Gå till innehåll

Test: Plejd DIM-01 – Smart dimmerpuck

Vi fortsätter med att testa produkter från svenska Plejd. Idag tar vi en titt på dosdimmern Plejd DIM-01. En dimmer som kan dimra både LED och halogen.

Vad är Plejd DIM-01

Plejd DIM-01 är en smart puck som kan monteras exempelvis bakom en väggbrytare. Genom att koppla in den till en vanlig väggströmbrytare och montera en fjäder bakom knappen så kan man dimra sin belysning. Dessutom får man då möjlighet att styra sin belysning från sin telefon (via bluetooth) eller programmera sin DIM-01 baserat på tid.

Dvs. gör Plejd DIM-01 att man kan använda sin belysning som vanligt med knappen samtidigt som man får möjlighet att styra belysningen med telefonen.

Även om det vanligaste är att koppla in Plejd DIM-01 bakom en väggbrytare så är det inget måste, man kan koppla in DIM-01 direkt till en ljuskälla och bara styra den via telefonen om man vill det.

Plejd DIM-01 i förpackningen.

Mått

Plejd DIM-01 har följande mått:

Bredd: 46 mm
Djup: 46 mm
Höjd: 18 mm

Plejd DIM-01 bredvid en Fibaro Dimmer 2.

Om vi jämför måtten med den populära z-wave-pucken Fibaro Dimmer 2 så kan vi se att Plejd DIM-01 är 2 mm lägre (18 mm vs 20 mm), 3 mm bredare (46 mm vs 43 mm) och 8 mm djupare (46 mm vs 38 mm).

Plejdpucken har en mer symmetrisk form medan Fibaro Dimmer 2 har en varierande höjd och dessutom så är Fibaron rundad upptill.

Av erfarenhet vet jag dock att det är höjden som brukar ställa till problem när man försöker få plats med puckar i gamla hus med små apparatdosor. Så det är helt klart höjden som är viktigast. Plejd DIM-01 hade dock gärna fått varit ännu lägre för att underlätta installationer bakom väggbrytare med ont om utrymme.

Plejd DIM-01 till vänster och Fibaro Dimmer 2 till höger.

Kommunikation

Likt andra Plejd-produkter så kommunicerar Plejd DIM-01 via bluetooth mesh vilket innebär att kommunikationen sker på frekvensen 2,4 GHz.

Ingångar/utgångar

Plejd DIM-01 har 4 ingångar:

 • Fas
 • Nolla
 • Ingång 1
 • Ingång 2

Och sedan finns det 1 utgång:

 • Tändtråd

Anslutna kablar ska ha en kabelradie på 0,5-4,0 mm2.

Plejd DIM-01 framifrån.

Funktioner

Dimmer

Med Plejd DIM-01 kan man dimra både LED och halogen. För LED-ljuskällor så går det att dimra 0-200 VA (bakkant, 0-100 VA för framkant) och för halogen 0-300 W.

På/av

Det går att använda Plejd DIM-01 för ej dimbara laster, dvs. som en på/av-strömbrytare. Ej dimbar ljuskälla-läget för DIM-01 ska dock endast användas för laster på max 25W.

Plejd rekommenderar att man använder Plejd DIM-01 för dimbara ljuskällor. Har man en ej dimbar ljuskälla så rekommenderas istället Plejd CTR-01 eller REL-02 som är avsedda för på/av.

Ej kompatibla ljuskällor

Plejd DIM-01 bör ej användas med lysrör, konventionella tranformatorer eller lågenergilampor.

Plejd DIM-01 vs DIM-02

DIM-01 är dimmerpucken som du ska ha om du vill kunna dimra en ljuskälla. Har man en kronbrytare (2 knappar) som är inkopplad till 2 olika ljuskällor och man vill kunna dimra båda ljuskällorna separat så finns krondimmer Plejd DIM-02. Men den dimmern kan man styra 2 ljuskällor separat.

Installation

Installationen av Plejd DIM-01 kräver att man har både fas och nolla framdragen till dimmerpucken. Om vi tar en titt på kopplingsschemat så kan vi dessutom se att det finns 2 ingångar som kan användas för att koppla in knappar.

Kopplingsschema för DIM-01

Tittar vi på kopplingsschemat så kan vi ser hur Plejd DIM-01 ska kopplas in. Från vänster till höger så har vi följande kablar som ska kopplas in:

 1. Tändtråd – Belysning.
 2. Nolla/Neutral (N) – Nollan.
 3. Fas/Live (L) – Fasen.
 4. Ingång 1 – För knappar.
 5. Ingång 2 – För knappar.

Ingång 1 och 2 används för att styra DIM-01 med knappar. Oftast brukar man koppla in en strömbrytare till ingång 1 så att man kan slå av och på strömbrytaren med en knapp. Sedan brukar man montera en fjäder bakom strömbrytaren så att den blir återfjädrande och man därmed kan dimra belysningen genom att hålla inne knappen.

Ingång 2 kan användas om man exempelvis har 2 knappar och vill kunna trigga en scenario med knapp 2. Observera att Plejd DIM-01 endast kan dimra en ljuskälla. Vill man kunna dimra 2 ljuskällor oberoende av varandra så behöver man Plejd DIM-02 (krondimmer).

OBS! Plejd DIM-01 ska installeras av behörig elektriker.

Konfiguration i Plejd-appen

Det är enkelt att lägga till DIM-01 i sitt Plejd-nätverk.
Vi börjar med att öppna Plejd-appen och klickar sedan på: ”Lägg till enhet

Då ser man direkt att enheten dyker upp. Därefter får man upp en varning om att man måste vara behörig elektriker för att installera dimmern. Går man vidare sedan så får man välja vad det är för belysning som kommer användas.

Val av ljuskälla för Plejd DIM-01.

Eftersom att det är en dimbar LED-lampa jag kommer använda så väljer jag ”LED Bakkant (standard)”. Jag får dessutom möjlighet att välja lägsta dimnivå för min belysning. Därefter tar det någon minut och så är min Plejd DIM-01 tillagd i systemet.

Går man sedan in på inställningar för den nya enheten så kan man se att man kan konfigurera en massa olika inställningar för både utgångar och ingångar.

Under ”Utgång” så kan man bland annat justera:

 • Ljuskälla
 • Dimnivå
 • Dimkurva
 • Mjukstart
Konfiguration av utgång på Plejd DIM-01 i Plejd-appen.

Under Ingång 1 och Ingång 2 kan man justera:

 • Ingångstyp
 • Enkelklick
 • Dubbelklick

Dvs. går det att finjustera hur man vill att DIM-01 ska fungera så att den fungerar precis som man vill. Vill man ha snabb dimhastighet så är det möjligt och vill man trigga scenarion med dubbelklick så går det. Här finns det gott om inställningar.

Konfiguration av ingång på Plejd DIM-01 i Plejd-appen.

Pris

En Plejd DIM-01 kostar i dagsläget runt 500 kr.

Tillbehör till Plejd DIM-01

Plejd har några trevliga tillbehör som passar till DIM-01:

Plejd RTR-01

Om man vill kunna justera ljusstyrkan hos DIM-01 med hjälp av ett dimmervred så finns Plejd RTR-01. Genom att montera ihop Plejd RTR-01 och Plejd DIM-01 så får man en vridadapter istället för knapp.

Ett trevligt alternativ om man föredrar dimmervred istället för återfjädrande knappar.

Intresserad av Plejd RTR-01? Läs vår recension av Plejd RTR-01.

Baksidan på Plejd DIM-01 där man kan se pins för anslutning av exempelvis Plejd RTR-01.

Plejd GWY-01

Plejd Gateway (GWY-01) kan användas tillsammans med Plejd DIM-01 för att göra enheten nåbar utanför hemmet och för att kunna kontrollera enheten med exempelvis röststyrning. Se vår recension av Plejd Gateway för mer info.

Plejd BAT-01

Plejd BAT-01 är en batteribackup som fästes på Plejd DIM-01:s backsida. Det gör att enhetens klocka fortsätter ticka även om det är strömavbrott vilket gör att man slipper synka om enhetens klocka efter strömavbrott.

Sammanfattning

Plejd DIM-01 gör det den ska och fungerar bra. Byggkvalitén känns bra och Plejd-appen gör att det är enkelt att konfigurera dimmern.

Jämfört med andra dimmers som exempelvis Fibaro Dimmer 2 så känns byggkvalitén på Plejd DIM-01 bättre. I övrigt är det svårt att jämföra Plejd DIM-01 med någon annan dimmer i och med att det är slutet system.

Vill man ha ett Plejd-nätverk så är absolut DIM-01 något som jag rekommenderar. Har man en kronbrytare och vill kunna styra 2 olika ljuskällor så bör man istället kolla på krondimmern Plejd DIM-02.

En trevlig sak med DIM-01 är möjligheten att montera ihop med med Plejd RTR-01 om man önskar ett dimmervred. Dessutom ett dimmervred som passar ihop med Schneider Exxact och Elko RS.

Frågar och svar om Plejd DIM-01

Hur många Watt klarar Plejd DIM-01?

Plejd DIM-01 klarar av 300 watt för Halogen och 200 VA för LED (bakkant).

Hur lång räckvid har Plejd DIM-01?

Plejd DIM-01 har en räckvidd på upp till 10 meter. Plejd DIM-01 kommunicerar som övriga Plejd-enheter via bluetooth mesh. Det innebär att det räcker med att ha en annan Plejd-enhet i närheten av DIM-01 för att den ska kunna kommunicera med övriga Plejd-enheter.

Fakta om Plejd DIM-01

Fakta
Kräver nollaJa
Standbyeffekt0,3 W
Drifttemperatur-20 – +35 °C
KommunikationBluetooth mesh
Mått46x46x18 mm