Gå till innehåll

Elförbrukning i realtid med hjälp av Tibber Watty

Tibber Watty från det smarta elbolaget Tibber gör det möjligt att mäta elförbrukningen i realtid och använda det för att lastbalansera laddningen till elbilen. Läs om vad vi tycker om Tibber Watty och vilka funktioner som produkten har.

Smart elbolag

Tibber är ett elbolag som erbjuder grön el till rörligt pris. Priset för elen är detsamma som inköpspriset från elbörsen Nord Pool. Det Tibber tjänar pengar på är månadsavgiften på 39 kr som kunderna får betala för att använda tjänsten.

Förutom att erbjuda el till inköpspris så har Tibber en butik kallad Tibber Store där de säljer ett stort antal smarta produkter. Dessa produkter går sedan att lägga in i Tibbers app och på så sätt styra dem direkt från Tibber-appen.

Vill man inte styra sina produkter från Tibber-appen så finns det möjlighet att koppla ihop Tibber med exempelvis Homey. Använder man redan exempelvis Home Assistant för sitt smarta hem så finns det även möjlighet att hämta data från Tibber via Tibbers API. Man kan då hämta bland annat elpris och elförbrukning från Tibber och läsa ut datan i Home Assistant.

Tibber Watty

Watty är en enhet som man med hjälp av 3 kablar kan koppla till elmätaren i sitt hushåll. Varje kabel kopplas till respektive inkommande kabel/huvudsäkring vilket gör att man kan se strömförbrukningen per fas i realtid.

Eftersom att Watty behöver vara kopplad till elmätaren så behöver den placeras i närheten av elmätarskåpet. Watty strömförsöjs med 230 V vilket innebär att man behöver ett vanlig eluttag i närheten av elmätarskåpet. För att Watty ska kunna skicka datan till Tibber så kommunicerar den med hemmets router via WiFi.

Watty var tidigare en fristående produkt från startup-företaget Watty AB som var tänkt att användas för att analysera strömförbrukningen och avgöra vad det är som förbrukar ström. Watty AB gick dock i konkurs 2018 och såldes vidare. I december 2019 lade Watty ner din konsumenttjänst som användes för att analysera data.

Efter att Watty stängde ner sin konsumenttjänst så tog Tibber över driften av Watty. Tibber använder Watty för att hjälpa sina kunder att mäta sin elförbrukning i realtid och lastbalansera sin Easee-laddbox.

Se elförbrukningen i realtid

Genom att ha en Watty inkopplad i elmätarskåpet så kan Tibber läsa av elförbrukningen flera gånger i sekunden. Detta gör att man kan se sin elförbrukningen i realtid i Tibber-appen till skillnad mot att bara se förbrukningen per timme som man annars ser (när man har Tibber som elbolag).

Genom att se elförbrukningen i realtid så kan man enkelt se hur elförbrukningen förändras när man sätter på eller stänger av apparater i hemmet. Detta gör att det är enkelt att se hur stor påverkan alla apparater i hemmet har på den totala elförbrukningen och se om det är något i hemmet som förbrukar mycket ström.

Lastbalansering

Genom att koppla ihop Watty med Tibber så kan Tibber läsa av elförbrukningen flera gånger i sekunden och agera utifrån det. Detta gör att Watty kan användas för att lastbalansera exempelvis laddboxen Easee.

Genom att koppla ihop både laddbox (Easee) och Watty till Tibber kan Tibber styra vilken effekt laddboxen ska använda baserat på strömförbrukningen som Watty läser av. Detta gör att Watty kan förhindra att strömförbrukningen i hushållet överstiger hushållets huvudsäkringar.

Easee laddbox i färgen antracitgrå.

Detta kan vara väldigt användbart eftersom att det gör att man kan ladda sin elbil samtidigt som man använder andra energikrävande apparater (ex. diskmaskin, tvättmaskin osv.) i hushållet utan att behöva oroa sig för att säkringarna ska gå sönder.

Laddboxen Easee säljs i Tibber Store för 6995 kr.

Tibber Watty och Home Assistant

Tibber har ett öppet API vilket gör att det går att läsa av datan från Tibber och få in den i andra smarta system. Ett exempel är Tibber-komponenten som finns till Home Assistant. Med hjälp av Tibber-komponenten till Home Assistant kan man få ut elförbrukning i realtid direkt i Home Assistant. Det går även att få ut aktuellt elpris direkt i Home Assistant.

Elförbrukning i realtid i Home Assistant.

Att kunna läsa in elpris och elförbrukning i Home Assistant öppnar upp för många smarta automationer. Exempelvis kan man genom slå på och stänga av produkter i hemmet baserat på elpris och strömförbrukning. Är man intresserad av hur Home Assistant fungerar tillsammans med Tibber så har vi skrivit en artikel om det här.

Tittar man på vad användare har gjort för smarta automationer med hjälp av Tibber och Home Assistant så kan man exempelvis se smarta automationer som värmer jacuzzin när elpriset är lågt eller få en lampa att lysa rött om strömförbrukningen är ovanligt hög. Det finns massvis med smarta automationer som blir möjliga med hjälp av kopplingen mellan Tibber och Home Assistant.