Gå till innehåll

Recension av laddboxen Easee tillsammans med Tibber

Sommaren 2020 köpte vi får första elbil. I samband med det så installerade vi laddboxen Easee från Tibber Store. Läs vår recension av Easee och hur du bland annat kan utnyttja smart laddning i Tibber för att få lägsta möjliga elkostnad.

Detta är vårt test av Easee efter att ha använt laddboxen några månader tillsammans med elbilen Audi E-tron och elbolaget Tibber.

Vill man veta mer om Tibber så kan man läsa vår recension av Tibber.

Laddboxar som är kompatibla med Tibber

Om man vill utnyttja smart laddning (ladda när elpriset är som lägst) via Tibber så finns det två alternativ: köpa laddboxen Easee eller ha en bil som är kompatibel med Tibbers power-ups.

Vid användning av Easee så kan man enkelt lägga till laddboxen som en power-ups (dvs. integration) i Tibber-appen. Då kommer man få möjligt att aktivera smart laddning och sköta olika inställningar för laddboxen direkt i Tibber-appen.

Om man har en laddbox från ett annat märke så kan det fortfarande vara möjligt att använda smart laddning från Tibber förutsatt att man har någon av följande bilmärken:

 • Tesla
 • Volvo
 • BMW
 • Mini
 • Volkswagen
 • Skoda
 • Audi
 • Jaguar
 • Porsche

Har man något av ovanstående bilmärken så kan man lägga till bilen i Tibber-appen (under power-ups) och på så sätt låta bilen styra när laddning ska ske istället för att laddboxen styr det. Detta gör att man kan ha smart laddning via Tibber även om man har en laddbox som inte är uppkopplad.

Egenskaper

Easee är en liten, modern och smart laddbox som passar utmärkt om man vill kunna ladda sin elbil eller elhybrid. Laddboxen har stöd för laddning mellan 1,4-22 kW via en Typ 2-kontakt.

Eldata:

 • Effekt: 1,4-22 kW
 • Faser: 1 eller 3-fas
 • Spänning: 230-400 VAC

För att kunna ladda 22 kW krävs det att din elbil har stöd för det, så det kan vara bra att kolla upp hur mycket effekt man kan ladda sin elbil med via Typ 2-kontakt innan man köper en laddbox.

Färg

Laddboxen Easee finns i 5 olika färger vilket gör att den passar in i de flesta miljöerna.

 • Vit
 • Svart
 • Antracitgrå
 • Röd
 • Mörkblå

Storlek

Jämfört med många andra laddboxar så är Easee väldigt liten och smidig. Detta gör att det räcker med en liten yta för att få plats med en Easee.

Mått:

 • Höjd: 256 mm
 • Bredd: 194 mm
 • Djup: 106 mm (som mest)

Smarta funktioner

Easee håller sig alltid uppkopplad eftersom att den har både 4G (inbyggt simkort med gratis data) och wifi. Den finns även möjlighet att kontrollera om laddkabeln ska vara låst eller inte, se hur mycket energi som går åt, sammankoppla flera Easee-laddboxar och mycket mer.

 • Låsbar kabel
 • Energimätare
 • Wifi
 • Inbyggd jordfelsbrytare typ B
Möjlighet att justera inställningar för Easee direkt i Tibber-appen.

Laddboxen har även stöd för RFID/NFC så att man kan aktivera laddboxen via ett fysiskt kort. Även om de flesta funktionerna är tänkta att styras via appen så finns det en touchpanel på framsidan som gör att man kan starta/stoppa laddningen manuellt. Med hjälp av den avlånga lysdioden på framsidan så ser man status på laddningen.

 • Blått konstant ljus: Smart laddning aktiverat
 • Blått pulserande ljus: Smart laddning pågår
 • Vitt konstant ljus: Bil ansluten
 • Vitt pulserande ljus: Laddning pågår
 • Ljus längst ner: Standby

Dessutom så har Easee en inbyggd jordfelsbrytare typ B som automatiskt återställs när kabeln dras ut. Laddboxen är IP54-klassad och klarar temperaturer mellan -30°C och +50°C.

Easee är utvecklad och tillverkad i Norge vilket gör att laddboxen är anpassad för det nordiska klimatet.

Smart laddning

Smart laddning via Tibber innebär att laddning av bilen startar när elpriset är som lägst. När man aktiverar smart laddning via Tibber så får man ange vilken tid bilen ska vara fulladdad. Sedan beräknar Tibber automatisk när laddningen ska starta beroende på när elen är som billigast. Detta är möjligt eftersom att Tibber vet priset för de kommande 24 timmarna och kan på så sätt räkna ut när det är smartast att ladda bilen för att den ska vara fulladdad tills när man ska använda den.

Förutom att ange när bilen ska vara fulladdad så kan man ange om man vill att bilen ska laddas upp till någon särskild procent innan smart laddning aktiveras. T.ex. vill man kanske att bilen alltid ska ha 20% laddning ifall man skulle behöva åka någonstans oplanerat.

Med fulladdad bil menas den nivå man har ställt in att bilen ska ladda till. Exempelvis kan man ställa in i sin bil att bilen ska ladda till max 80%. Då innebär fulladdad bil i Tibber-appen egentligen 80% laddning.

Garanterat 50% lägre kostnad

Om man använder Easee tillsammans med smart laddning så garanterar Tibber att man får 50% lägre elpris för laddningen.

Lastbalanserare

Easee har stöd för laddning upp till 22 kW. För att inte laddboxen ska överbelasta strömförbrukningen i hushållet så kan man använda sig av en lastbalanserare. Med hjälp av en Tibber Watty eller Tibber Pulse kan man sammankoppla laddboxen, lastbalanseraren och Tibber så att laddboxen endast använder så mycket ström som finns tillgängligt.

Egentligen är Tibber Watty och Tibber Pulse en energimätare som mäter effekten på varje fas i realtid. Genom att läsa av belastningen på varje fas flera gånger per sekund så kan energimätaren kommunicera med Tibber och ange hur mycket effekt som är tillgängligt. Tibber kommunicerar sedan med laddboxen Easee och anpassar därefter strömförbrukningen.

Detta gör att man exempelvis kan ha tvättmaskinen och diskmaskinen på samtidigt som man laddar sin elbil. Det gör också att man kan klara sig på en mindre huvudsäkring och därmed inte behöver betala en hög kostnad för stora huvudsäkringar.

Exempelvis så har vi en Audi E-tron som kan ladda med 11 kW. I hushållet har vi huvudsäkringar på 20A (13,8 kW). Dvs. har vi endast 2,8 kW att använda innan en säkring går sönder om vi låter laddboxen använda full effekt. Men med hjälp av vår Tibber Watty så kan vår Easee laddbox anpassa effekten så att vi kan använda mer än 2,8 kW och ändå ladda elbilen samtidigt.

Pris

Laddboxen Easee kostar 6995 kr i Tibber Store (om du är Tibber-kund). Om man inte är Tibber-kund så kostar laddboxen 7995 kr. Laddboxen finns även att köpa hos andra återförsäljare, dock ser Tibber Store ut att vara den billigaste återförsäljaren när vi har jämfört priserna.

400 kr rabatt

Missa inte att använd vår tipslänk (eller någon annans) om du planerar att bli kund hos Tibber. Blir du kund via vår länk så får du 400 kr rabatt i Tibber Store vilket går utmärkt att utnyttja till exempelvis laddbox, laddkabel eller lastbalansering.

Laddkabel

När man köper Easee så ingår ingen laddkabel. Om du inte vill använda laddkabeln som följde med bilen så kan du köpa valfri laddkabel med Typ 2-kontakt. När vi köpte vår Easee så valde vi att köpa till en laddkabel (7,5m, 32A, 3-fas) från Tibber för 2495 kr.

Laddkabel Typ 2 från Tibber.

För att göra det smidigt när man laddar så rekommenderar vi att man köper en separat laddkabel till laddboxen istället för att använda kabeln som följde med bilen. På så sätt kan man låta bilens medföljande kabel ligga i bilen och ha en fast monterad laddkabel på sin Easee. Dessutom kan man låsa fast kabeln i laddboxen med hjälp av Easee-appen eller Tibber-appen så att ingen kan sno laddkabeln.

Lastbalanserare

Som vi skrev om tidigare så kan man använda Tibber Watty eller Tibber Pulse för att lastbalansera sin Easee-laddbox. Tibber Pulse säljs för 595 kr i Tibber Store och Tibber Watty säljs för 1995 kr.

Slutsats

Easee är en modern laddbox som har blivit mycket populär på grund av sina smarta funktioner, integrationen mot Tibber och det låga priset.

Om man är Tibber-kund idag så känns Easee som det självklara valet av laddbox i och med att man då får möjlighet till smart laddning. Det låga priset på laddboxen gör det även till ett mycket bra köp även om man inte är Tibber-kund. Det är svårt att hitta en motsvarande laddbox till samma pris eftersom att många konkurrerande laddboxar kostar betydligt mer.

Easee är en laddbox där man får en laddbox med många funktioner till ett bra pris. Dessutom tar den knappt upp någon plats och finns att köpa i olika färger vilket gör att den är lättplacerad.