Gå till innehåll

Test: Plejd RTR-01 – Dimmervred till Plejdpuckar

Plejd RTR-01 gör det möjligt att styra Plejdpuckar med ett dimmervred istället för återfjädrande knapp. En givet köp för dig med Plejdpuckar. Eller? Vi tar en titt och undersöker hur bra dimmervredet fungerar.

Vad är Plejd RTR-01?

Plejd RTR-01 är en dimmerratt som sitter monterad på en monteringsplatta. Genom att sedan montera en smart puck (ex. DIM-01 eller DIM-02) från Plejd på baksidan av Plejd RTR-01 så kan man styra sin puck genom att vrida på dimmerratten.

Detta gör att man kan ha en dimmerratt istället för en återfjädrande knapp.

Uppackning av Plejd RTR-01.

Vad ingår i förpackningen?

I förpackningen till Plejd RTR-01 ingår:

  • Dimmeradaptern/dimmervredet
  • Monteringsklor (+ skruv)

Innehållet i förpackningen av Plejd-01 är vad man förväntar sig. Förutom själva vridadaptern så ingår monteringsklor.

Innehåll i förpackningen för Plejd RTR-01.

Hur fungerar Plejd RTR-01?

Plejd RTR-01 har 4 stift som sticker ut på baksidan av enheten. Genom att klicka fast en Plejd-dimmerpuck på baksidan av dimmervredet så kopplas dessa stift ihop med de 4 ingångarna som dimmerpuckarna har på sin baksida. Detta gör att dimmervredet kan skicka signaler till dimmerpucken när man vrider på dimmervredet.

Eftersom att dimmeradaptern/vredet kopplas ihop direkt med dimmerpucken så skickas signalen direkt, dvs. behöver man inte oroa sig för några fördröjningar som en trådlös lösning skulle kunna ha.

Vill man ha en trådlös dimmeradapter så finns istället Plejd WRT-01.

Monteringsanvisning av Plejpuck på Plejd RTR-01.

Här nedan kan man se baksidan på Plejd RTR-01 där de 4 stiften som sticker ut syns.

Undersidan av Plejd RTR-01.

Mått

Plejd RTR-01 har följande mått:

  • Monteringsram: 71×71 mm
  • Inbyggnadsdjup: 28 mm

Tar vi själva en titt på hur djup Plejd RTR-01 är tillsammans med en Plejd DIM-01 så kan vi se att den är 47 mm djup.

Intresserad av Plejd DIM-01? Missa inte att läs vår recension av Plejd DIM-01.

Totalt djup på Plejd RTR-01 tillsammans med Plejd DIM-01.

Det som är mer intressant är antagligen hur mycket plats dimmervredet och dimmerpucken tar tillsammans mätt från monteringsramen. Här kan vi se att man bör ha minst 30 mm djup apparatdosa för att dimmervredet ska få plats.

Djup för Plejd RTR-01 + Plejd DIM-01.

Varianter av Plejd RTR-01

I dagsläget finns Plejd RTR-01 i följande varianter:

  • RTR-01-SW (Exxact, vit)
  • RTR-01-EW (Elko, vit)
  • RTR-01-EB (Elko, svart)
  • RTR-01-SA (Exxact, antracit)
  • RTR-01-RW (Renova, vit)
  • RTR-01-RB (Renova, svart)

Det som skiljer de olika varianterna av Plejd RTR-01 åt är färgen. För att dimmervredet ska matcha övriga väggbrytare som man har hemma så bör man välja en med samma färg som övriga brytare hemma har.

Dessutom behöver man köpa till (eller flytta över från befintlig brytare) en ram som täcker dimmervredets kanter. Och då vill man förmodligen ha ett dimmervred som är i samma färg som ramen.

Ram till Plejd RTR-01

Eftersom att vi har strömuttag och väggbrytare från Elko RS så valde vi att köpa Plejd RTR-01-EW. Här nedan kan man se 2 st Plejd RTR-01-EW varav den vänstra har en ram monterad medan den högra saknar sin ram.

2 st Plejd RTR-01-EW varav den vänstra med en Elko RS-ram.

Pris

Priset för Plejd RTR-01 är i dagsläget runt 160 kr. Det beror lite på vilken färg man köper och var man köper adaptern.

Mina erfarenheter av Plejd RTR-01

Efter att ha haft dimmervredet några dagar så har jag kommit fram till följande:

Bra med dimmervred

Jag föredrar att ha ett dimmervred istället för en återfjädrande knapp eftersom att det gör att det går att justera belysningen betydligt snabbare. Därför blev jag glad när jag insåg att Plejd erbjuder en sådan adapter.

Generellt brukar smart dimmerpuckar innebära att man får köra med återfjädrande knappar för att justera belysningen. Har man velat ha dimmervred så har man fått köra dimmervred med inbyggd smart styrning som exempelvis Sunricher Smart Zigbee-dimmer.

Kvalité

Plejd RTR-01 känns helt okej när det gäller kvalitén. När man vrider på dimmervredet så kan man känna varje steg som ändras, vilket ger en bra känsla. I övrigt känns dimmervredet aningen plastigt även om det hade kunnat vara betydligt värre.

Jämför man Plejd RTR-01 med Elko 316GLED som vi också har så känns Elko-dimmern lyxigare och mer rejäl. Dock kostade Elko:n runt 1700:- jämfört med Plejd RTR-01 som kostar runt 160 kr (+ puck), så det kanske inte är så konstigt.

Plejd RTR-01 med Plejd DIM-01 från undersidan.

Sammanfattning

Plejd RTR-01 är en trevlig vridadapter som gör att man kan styra sina Plejdpuckar med dimmerratt. Att kunna styra sin belysning genom att vrida på en dimmerratt är enligt mig det smidigaste och snabbaste sättet att justera belysningens ljusstyrka.

Installationen är superenkel och det finns flera olika varianter av Plejd RTR-01 vilket gör att man kan matcha vridadaptern tillsammans med de flesta märkena på strömbrytare/vägguttag.

Med ett monteringsdjup på runt 30 mm så lämpar sig även Plejd RTR-01 till de apparatdosor där det finns ont om plats och kanske är svårt att få plats med både vanlig väggbrytare med knappar och dimmerpuck.