Gå till innehåll

Recension av Watty

Läs vår recension av energimätaren Watty. Se hur Watty kan användas tillsammans med Tibber och hur Watty kan användas för att lastbalansera laddningen av bilen.

Vad är Watty?

Watty är en energimätare som ansluts till hushållets huvudsäkringar. Med hjälp av Watty kan man läsa av elförbrukningen i realtid och se hur mycket varje fas belastas.

Genom att integrera Watty tillsammans med det smarta elbolaget Tibber så kan man i Tibber-appen se all data från Watty och utifrån det aktivera smarta funktioner som t.ex. att lastbalansera laddboxen.

Hårdvara

Watty består av en liten vit box som ansluts till hushållets huvudsäkringar. Enheten strömförsörjs via ett vanligt 230 V-uttag. Uppkoppling sker genom att koppla in en nätverkskabel till RJ45-uttaget eller ansluta trådlöst via wifi.

När man köper Watty så ingår följande:

  • Watty-enheten
  • 1 kabel med 3 st clip-on
  • Instruktionsbok
  • Strömkabel
  • Monteringssats

Clipsen (clip-on) ska monteras på huvudfaserna för att man ska kunna mäta av elförbrukningen på hushållets 3 faser.

Innehåll som ingår när man köper Watty.

Portar

  • Anslutning för clips
  • Nätverksuttag (RJ45)
  • Strömuttag

Det finns 3 portar på baksidan av Watty. Två portar för anslutning av clipsen där endast den innersta porten används. Sedan finns det en nätverksport (RJ45) ifall man vill ansluta Wattyn med kabel istället för wifi. Slutligen har vi strömuttaget där man kopplar in strömkabeln (230 V).

Portar på baksidan av Watty. 3,5mm, RJ45, 230V C8.

Installation

Montera clips

De 3 clipsen som medföljer ska monteras på respektive fas i hushållets elskåp. Varje clip-on har en pil som visar hur clipsen ska monteras på kabeln (pilen ska vara riktad mot elskåpet). Clipsen sitter ihop med en 3,5mm-kabel som ansluts till det innersta uttaget på Watty-enheten.

Clips som ansluts till Watty-enheten.

När clipsen är monterade på huvudfaserna och Wattyn är påslagen så är Wattyn redo att integreras med Tibber.

Lägg till enheten i Tibber

För att installera sin Watty öppnar man Tibber-appen och väljer power-ups. Sedan letar man upp modulen som heter Watty och klickar på Koppla in.

Man blir sedan guidad i appen där det står steg för steg hur man ska göra för att komma vidare. Stegen handlar om att man ska hålla in inkluderingsknappen (knappen på framsidan av Wattyn) så att Wattyn gör det möjligt för telefonen att ansluta sig till enheten.

Sedan får man välja vilket nätverk Wattyn ska ansluta sig till. När Wattyn sedan bekräftat att den har anslutning till internet så är installationen klar och man då börja se eldata i Tibber-appen.

Inkluderingsknapp på Watty.

Elmätare

När man kopplat sin Watty till Tibber så kan man se hushållets totala elförbrukning i realtid. Watty läser av elförbrukningen flera gånger per sekund vilket gör att man direkt ser hur förbrukningen ändras om man tänder en lampa eller liknande.

Tibber sparar ner realtidsmätningen i 1h. Det vill säga kan man se sin elförbrukning för varje sekund den senaste timmen. Utöver att kunna se elförbrukningen per sekund den senaste timmen så kan man se sin elförbrukning per timme i flera år tillbaka.

Timavläsning är dock inget som kräver en Watty, det tillhandahålls av ditt elbolag. Skillnaden är att man med en Watty kan se elförbrukningen i realtid istället för att behöva vänta på att elnätsägaren ska skicka in timavläsningen av din eldata.

Elförbrukning i realtid med hjälp av Watty.

Använd som lastbalanserare

Om man har en laddbox från Easee så kan man använda Watty för att lastbalansera laddboxens effekt. Detta görs genom att ha både Watty och Easee ihopkopplade till Tibbers app. Då kan Tibber läsa av elförbrukningen i realtid och utifrån det avgöra hur mycket effekt laddboxen ska få använda utan att riskera att överbelasta någon huvudsäkring.

I vårt hushåll har vi huvudsäkringar på 20A vilket gör att en lastbalanserare är ett måste för att kunna ladda elbilen samtidigt som vi använder exempelvis diskmaskin, tvättmaskin eller liknande apparater.

Med vår laddbox (Easee) och elbil (Audi E-tron) kan vi ladda med 11 kW. Det gör att laddboxen använder hela 80% av hushållets möjliga elförbrukning vid full effekt. Utan en lastbalanserare hade vi fått byta huvudsäkringar hela tiden.

Ett alternativ till att inte ha en lastbalanserare skulle kunna vara att byta till högre huvudsäkringar. Dock hade det inneburit en förhöjd årsavgift på 1220 kr (25A) alt. 3710 kr (35A). Dvs. sparar vi snabbt in kostnaden (1995 kr) för inköp av Watty.

Belastning per fas via Watty.

Historia om Watty

Watty var från början en produkt av Watty AB som läste av och analyserade energiförbrukningen. Genom att skicka eldatan till molnet kunde Watty analysera datan och på så sätt utläsa vad som förbrukade el med hjälp av att jämföra datan med olika typer av mönster.

Watty har tyvärr stängt ner sin tjänst för att analysera data och idag så använder Tibber istället hårdvaran till att mäta av elförbrukningen och på sätt lastbalansera laddboxar.

Sammanfattning

Vi är mycket nöjda med hur vår Watty fungerar. Med hjälp av Watty kan vi nu se vår elförbrukning i realtid och på sätt få en bättre förståelse för vad det är som förbrukar ström i hushållet. Vi har bland annat gått runt i huset och provat att slå på och av olika enheter för att se hur mycket el de förbrukar.

Förutom att det är kul att kunna se elförbrukningen i realtid så har vår Watty gjort det möjligt för oss att ladda vår elbil utan att behöva byta till större huvudsäkringar. Vi har fortfarande 20A och låter Tibber lastbalansera laddboxen med hjälp av Watty.

Om man har en elbil och använder Tibber som elbolag så kan vi varmt rekommendera Watty. Har du en ny elmätare med RJ12/RJ45-uttag så kan du kolla in Tibber Pulse som har en lägre inköpskostnad (595 kr). Fördelen med Watty är att den fungerar för alla hushåll, oavsett vilken elmätare man har.