Gå till innehåll

Jämförelse av Tibber Watty, Tibber Pulse och Easee Equalizer

Om man har laddboxen Easee så kan det vara bra att ha en energimätare som lastbalanserar effekten. Tibber Watty, Tibber Pulse och Easee Equalizer är alla energimätare som är kompatibla med laddboxen Easee. I det här inlägget jämför vi dem för att se vad som skiljer dem åt.

Varför ska man ha en energimätare?

Med hjälp av en energimätare kan man mäta den nuvarande totala belastningen i hushållet och därefter anpassa hur mycket effekt laddboxen ska använda. Har man en elbil som ska laddas och huvudsäkringar på 20A eller lägre så kan det vara en bra idé att ha en lastbalanserare/energimätare.

Med hjälp av en energimätare behöver man aldrig oroa sig för att en säkring ska gå sönder på grund av laddboxen. Energimätaren kommunicerar med laddboxen som i sin tur automatiskt lastbalanserar och håller koll på den maximala effekten så att belastningen aldrig blir för hög.

Lastbalanserare eller energimätare

Många kallar Tibber Watty, Tibber Pulse och Easee Equalizer för lastbalanserare. Detta är egentligen inte sant eftersom att enheterna egentligen bara mäter energiförbrukningen. Genom att koppla ihop dessa energimätare med laddboxen Easee Home så kan laddboxen anpassa effekten utifrån hur mycket effekt som finns tillgängligt. Så med andra ord så fungerar energimätarna i praktiken som en lastbalanserare.

Tibber Watty

Tibber Watty.

Tibber Watty är den populäraste energimätaren hos elbolaget Tibber. Från början var Watty en produkt som var tänkt att användas för att analysera energiförbrukningen i hushåll. Men efter att Watty AB gick i konkurs så tog Tibber över produkten för att använda den som energimätare till sitt system.

Installation

Watty kräver att en elektriker utför installationen. För att installera Watty monterar man en clips på varje huvudkabel i mätarskåpet (3-fas = 3 clips, 1-fas = 1 clips). Sedan strömförsörjer man Wattyn genom ett vanligt 230V-uttag. Wattyn kopplas sedan upp via wifi och kan på så sätt kommunicera med Tibber. Det finns även möjlighet att koppla in Watty med nätverkskabel (RJ45) ifall man inte vill använda wifi.

Tibber Pulse

Tibber Pulse.

Till skillnad från Watty så kräver Pulse ingen elektriker för att installeras. Pulse installeras enkelt via mätarskåpets RJ12/P1- eller RJ45-kontakt. Samma kontakt strömförsörjer enheten vilket gör att man slipper ha någon extern strömkälla. Likt Watty så kommunicerar Pulse via wifi för att få kontakt med Tibber.

Det man behöver tänka på när det gäller Pulse är att man behöver ha en elmätare som har en HAN-port (RJ12 eller RJ45). Dessutom behöver man försäkra sig om att sitt elnätsbolag kan aktivera porten. Idag är det följande elmätare som har stöd för Pulse:

  • Aidon
  • Nuri/Kaifa
  • Kamstrup

Installation

För att installera Tibber Pulse så öppnar man mätarskåpet och kopplar in enheten till elmätaren via en nätverkskabel. Sedan konfigurerar man energimätaren via Tibber-appen.

Man kan behöva höra av sig till sitt elnätsbolag för att få HAN-porten på elmätaren aktiverad.

Easee Equalizer

Easee Equalizer.

Easee har lanserat en egen energimätare som passar till deras laddbox Easee. Med hjälp av Easee Equalizer så kan man mäta elförbrukningen i hushållet och därmed lastbalansera laddboxen.

Likt Tibber Pulse så kopplas Easee Equalizer in via elmätarens HAN-port (RJ45). Dvs. innebär det att man behöver ha en elmätare med en RJ45-kontakt som är aktiverad. En fördel med Equalizer är att den kan kommunicera direkt med laddboxen till skillnad mot Watty och Pulse som kommunicerar med laddboxen via Tibber/wifi och därmed är beroende av att man har ett fungerande trådlöst nätverk tillgängligt.

Installation

För att installera en Easee Equalizer placerar man enheten framför laddboxen. Då paras den automatisk ihop med laddboxen. Sedan kopplar man in nätverkskabeln i sin elmätare. Klart!

Easee Equalizer kan enkelt monteras på en metallisk yta med hjälp av den inbyggda magneten. Finns det ingen metalliskt yta att fästa den på så kan den fästas med skruv.

Vilken energimätare ska jag välja?

Om du har elmätarskåp med HAN-port

Har du en RJ12- eller RJ45-kontakt i ditt elmätarskåp och vet att det går att aktivera porten så rekommenderas en Tibber Pulse på grund av priset och den enkla installationen. Här får du en energimätare som du superenkelt kopplar in till HAN-porten (RJ12/RJ45) i elmätaren. Förutom en busenkel installation så tar elmätaren knappt någon plats och kostar dessutom endast 595 kr.

Energimätaren som passar de flesta

Watty är energimätaren som passar alla vilket också är anledningen till att den är så populär. Detta eftersom att Wattyn kopplas in direkt på huvudkablarna (som alla hushåll har).

Watty är lite dyrare än de andra alternativen men för det priset så får du en utprovad energimätare som används av tusentals användare. Dessutom slipper du oroa dig för att din elmätare inte ska vara kompatibel med elmätaren.

Energimätaren som är oberoende av Tibber

Ifall man vill ha en energimätare som kommunicerar direkt med laddboxen och som därmed är oberoende av en extern tjänst (Tibber) så passar Easee Equalizer bra. Detta eftersom att Tibber Watty och Tibber Pulse kräver att man har Tibber-appen (räcker med gratiskonto) för att kunna lastbalansera Easee. Med hjälp av Easee Equalizer får man en energimätare som är gjord för att fungera med Easee utan någon extern tjänst.

Kom dock ihåg att du måste ha en elmätare med aktiverad RJ45-kontakt för att Equalizer ska fungera.

Skillnader

Tibber WattyTibber PulseEasee Equalizer
InkopplingClips på huvudkablarHAN-portHAN-port
Se elförbrukning i TibberJaJaNej
Kräver konto hos TibberJaJaNej
Elektriker krävs för installationJaNejNej
Pris1995 kr595 kr1495 kr
Jämförelse av Tibber Watty, Tibber Pulse och Easee Equalizer.

Om du planerar att bli kund hos Tibber så kan du få 400 kr rabatt i Tibber Store ifall du använder vår rabattkod.

Frågor och svar

Måste man vara kund hos Tibber för att använda Tibber Watty eller Tibber Pulse?

Man behöver inte ha elavtal hos Tibber för att använda Tibber Watty och Tibber Pulse. Däremot så behöver man ha ett gratiskonto hos Tibber för att kunna lastbalansera sin Easee med hjälp av en Tibber Watty eller Tibber Pulse. Detta eftersom att Watty och Pulse skickar elförbrukningen till Tibber och sedan är det Tibber som lastbalanserar laddboxen.

Hur vet jag om min elmätare har en HAN-port?

Om din elmätare har en HAN-port så bör du se ett uttag med RJ12/RJ45-kontakt på framsidan av elmätaren. Om du är osäker så kan du ringa det företag som har hand om ditt elnät. Kom ihåg att säkerställa att ditt elnätsbolag har möjlighet att aktivera HAN-porten ifall du skaffar en energimätare med HAN-port (Tibber Pulse eller Easee Equalizer).