Gå till innehåll

3 smarta vriddimmers

Vi jämför 3 olika vriddimmer som är smarta och kan kommunicera genom ZigBee, Z-wave och Bluetooth.

Något som länge har saknats när det häller smarta produkter är vridbara dimmers. Har man velat ersätta en vriddimmer så har man ofta fått montera en brytare med återfjädrande knapp och exempelvis en Fibaro Dimmer 2 eller Qubino ZMNHVD1 bakom. Då kan man nämligen dimra belysningen genom att hålla in knappen.

Något som många dock har saknat är att kunna dimra belysningen genom att vrida på ett vred likt en klassisk ”dum” dimmer. På senare tid har det börjat dyka upp en del smarta vriddimmers som är smarta.

Vriddimmer för ZigBee

Elko Dimmer 316 GLED RF är en vriddimmer från Elko som kommunicerar via ZigBee. Är kompatibel med exempelvis Homey. Går att användas till belastning som är mellan 1-300 W. Går att koppla ihop med slavdimmers (max 3 st). Vill man ha ett mer modernt utseende så finns Elko Dimmer ESH RF Plus 316 GLED SV som har ett mindre vred med led-ring runt.

Fördelen med att det är Elko som har tagit fram denna dimmer är att den matchat utseende på övriga brytare från Elko.

Tillverkare: Elko
Pris: ca. 1 690 kr.
Teknik: ZigBee

Vriddimmer för Z-wave

Heatit Z-Dim är en vriddimmer som kommunicerar via Z-wave. Maxbelastningen är 1-200 VA (LED). Förutom att kunna dimra belysningen så kan dimmern även mäta strömförbrukning.

Tillverkare: Heatit
Pris: ca. 990 kr.
Teknik: Z-wave

Vriddimmer för Plejd (Bluetooth)

Om man använder Plejd för att styra sin belysning så erbjuder Plejd en adapter för att kunna använda sin mottagare som en vriddimmer. Vredet går att montera tillsammans med monteringsram från antingen Schneider Exxact eller Elko RS/Plus. Vriddimmern finns i vit eller svart.

Tillverkare: Plejd
Pris: Dimmermottagare (600 kr) + vridadapter (250 kr) + monteringsram (50 kr) = 900 kr.
Teknik: Bluetooth