten görs enkelt genom att gå in under Configuration – Integrations – Tibber. Sedan behöver man bara ange sin API-nyckel som man genererar från Tibbers hemsida.

Det finns två olika sensorer som man kan få in Home Assistant: elpris och elförbrukning.

Elpris

Det aktuella elpriset som man har för sitt hushåll kan läsas in av Home Assistant. Elpriset dyker upp som en sensor i Home Assistant där man bland annat kan se det aktuella elpriset och dagens högsta och lägsta pris.

Datan kan man sedan spara ner i databasen i Home Assistant och på så sätt få en historik över elpriserna för sin bostad.

Sensordata i Home Assistant som hämtas från Tibber.

I denna sensor kan man bland annat se:

  • Nuvarande elpris (SEK/kWh)
  • Högsta elpriset för dagen
  • Lägsta elpriset för dagen
  • Medelvärde för dagens elpris

Elförbrukning

Om man har en Tibber Watty eller Tibber Pulse så kan man se elförbrukningen i Home Assistant. Genom att använda Tibber-komponenten för Home Assistant så kan man få in elförbrukningen som en sensor i Home Assistant.

Elförbrukning från Tibber-komponenten i Home Assistant.

I sensorn för elförbrukningen så kan man bland annat se den aktuella elförbrukningen i realtid. Dessutom kan man se belastning på de olika faserna och dagens lägsta respektive högsta elförbrukning.