Gå till innehåll

Vad är Z-wave?

Z-wave är en av de populäraste teknikerna som används för att kommunicera inom smarta hem. Tekniken är utvecklad särskilt för smarta hem och är därför både strömsnål och anpassad för att skicka små mängder data snabbt.

Anpassat för hemautomation

Z-wave är utvecklat och anpassat för att användas inom smarta hem. Detta innebär bland annat att tekniken är väldigt strömsnål. Detta gör att sensorer med Z-wave kan strömförsörjas med hjälp av ett batteri och användas i flera år innan det är dags för batteribyte. Detta kan jämföras med exempelvis WiFi som drar betydligt mer ström och därför sällan drivs med batteri.

En annan fördel med Z-wave är att enheterna i nätverket kan skicka signalen vidare och på så sätt skapa ett meshnätverk. Detta gör att det går att bygga ut ett nätverk med Z-wave genom att lägga till flera enheter i nätverket. Detta gör också att controllern inte behöver placeras centralt i nätverket utan det räcker att den kan kommunicera med någon enhet i nätverket.

Säkerhet

Z-wave använder en 128-bitars kryptering för att all kommunikation ska ske säkert. 2017 lanserade Z-wave säkerhetsprotokollet S2 vilket innebär att alla nya produkter med Z-wave uppfyller högre säkerhetskrav.

Fördelar med Z-wave

  • Anpassat för smarta hem
  • Strömsnålt
  • Bra räckvidd
  • Går att bygga ut nätverket
  • Egen frekvens (minskar risken för störningar)

Eftersom att Z-wave är anpassat för smarta hem så finns det många fördelar med tekniken. Bland annat är det en strömsnål teknik som har bra räckvidd och goda möjligheter att utöka räckvidden genom att lägga till fler enheter i nätverket.

Andra fördelar är bland annat att Z-wave kommunicerar på en frekvens (868,42 MHz) som inte används av så många andra produkter (få störningar) till skillnad mot exempelvis ZigBee som använder 2,4 GHz (dvs. samma som WiFi, Bluetooth, mikrovågsugnar osv.).

Den låga frekvensen gör även att räckvidden är bra (100 meter vid öppen sikt).

Nackdelar med Z-wave

  • Lite dyrare produkter än exempelvis 433 MHz och WiFi.

Den största nackdelen med Z-wave är att varje produkt med Z-wave behöver certifieras av Z-wave Alliance vilket innebär högre kostnader. Detta gör oftast att produkter med Z-wave ligger lite högre i pris än produkter med andra tekniker (som inte har någon licenskostnad per tillverkad produkt).

Konkurrerande tekniker

Det finns olika typer av tekniker som används för att kommunicera inom hemautomation. Bland annat finns tekniken ZigBee som har många gemensamma egenskaper med Z-wave. Sedan finns det även andra tekniker som konkurrerar med Z-wave så som Bluetooth, 433 MHz och WiFi. Vill du läsa mer om skillnaderna mellan de olika teknikerna som finns så kan du läsa vår tidigare artikel som jämför olika tekniker inom hemautomation.