Gå till innehåll

Tibber recension efter 1 år

Detta är vår recension av Tibber där vi delar med oss av hur vi upplevt Tibber, både som smart tjänst och som elbolag. Tibber erbjuder grön el till inköpspris, smart laddning av bilen, smart belysning och mycket annat spännande. Läs om våra erfarenheter av Tibber efter 1 års användning.

Uppdatering 2023-07-30:
Denna recension är skriven 2021.
Läs gärna min uppdaterade recension av Tibber om du vill ha en recension som är mer aktuell för 2023.

Tibber är uppstickaren som ska utmana de stora eljättarna genom att erbjuda grön el till ett bra pris med en massa smarta funktioner. Tibber erbjuder bland annat följande:

  • 100 % grön el
  • Hjälper till att sänka elförbrukningen genom smarta analyser
  • Timpris
  • Möjlighet att integrera smarta produkter
  • Smart elbilsladdning
  • Möjlighet att sälja överskott av el från solceller

Är Tibber så bra som det låter? Och hur billigt är Tibber jämfört med övriga elbolag? Efter att ha använt Tibber som elbolag under 1 år kan vi nu dela med oss av våra erfarenheter av hur bra Tibber har fungerat och om det är något som vi rekommenderar.

El till inköpspris från elbörsen Nord Pool

All el från Tibber köps automatiskt in timme för timme från elbörsen Nord Pool. Detta innebär att Tibbers kunder alltid får lägsta möjliga pris för elen eftersom att de endast betalar inköpspris för elen.

Detta innebär också att priserna för elen hos Tibber alltid timdebiteras. Dvs. går det inte att få ett fast pris på elen (som vissa klassiska elbolag annars brukar kunna erbjuda). Detta är oftast inget problem eftersom att undersökningar brukar visa att rörligt elpris är billigast över tid. Exempelvis så skriver Konsumenternas Energimarknadsbyrå att rörligt pris på elen oftast är billigast.

På grund av att elpriset är rörligt och att Tibber har valt att ha en fast månadskostnad så kan det vara svårt att jämföra elpriset hos Tibber med konkurrerande elbolag. Enligt Tibber själva så är de i snitt 18 % billigare än de stora elbolagen. Tittar man på Tibbers hemsida så kan man se ett diagram där man kan jämföra priset med ett stort antal elbolag.

Tibber-appen

Tibber-appen är den centrala punkten där du kan se och styra allt som har med Tibber att göra. Det är i appen man kan se hur mycket elen kostar just nu, varifrån elen kommer, koppla in smarta integrationer och det är även härifrån man kan styra sina smarta produkter. Tibber-appen finns för både iOS (iPhone) och Android.

Bild 1. Startsidan i Tibber-appen.

Direkt när man öppnar Tibber-appen så kommer man till startsidan där hushållets smarta moduler/integrationer (power-ups) syns. Denna vy kan se olika ut beroende på vilka moduler man har lagt till i hushållet. Som standard så syns elpriset och utomhustemperaturen. I bilden ovan (bild 1) kan ni se att vi även har moduler för elförbrukning (Watty), elbil (Audi E-tron), elbilsladdare (Easee) och inomhustemperatur (luft/luft-värmepumpar från Mitsubishi).

Exempel på vad man kan göra i Tibber-appen är:

Se elpris

Man kan enkelt se elpriset för den aktuella timmen direkt på startsidan. I bilden ovan kan man se att elpriset är 34 öre / kWh. Klickar man på modulen så får man upp priset för idag. Vill man så kan man även titta tillbaka på det historiska priset. Det finns även möjlighet att se morgondagens elpris i denna modul.

Se dagens elpris i Tibber-appen.

Se utomhustemperatur

Förutom att kunna se aktuell utomhustemperatur (2,8°C på bild 1) så kan man även klicka på modulen och på så sätt se dagens temperatur. Temperaturdatan hämtas in från MET Norge.

Styra inomhustemperatur

Genom att koppla ihop Tibber med MELCloud (Mitsubitshis app/tjänst för värmepumpar) så kan man både se aktuell inomhustemperatur och även justera temperaturen direkt från Tibber-appen. Förutom att kunna ändra temperatur så kan man även ändra värmeläge, fläkthastighet och slå på smart styrning av värmepumpen i appen.

Om man inte har en värmepump från Mitsubitshi så går det att ansluta andra märken av värmepumpar via exempelvis Sensibo eller Ngenic. Har man en värmepump från Nibe så finns det en egen smart modul för det. För att se hela listan över vilka lösningar som Tibber har stöd för så kan man gå in på Tibbers hemsida och kolla under power-ups/integrationer.

Se elförbrukning

Med hjälp av den smarta elmätaren Watty som säljs i Tibber Store kan man se sin elförbrukning i realtid. Perfekt om man vill se hur förbrukningen förändras när man slår på och av olika apparater i hemmet. Förutom att kunna se elförbrukningen i realtid så kan man även se historik över sin elförbrukning flera år tillbaka i tiden (förutsatt att man haft Tibber så länge).

Med hjälp av Watty kan man även se hur mycket varje fas i hushållet belastas. Detta gör att man även kan använda Watty som en lastbalanserare för att anpassa strömförbrukningen vid användandet av en laddbox till bilen.

Se belastning per fas i Tibber-appen med hjälp av Watty.

Mer information om Watty finns att läsa om i vår recension av Watty.

Ett alternativ till att mäta elförbrukningen är att använda Tibber Pulse. Denna energimätare kopplas in direkt via elmätarens HAN-port vilket gör att installationen är busenkel. Detta kräver dock att man har en elmätare med HAN-port. Mer information om Tibber Pulse finns i vår artikel om Tibber Pulse.

Styra laddboxen

Genom att koppla in laddboxen Easee (säljs i Tibber Store) så kan man styra laddboxen direkt från Tibber-appen och se hur mycket el som har gått åt till laddboxen/bilen. Förutom detta så kan man även ställa in smart laddning som gör att bilen som är inkopplad till laddboxen laddas när elen är som billigast.

Är man nyfiken att läsa mer in laddboxen så kan läsa vår recension av Easee.

Smart laddning för elbil

Om man har en Tesla, Audi, Porsche, BMW, Jaguar, Mini, Volkswagen, Skoda, Kia, Hyundai, Land Rover eller Volvo så kan man koppla upp bilen direkt mot Tibber-appen. Detta gör att man kan se bilens batteriprocent direkt i appen. Dessutom gör det att man kan använda smart laddning med vilken laddbox som helst, dvs. perfekt om man har en laddbox av ett annat märke än Easee.

Grön el

All el från Tibber är grön el eftersom att den kommer från svensk vindkraft, vattenkraft och solceller (privata hem). Vilken producent som producerar den förnyelsebara elen som hushållet använder just nu går enkelt att se direkt i Tibber-appen (Hem – Klicka på pris-cirkeln – Producent).

I Tibber-appen ser man vilken producent som används just nu och lite kort information om producenten.

Tibber levererar alltid förnyelsebar el till sina kunder och hoppas sedan att kunderna ska minska sin elförbrukning med hjälp av alla smarta funktioner och på så sätt bidra till en grönare planet. Detta går även hand i hand med Tibbers affärsmodell eftersom att de inte tjänar pengar på elförbrukning utan istället har en fast månadskostnad (39 kr per månad) för sina kunder.

Smarta produkter

Via Tibbers app kan man koppla ihop ett stort antal smarta produkter med Tibber. Exempelvis finns stöd för att koppla in värmepumpar, termostater, wifi-element, laddboxar, belysning och mycket mer.

Smart laddning

Genom att antingen ha en laddbox från Easee eller en elbil från Tesla, Audi, Porsche, BMW, Jaguar, Mini, Volkswagen, Skoda, Land Rover eller Volvo så kan man aktivera smart laddning. Detta innebär att bilen kommer att laddas när elpriset är som lägst.

Smart laddning fungerar så att man anger vilken tid bilen ska vara färdigladdad och hur mycket av bilens batteri som då ska vara laddat. Sedan ser Tibber automatiskt till att styra laddningen så att bilen är färdigladdad vid angiven tid till lägsta möjliga kostnad.

Om man aktiverar smart laddning så garanterar Tibber att priset för laddningen är minst 50% lägre än priset för övriga elen den månaden. Dvs. om snittet för elpriset ligger på 50 öre/KWh en månad så kommer laddning den månaden max kosta 25 öre/KWh, förutsatt att smart laddning varit aktiverat.

Smart belysning

Genom att koppla ihop belysning från Philips Hue till Tibber så kan man styra sin belysning direkt från Tibber-appen. Detta görs genom att lägga till en smart modul (så kallad power-ups) för Philips Hue (kräver att man har en Philips Hue Bridge).

Det finns även möjlighet att koppla ihop Tibber med den smarta controllern Homey och på så sätt få möjlighet att styra lampor från andra tillverkare direkt i Tibber-appen. Genom att koppla ihop Homey och Tibber så kan man få in alla lampor som finns inlagda i Homey i Tibber-appen.

Tibber Store

Tibber har en egen butik som heter Tibber Store. Där kan man handla massor med smarta produkter som sedan går att integrera tillsammans med Tibber. Givetvis kan man även köpa produkterna på något annat ställe, men Tibber erbjuder rabatt på produkterna för Tibberkunder så det kan vara värt att titta där ifall man är sugen på att inhandla smarta produkter.

En annan bra sak med Tibber Store är att många av produkterna som listas där har stöd för att integreras med Tibber. Det gör att det kan vara intressant att titta i Tibber Store för att bli inspirerad om vad som kan kopplas ihop med Tibber.

500 kr tipsrabatt

Likt Tesla erbjuder Tibber ett rekommendationsprogram som innebär att både den som tipsar och den som tar emot tipset får 500 kr att handla smarta produkter för.

Använder man en tipslänk så får alltså 500 kr i bonus att handla för i Tibber Store. Detta innebär att man bland annat kan köpa Philips Hue, laddbox, laddkabel, Homey och mycket annat till ett rabatterat pris. Är man duktig på att tipsa folk kan man med andra ord få mycket pengar att handla för i Tibber Store genom att tipsa folk om Tibber.

Om du funderar på att bli kund hos Tibber så kan du använda vår tipslänk för att få 500 kr i bonus hos Tibber.

Uppsägningstid

Till skillnad mot många andra elbolag så har Tibber ingen bindningstid. Detta gör det möjligt att testa Tibber under en månad och se vad man tycker. Är man inte nöjd så kan man enkelt avsluta sitt avtal hos Tibber utan att behöva vara bunden av en lång bindningstid.

Fördelar med Tibber

Efter att ha använt Tibber under 1 år har vi upptäckt flera fördelar. Vad man tycker är bra och uppskattar är individuellt beroende på vad man prioriterar. Några av de sakerna som vi har uppskattat mest med Tibber är:

  • Smarta integrationer
  • El köps in till inköpspris
  • Grön el
  • Tydligt översikt över elförbrukningen
  • Bra support

En av de största fördelarna med Tibber enligt oss är alla smarta integrationer. Om man har ett intresse för smarta hem så passar Tibber väldigt bra. Här finns massvis med smarta integrationer och utbudet för kompatibla produkter/integrationer utökas hela tiden.

En annan fördel med Tibber är priset. Detta är antagligen den viktigaste punkten när det gäller elbolag för många. Eftersom att man köper el till inköpspris hos Tibber så är Tibber billigare än många konkurrenter. Har man en elbil och laddar den på natten när elpriset är som lägst så kan man spara en hel del pengar jämfört med att ha fastpris hos något annat elbolag.

Nackdelar med Tibber

En nackdel med Tibber som vi kommer på kan vara att månadskostnaden är samma för alla hushåll. Eller egentligen är det ingen nackdel, men det kan göra det svårt att motivera månadskostnaden för små lägenheter jämför med en villa.

Bor man i villa så är det inte så svårt att motivera månadskostnaden på 39 kr. Bor man däremot i en liten lägenhet och kanske har en låg elkostnad idag på runt 100 kr så kanske det är svårt att motivera den fasta kostnaden på 39 kr per månad.

  • Svårt att motivera månadskostnaden om man bor i lägenhet och har låg elförbrukning?
  • Timpris passar inte alla

En annan nackdel med Tibber är att de bara erbjuder el till timpris. Att betala timpris för elen gör att man kan spara pengar om man anpassar sin elförbrukning till när elpriset är lågt (genom att exempelvis ladda elbilen på natten). Om man har hög elförbrukning de timmarna på dagen när elpriset brukar vara högt så kan det vara billigare att ha fastpris hos ett annat elbolag. Därför är det alltid bra att jämföra olika elbolag och se vilket elbolag/elavtal som passar just ditt hushåll.

Sammanfattning

Vi är mycket nöjda med hur Tibber har fungerat under året som har gått. Priserna har varit låga jämfört med konkurrerande elbolag och vi har kunnat spara mycket pengar genom att använda smart elbilsladdning när vi har laddat vår elbil.

Genom att kunna se elförbrukningen på ett enkelt sätt i Tibber-appen har vi blivit mer medvetna om hur vår elförbrukning ser ut och vad det är som förbrukar mest el i hushållet. Vi har även kunnat använda Watty tillsammans med Tibber för att kunna se i realtid hur elen ändras utifrån att vissa apparater i hushållet används.

Vem passar Tibber för?

Tibber passar utmärkt för dig som vill vara medveten om din elförbrukning i hushållet. Är du dessutom intresserad av att kunna koppla ihop ditt elbolag med en massa smarta produkter och vill ha ett elbolag som ligger i framkant när det gäller teknik så kommer Tibber passa dig utmärkt.

Bryr du dig om miljön? Då är Tibber ett bra val eftersom att all el kommer från vindkraft, vattenkraft och solkraft från privata hushåll. I Tibber-appen kan man dessutom se var elen som man använder just nu kommer ifrån.

Tycker du att priset är viktigt? Ja då kommer Tibber också passa dig eftersom att Tibber erbjuder el till inköpspris från elbörsen Nord Pool. Dvs. inga extra påslag förutom månadsavgiften på 39 kr per månad.

Vem passar Tibber inte för?

Tibber passar alla hushåll. Av de kunder som vi har pratat med så har alla varit nöjda med Tibber.

Bor man i villa så sparar man snabbt in kostnaden på 39 kr per månad som det kostar att ha Tibber. Bor man däremot i en liten lägenhet med låg elförbrukning så kanske det är svårare att motivera kostnaden på 39 kr per månad. Åtminstone om man inte gör några smarta automatiseringar utifrån den datan som man får från Tibber.

Bor man i lägenhet och endast bryr sig om elpriset och inte har någon användning av alla smarta funktioner som Tibber erbjuder så kan det vara bra att överväga om man ska byta till Tibber eller inte.

Är man osäker på om Tibber passar sitt hushåll så kan man alltid ta 1 månad och prova Tibber eftersom att Tibber inte har någon bindningstid.