Rekommenderar jag fortfarande elbolaget Tibber? Är timavtal fortfarande ett bra val nu när elpriserna har stigit? Läs mitt omdöme om hur det är att använda Tibbers tjänst och elavtal år 2024.
Så fungerar Tibber (enkelt förklarat)
Tibber är ett elbolag där du som kund får betala timpris på elen. Priset på elen avgörs av elbörsen Nordpool. Det Tibber tjänar pengar på är att ta ut en medlemsavgift på 49 kr per månad för varje kund.
Tibber-appen har koll på ditt aktuella pris och priset för de kommande timmarna. Dessutom kan du koppla ihop smarta prylar, som ex. din laddbox eller värmepump till Tibber-appen. På så sätt kan du låta Tibber styra dina prylar utifrån när elpriset är som lägst.
Innehållsförteckning
Uppdatering 2024-04-02:
Den här recensionen skrevs 2023 men är aktuell än idag (2024). Den största skillnaden som som skett på sistone är att Tibber-appens utseende har förändrats och att smartladdningen har blivit enklare att hantera. I övrigt gäller samma som jag skrivit nedan.
Vad är Tibber?
Vi börjar med att gå igenom vad Tibber är för något. Tibber är ett elbolag som säljer el via timpris. Dvs. istället för att ha elavtal med exempelvis Fortum, EON eller Vattenfall så kan du välja att ha elavtal med Tibber.
Alla i Sverige som har en bostad och ett elavtal har 2 kostnader för elen. Den ena kostnaden är för elnätsbolaget och den andra är för elhandelsbolaget.
Elnätsbolag
Varje hushåll i Sverige tillhör ett elnät och varje elnät har ett elnätsbolag. Varje elnätsbolag har monopol för elen i det elnätet och därför går det inte att byta elnätsbolag. Dvs. är det enda sättet för att minska kostnaden hos elnätsbolaget att sänka sin förbrukning och ev. minska utgifterna genom att exempelvis byta till en lägre huvudsäkring.
Exempel på elnätsbolag är EON, Göteborg Energi och Tekniska Verken.
Elavtalsbolag
Elavtalsbolagen är företaget du köper in din el ifrån. Elavtalen är en öppen marknad vilket gör att du kan välja vilket elavtalsbolag som du vill. Dvs. är det här du kan påverka och spara en hel del av pengarna som du betalar för din el.
Exempel på elavtalsbolag är Tibber, Fortum, Öresundskraft, Vattenfall, EON och GodEl.
Timpris
Tibber erbjuder endast timprisavtal. Det innebär att man som kund betalar olika mycket varje timme. Priset följer det pris som finns elbörsen Nord Pool. Går man in på Nord Pools hemsida så kan man se dagens priser timme för timme. Man får också upp dagens priser i Tibber-appen.
Varje dag kl. 13.00 så släpps morgondagens priser.
Dvs. kan man med timpris se hur priset kommer vara de kommande timmarna och utifrån det anpassa elförbrukningen till de timmar när elen är som billigast.
Fördelar med timpris:
- Man kan anpassa elförbrukningen till de billigaste timmarna.
Nackdelar med timpris:
- Det kan bli dyrt om man förbrukar mycket el under de dyra timmarna.
Om man inte vill ha timpris så får man kolla på andra elbolag istället för Tibber. Vilken typ av elavtal som är bäst beror på hur man använder elen i sitt hem.
Rörligt elpris
En annan typ av elavtal som ofta erbjuds av andra elbolag är rörligt elpris. Då bestäms elpriset genom att slå ihop alla användares förbrukningsmönster i ett elområde över en månad och på så sätt få ut ett medelpris. Alla i ett elområde får då samma elpris per kWh och man får då samma pris per kWh alla dagar i en månad, men elpriset mellan olika månader kan skilja sig åt.
Fördelar med rörligt elpris:
- Du får ett jämnare pris på elen. Dvs. du undviker topparna när elpriset kan vara väldigt högt (men också dalarna när elpriset kan vara väldigt billigt).
Nackdelar med rörligt elpris:
- Du påverkas negativt om många i ditt elområde använder elen när den är som dyrast.
Fast pris
Om man istället har ett elavtal med fast pris (erbjuds inte av Tibber) så betalar man ett fast pris för varje kWh i ett förbestämt antal månader (beroende på hur lång tid man bundit sitt avtal). Dvs. man låser priset på elen och kan på så sätt i förhand veta hur mycket elen kommer kosta per kWh.
Fördelar med fast pris:
- Om man har hög förbrukning när elen är dyr på Nord Pool så kan man spara mycket pengar de timmarna.
Nackdelar med fast pris:
- Man riskerar att betala ett högt pris på elen i och med att elbolaget vill försäkra sig om att tjäna pengar.
Kostnad
Tibber kostar 49 kr per månad. Det är kostnaden man betalar för att använda tjänsten. Utöver detta så tillkommer kostnaden för elen som man förbrukar.
Smart laddning
Tibbers funktion Smartladdning innebär att Tibber styr laddningen av din laddbox. Genom att koppla ihop sin laddbox eller bil med Tibber så kan Tibber starta och stoppa laddningen. Detta gör att Tibber kan se till att ladda bilen när elen är som billigast.
I dagsläget så fungerar Tibbers smartladdning med följande laddboxar:
- Zaptec Go
- Wallbox Pulsar Max
- Easee
Om man inte har någon av ovanstående laddboxar så kan man ändå har Smartladdning via Tibber om man har något av följande bilmärken:
- Tesla
- Volkswagen
- NIO
- Polsestar
- Volvo
- Audi
- Porsche
- BMW
- Hyundai
- Jaguar
- Kia
- Skoda
- Land Rover
- Mini
Listan över kompatibla bilmärken utökas hela tiden så för att se en uppdaterad lista så rekommenderar jag att kolla på Tibbers hemsida.
Smart laddning via laddbox eller bil?
Det finns 2 olika sätt att låta Tibber styra laddningen av sin bil. Antingen kopplar man upp sin laddbox via en Power-up för laddboxen. Då kan Tibber kontrollera laddboxen.
Det andra alternativet är att koppla sin bil via en Power-up till Tibber. Då kan Tibber kontrollera bilen och på så sätt även styra laddningen för bilen.
I mitt fall har jag både en smart laddbox (Eeasee) och en kompatibel bil (Volvo). Då kan jag välja att sköta Smartladdningen antingen via Power-up:en för laddboxen eller bilen. I mitt fall har jag valt att sköta Smartladdning via laddboxen.
En fördel när man har ett kompatibelt bilmärke är att man då kan få in procent på batteriet i Tibber-appen. Dvs. kan Tibber då exempelvis se att min Volvo har 60% laddat batteri. På så sätt vet Tibber-appen att laddboxen behöver ladda upp 40% av mitt batteri för att mitt batteri ska bli fulladdat.
Har man en bil som saknar en Power-up så finns det möjlighet att manuellt i Tibber-appen ange hur mycket batteriprocent bilen har.
Minst 50% lägre pris med Smartladdning
När man använder Tibbers smartladdning så garanterar Tibber att elpriset (snittet för månaden) man får betala för sin laddning den månaden kommer vara minst 50% lägre än snittpriset för sin övriga el samma månad.
Exempel:
Om vår elanvändning har gjort att vi fått ett snittpris på 80 öre/kWh en månad så kommer elen som vi laddade med smartladdning kosta max 40 öre/kWh i snitt samma månad. Har vi lyckats ladda så att snittpriset för laddning blir lägre än 40 öre/kWh så betalar vi det lägre elpriset. Men blir snittpriset för laddning av bil högre än 50% (högre än 40 öre/kWh i detta fall) så kommer priset justeras till 40 öre/kWh.
Dvs. har man smartladdning via Tibber aktiverat så kommer elpriset för laddning av elbil alltid bli minst 50% lägre (i snitt) än elpriset för övrig el.
Laddbox med Tibber
Det går att ha valfri laddbox tillsammans med Tibber. Men om man köper (eller redan har) en laddbox som går att koppla ihop med Tibber så får man en massa trevliga funktioner. Bland annat kan man då låta Tibber styra laddboxen så att man kan ladda bilen när elen är som billigast (smartladdning), se laddhistorik i Tibber-appen, styra laddboxens inställningar mm.
Det finns idag 3 laddboxar som har stöd för att integreras med Tibber:
Easee
Den populäraste laddboxen hos Tibber har varit Easee. Varför den har varit så populär är antagligen för att den har stöd för Tibbers smarta laddning (mer om det senare), varit en av de första riktigt smarta laddboxarna och för att den har haft ett lågt inköpspris.
Det är en laddbox som har fungerar utmärkt när jag har haft den. Vill ni läsa om mina erfarenheter av Easee så kan ni göra det i min recension om laddboxen Easee.
Som många säkert känner till så har Easee fått säljförbud för sin laddbox, så därför är det nu Zaptec Go eller Wallbox Pulsar Max som man har att välja på ifall man vill ha en laddbox med smartladdning.
Zaptec Go
Zaptec Go är en laddbox som tillverkas i Norge. Eftersom att Easee inte säljs längre så har Zaptec Go blivit allt populärare. Laddboxen har stöd för upp till 22 kW och har en stilren boxig design. Laddkabeln för Zaptec Go säljs separat (kan vara bra att tänka på vid köp).
Uppkopplingen av Zaptec Go sker via wifi och 4G (ingår).
Vill man köpa Zaptec Go via Tibber (som kund) så får man i skrivande stund betala 6295:- inkl. installation (med Grön teknik-avdrag inräknat).
Likt Easee så är Zaptec Go kompatibel med Tibber Pulse för att lastbalansera laddningen.
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den senaste laddboxen i Tibber Store. Likt de andra laddboxarna så har Wallbox Pulsar Max stöd för laddning upp till 22 kW. Däremot så har Wallbox Pulsar Max kabeln inbyggd. Det går att välja på 5 eller 7 meter lång kabel.
Personligen föredrar jag att ha en löstagbar kabel så att jag enkelt kan byta ut kabeln om det skulle behövas. Men om man tycker det är smidigt med en inbyggd kabel och söker en kompakt laddbox så kan nog Wallbox Pulsar Max absolut vara något att spana in.
Köper man Wallbox Pulsar Max som Tibber-kund och med 5 meters kabeln så behöver man endast betala 7295:- inkl. installation. Ett svårslaget pris i och med att det är med kabel inräknat.
Lastbalansering
Många laddboxar som installeras hemma har en effekt upp till 11 kW. Laddar man då sin elbil med full effekt så finns det en risk att huvudsäkringarna i hushållet kommer överbelastas, beroende på hur stora huvudsäkringar man har.
Många hushåll har huvudsäkringar på 16A eller 20A. Det innebär att man har 11 kW eller 13,8 kW tillgängligt totalt, för alla elapparater i hemmet. Laddar man då bilen med full effekt (11 kW) så har man 0 kW eller 2,8 kW tillgängligt för övriga apparater. Inte så bra om man samtidigt vill använda exempelvis värmepumpen, tvättmaskinen eller diskmaskinen.
Det finns 3 lösningar på ovanstående problem:
- Skaffa större huvudsäkring (= dyrare årsavgift till ditt elnätbolag)
- Begränsa effekten i laddboxen (= svårt att hitta en bra balans som hindrar överbelastning utan att laddningen blir allt för långsam)
- Använda en lastbalanserare/energimätare.
Vi betalar för 20A-huvudsäkringar i vårt hem och använder lösning 3 (en Pulse som lastbalanserare).
Tibbers smarta lösning för att kunna ladda bilen samtidigt som man har igång övriga apparater i hemmet är att använda en lastbalanserare. Eller egentligen är det ingen riktig lastbalanserare, utan en energimätare. Med hjälp av en energimätare som mäter elförbrukningen på faserna i hushållet kan Tibber styra laddboxen så att huvudsäkringarna aldrig överbelastas.
Pulse
Pulse är Tibber senaste energimätare/lastbalanserare. Det är en energimätare som kopplas in i bostadens elmätarskåp via en kabel (RJ12 eller RJ45). Pulse skickar sedan elförbrukningen till Tibber-appen så att Tibber-appen kan hålla koll på hur mycket el som förbrukas just nu.
Tibber-appen kan sedan styra laddboxen (om man har en Tibber-kompatibel laddbox) så att laddboxen använder så mycket effekt som är tillgängligt för tillfället. Dvs. om inga andra apparater i hushållet används så får laddboxen full effekt. Startar man däremot tvättmaskinen och diskmaskinen så begränsas laddboxens laddeffekt till kanske 60% av full effekt (beroende på hur mycket apparaterna förbrukar och hur stor huvudsäkring man har).
Om man är intresserad av Tibber Pulse så kan man läsa mer om produkten i min recension av Tibber Pulse P1.
Watty
Watty är en energimätare som inte verkar säljas längre. Till skillnad mot Pulse så installerades Watty med hjälp av 3 klämmor som fästes på hushållets faser. På så sätt kan man mäta av elförbrukningen och använda Watty som en lastbalanserare.
Vad jag kan se så ser inte Watty ut att säljas mer i Tibber Store. Pulse är både billigare och smidigare att installera så det är förståeligt. Fördelen med Watty är dock att den kan användas i hushåll med omoderna elmätare som saknar RJ45/RJ12-uttag.
Jag har använt både Watty och Pulse och tycker båda fungerar bra. Pulse känns dock mer pålitlig, tar mindre plats och är mycket enklare att installera.
Är man nyfiken på hur Watty fungerar så kan man läsa min recension av Watty.
Se din elförbrukning
I Tibber-appen kan man se sin historiska elförbrukning från den dagen man blev kund hos Tibber. Detta gör att man kan gå tillbaka och kolla vad man har förbrukat och vad det har kostat en särskild timme, dag, månad eller år. Man kan därmed i Tibber-appen jämföra sin elförbrukning på en massa olika sätt. Man kan se hur sin elförbrukning skiljer från dag till dag, man kan se vilka timmar elförbrukning är som högst, man kan se hur mycket elförbrukning ett år har jämfört med ett annat år osv.
Elnätsbolagen skickar in din nätdata till Tibber dagligen vilket gör att Tibber kan visa din historiska elförbrukning. Datan brukar komma in till Tibber runt lunch varje dag vilket gör att man då kan se gårdagens elförbrukning.
Det finns dock ett sätt att få in sin elförbrukning direkt i Tibber och på så sätt se sin elförbrukning just nu och för se senaste timmarna.
Elförbrukning i realtid
Om man man kopplar in en Tibber Pulse eller Watty (som vi skrev om tidigare) så kan man skicka realtidsdata över sin elförbrukning till Tibber. På så sätt kan man se hur förbrukningen har varit de senaste timmarna. Man kan till och med se på sekunden (uppdateras varannan sekund) hur mycket el som förbrukas.
Dvs. kan man se i realtid i Tibber-appen hur elförbrukningen påverkas när man slår på kaffebryggaren, diskmaskinen eller någon annan apparat. Väldigt användbart för att få koll på sin elanvändning.
Tibber Pulse och Watty mäter den totala elförbrukningen i hemmet vilket gör att man ser elförbrukningen för alla enheter. Då kan man genom att stänga av alla apparater i hemmet se i Tibber-appen hur mycket elförbrukningen ökar den sekunden man slår på en apparat. Detta gör att man enkelt kan se hur mycket el en apparat förbrukar.
Jämför mot elpriset
Förutom att se elförbrukningen i Tibber-appen så kan man välja att få upp elpriset i samma graf. På så sätt kan man se om man lyckas använda den största delen av elförbrukningen när elpriset är lågt eller om man förbrukar mycket el när elpriset är högt.
Jämför mot utomhustemperaturen
Förutom att kunna jämföra elförbrukningen mot elpriset så kan man välja att få upp utomhustemperaturen i grafen. På så sätt kan man se sambandet mellan utomhustemperatur och elförbrukning.
Jämför din elförbrukning med andra hushåll
I Tibber-appen kan man även se en jämförelse av sitt hushålls elförbrukning jämfört med andra Tibber-kunder som bor i liknande hus. Då kan man se om man förbrukade mer eller mindre el en månad (eller år) jämfört med genomsnittet. Det går även se hur man ligger till jämfört med de 20% mest effektiva hushållen. En rolig jämförelse som hjälper till att skapa en motivation att sänka sin elförbrukning.
Jämförelsen använder följande parametrar för att jämföra hushållet:
- Var man bor
- Hur stort hus man bor i
- Hus många som bor i huset
- Uppvärmningskälla
- Om man har solceller
- Om man har en elbil
Kostnader
Jag kommer nu presentera våra kostnader med Tibber för de senaste 3 åren. Observera att detta är vad det har kostat oss och priserna kan se annorlunda för andra andra hushåll.
Eftersom att det är timavtal vi pratar om så skulle priserna vara helt annorlunda om vår förbrukning hade varit större de timmarna när elen varit billigare. Detsamma gäller tvärtom, hade vi förbrukat större andel när elen varit dyr så hade våra priser varit högre.
Tajmingen av laddning av elbil har också varit väldigt avgörande för priset. Har vi kunnat anpassa laddningen till de timmar när elen är billig (oftast på natten) så har priset blivit lågt. Har vi däremot varit tvungna att ladda bilen mitt på dagen någon dag så priset blivit högre.
Mitt hushåll
Innan jag går igenom mina kostnader så kan det vara intressant att veta hur vårt hushåll ser ut. Vi är 2 personer som bor i en villa på 140 kvm i elområde 3.
Uppvärmningen för vårt hus är direktverkande el (golvvärme) och luftvärmepump.
Jämförelse av år
2020
År 2020 var ett billigt år när det gäller elpriserna. Elen i Sverige var billig och därmed fick vi betala ett lågt pris för elen via Tibber.
Som man kan se i tabellen så fick vi användning av Tibbers garanti för minst 50% lägre kostnad för smartladdning jämfört med snittpriset för den månaden.
Månad | El (övrigt) – Snittpris | Laddning av elbil – Snittpris |
---|---|---|
Januari | 27,84 öre | – |
Februari | 23,50 öre | – |
Mars | 17,82 öre | – |
April | 12,07 öre | – |
Maj | 15,97 öre | – |
Juni | 26,39 öre | 13,19 öre |
Juli | 10,39 öre | 5,19 öre |
Augusti | 37,39 öre | 15,82 öre |
September | 37,06 öre | 18,53 öre |
Oktober | 25,32 öre | 12,65 öre |
November | 29,41 öre | 14,71 öre |
December | 33,35 öre | 16,68 öre |
Vi skaffade vår elbil i juni, därav det endast finns pris för smartladdning från juni och framåt.
2021
År 2021 kunde vi se att elpriset började gå upp, särskilt i slutet av året. Tittar vi på smartladdning så kan vi se att vi använt Tibbers prisgaranti för smart laddning under några månader medan vi andra månader (ex. Oktober och November) lyckades få betydligt lägre pris än 50% av den övriga elen.
Månad | El (övrigt) – Snittpris | Laddning av elbil – Snittpris |
---|---|---|
Januari | 52,98 öre | 26,49 öre |
Februari | 59,74 öre | 29,87 öre |
Mars | 40,31 öre | 20,15 öre |
April | 36,08 öre | 18,04 öre |
Maj | 42,12 öre | 19,45 öre |
Juni | 42,81 öre | 21,41 öre |
Juli | 61,78 öre | 30,89 öre |
Augusti | 72,02 öre | 32,09 öre |
September | 98,62 öre | 49,31 öre |
Oktober | 74,63 öre | 20,03 öre |
November | 103,00 öre | 24,16 öre |
December | 191,69 öre | 87,96 öre |
2022
2022 var ett år där Sverige hade höga elpriser. Tittar vi på vad vi fick betala så kan vi se att vi utnyttjade Tibbers timavtal väl och lyckades ladda bilen till ett betydligt lägre pris än vårt snittpris under större delen av året.
Månad | El (övrigt) – Snittpris | Laddning av elbil – Snittpris |
---|---|---|
Januari | 112,48 öre | 47,30 öre |
Februari | 83,37 öre | 22,17 öre |
Mars | 135,67 öre | 17,06 öre |
April | 89,21 öre | 28,48 öre |
Maj | 101,74 öre | 25,98 öre |
Juni | 125,90 öre | 12,46 öre |
Juli | 82,41 öre | – |
Augusti | 216,89 öre | – |
September | 229,87 öre | – |
Oktober | 91,49 öre | 39,08 öre |
November | 155,44 öre | 8,96 öre |
December | 295,63 öre | 147,81 öre |
I juli, augusti och september laddade vi inte någon elbil i och med köp av ny bil. Därmed har vi inget snittpris för smartladdning de månaderna.
2023
I år har priserna överlag varit lägre än förra året (än så länge).
Månad | El (övrigt) – Snittpris | Laddning av elbil – Snittpris |
---|---|---|
Januari | 106,77 öre | 26,64 öre |
Februari | 94,24 öre | 34,04 öre |
Mars | 94,53 öre | 16,82 öre |
April | 82,01 öre | 37,97 öre |
Maj | 47,30 öre | 13,14 öre |
Juni | 55,93 öre | 27,97 öre |
Tibber vs. EON rörligt elpris 2022
För att ha något att jämföra Tibbers timavtal mot så har jag hämtat priserna för EON rörliga elpris för 2022 och jämfört det med mitt snittpris för varje månad.
Tittar vi på resultatet i tabellen så kan vi se att vårt snittpris för vår el har legat på en nivå som är något lägre än EONs rörliga elpris. Tittar vi däremot på priset för laddning av vår elbil så kan vi se att snittpriset för laddning är betydligt lägre än EONs rörliga elpris.
Dvs. har Tibbers elpris gjort att vår transportkostnad (laddning av elbil) blev betydligt lägre tack vare Tibbers timavtal jämfört med EONs rörliga elprisavtal.
Månad | El (övrigt) – Snittpris | Laddning av elbil – Snittpris | EON – Rörligt SE3 |
---|---|---|---|
Januari | 112,48 öre | 47,30 öre | 119,7 öre |
Februari | 83,37 öre | 22,17 öre | 90,35 öre |
Mars | 135,67 öre | 17,06 öre | 145,69 öre |
April | 89,21 öre | 28,48 öre | 98,67 öre |
Maj | 101,74 öre | 25,98 öre | 113,69 öre |
Juni | 125,90 öre | 12,46 öre | 139,76 öre |
Juli | 82,41 öre | – | 100,89 öre |
Augusti | 216,89 öre | – | 239,6 öre |
September | 229,87 öre | – | 247,61 öre |
Oktober | 91,49 öre | 39,08 öre | 95,19 öre |
November | 155,44 öre | 8,96 öre | 159,72 öre |
December | 295,63 öre | 147,81 öre | 297,17 öre |
Vintern 2022-2023
Både vintern 2021-2022 och 2022-2023 hade några månader när elpriserna i Sverige skenade iväg.
Tittar vi på hur det såg ut för oss i vintras så kan vi se att vi betalade ett snittpris för vår el (exkl. laddning av elbil) på 155,44 öre och 295,63 öre för november respektive december. Ett pris som var några ören billigare än EONs rörliga elpris (se tabellen ovan).
Den stora besparing under vintern är priset vi fick betala för elen som vi laddade vår elbil med. Där fick vi betala 8,96 öre/kWh jämfört med EONs rörliga pris på 159,72 öre/kWh för November och 147,81 öre/kWh jämför med EONs rörliga pris på 297,17 öre/kWh för December.
Räkneexempel
För att se hur stor besparing Tibbers smartladdning kan innebära så kan vi ta följande exempel:
Vi kör 3000 mil per år med vår elbil. Då betyder det att vi kör runt 250 mil per månad (3000/12). Vår elbil drar vintertid runt 2 kWh per mil vilket innebär att vi behöver ladda 500 kWh under en månad.
Dvs. har vi följande förutsättningar för månaden:
- Kör 250 mil
- Ladda 500 kWh
Om vi då kollar på vad elen kostade för oss i december 2022 med Tibbers smartladdning så skulle det innebära att laddning av 500 kWh hade kostat 739 kr (147,81*500 = 73 905 öre). Hade vi istället haft EONs rörliga elpris så hade vi fått betala 1486 kr (297,17*500 = 148 585 öre) för laddning av bilen.
Sträcka/laddning | Tibbers smartladdning | EONs rörliga elpris |
---|---|---|
250 mil/500 kWh | 739 kr | 1486 kr |
Dvs. skulle laddningen av bilen i december blivit hela 101% dyrare om vi hade haft EONs rörliga elavtal. Vi sparade därmed 747 kr.
Observera att jag i ovanstående exempel räknade med en körsträcka på 3000 mil per år. Kör man exempelvis bara 1000 mil blir ju skillnaden i pengar inte lika stor. Det är också bra att tänka på att ovanstående elpriser är baserade på mitt hushålls elanvändning.
Negativa elpriser
När utbudet av el överstiger efterfrågan så behöver elproducenterna ibland betala för att elen ska förbrukas (eftersom att elen inte kan lagras). Detta innebär att vi konsumenter får betalt för elen om det är negativa elpriser.
Tittar vi exempelvis på elpriset för elområde 3 den 16 juli så kan vi se att elpriset mellan 14:00 och 15:00 var -76 öre. Det innebär att man fick 76 öre för varje kWh som man förbrukade. Ett perfekt tillfälle att passa på att ladda bilen och göra andra energikrävande saker.
Observera dock att man brukar betala en överföringsavgift till sitt nätbolag. För oss ligger avgiften till vårt nätbolag på 78,8 öre/kWh (elöverföring 29,8 öre + energiskatt 49 öre). Dvs. kostade det fortfarande 2,8 öre/kWh (78,8-76) för oss när elpriset låg på -76 öre/kWh. Även om det kostade för oss att använda elen när det var negativt elpris så var ju kostnaden just då väldigt billig.
Batterilagring med Homevolt
En av nyheterna från Tibber 2023 var att de presenterade ett sammarbete med Polarium där de har tagit fram ett smart batteri för hemmaanvändning vid namn Homevolt.
Det går att beställa Homevolt nu men leverans sker inte förrän senare i år eller tidigt 2024 så vi får se vad folk har att säga om batterierna när de har börjat levereras.
Det man kan läsa om Homevolt idag är att det finns 2 versioner att köpa:
- 6,65 kWh för 89 995 kr
- 13,3 kWh för 129 995 kr
Dvs. en stor kostnad för ett batteri. Visserligen kan man se på Tibbers hemsida att priserna för Homevolt blir 46 347 kr (6,6 kWh) respektive 66 947 kr (13,3 kWh) om man använder avdrag för Grön teknik. Dvs. ett pris som gör produkten mer intressant.
Homevolts funktioner:
- Ladda när elen är billig
- Använd när elen är dyr
- Hjälp till att lastbalansera elnätet
Tibber skriver att tanken med Homevolt är att man ska kunna använda batterierna för att ladda upp dem när elen är billig och använda dem när elpriset är högt. Något som jag tror skulle kunna vara användbart exempelvis vintertid när elpriserna under vissa timmar kan bli väldigt höga.
En annan intressant sak med Homevolt är att Tibber skriver att man ska kunna bli belönad för att hjälpa till med att justera överskott och brist av el i elnätet. Hur man kommer bli belönad finns det dock ingen information om (än).
Solpaneler
Jag har tyvärr inga solpaneler i mitt nuvarande hus. Men eftersom att vi funderar på att montera solpaneler så har vi kollat en del på hur stödet för solpaneler ser ut i Tibber.
Det går bra att sälja el från solceller via Tibber. Ersättningen man får från Tibber är spotpriset för sitt elområde för den timmen man säljer elen. Funderar man på att skaffa solceller och vill få in all data i Tibber så kan det vara smart att välja en växelriktare som Tibber har stöd för.
I dagsläget har Tibber stöd för följande växelriktare:
- Growatt Inverter
- Fronius Inverter
- SMA Inverter
- SolarEdge Inverter
- Solis Inverter
Tibber verkar uppdatera listan över växelriktare som de har integrationer för hela tiden så det kan vara smart att kolla på Tibbers hemsida om du vill se hur kompatibiliteten för växelriktare ser ut just nu.
Fossilfri el
Elen från Tibber kommer från en energimix av förnybar energi och kärnkraft. Detta innebär att Tibbers elavtal är 100% fossilfritt.
Tidigare erbjöd Tibber endast förnybar energi, men från och med 1 maj 2023 så ändrades detta för att även inkludera kärnkraft. Tibber har en artikel på deras hemsida där de förklarar anledningen till varför de har valt att lägga till kärnkraft. Kortfattat handlar det om att hålla priset nere genom att inte behöva betala en hög kostnad för ursprungsgarantier.
Tibber store
Tibber har en egen butik som de kallar Tibber Store. Där kan man köpa produkter som går att integrera med Tibber-appen. Exempel på vad som finns i Tibber Store:
- Laddboxar
- Energimätare
- Smart belysning
- Värmestyrning
- Luftvärmepumpar
400 kr att handla för
Tibber har ett värvningsprogram som gör att man kan bjuda in nya medlemmar till deras tjänst och bli belönad med en bonus på 400 kr att handla för i Tibber Store. Dessutom får personen som blir inbjuden 400 kr att handla för i Tibber Store. Ett smart sätt för Tibber att få fler kunder.
Om du vill testa på Tibber så kan du använda min värvningslänk när du blir medlem. Då får både du och jag 400 kr att handla för.
Om du inte fått någon bonus och vill efterregistrera bonusen så kan du göra det genom att öppna Tibber-appen och klicka på Mitt konto – Bjud in vänner – Jag har blivit inbjuden och fylla i koden ”ly99ehqh”.
Tibber Store har en massa roliga saker att köpa. Förutom en massa smarta lösningar som kan användas för att minska elförbrukningen i hemmet så finns det även andra roliga hemautomatiseringsprylar. Exempelvis köpte jag ovanstående Google Nest Hub (länk till produkten finns här) för Tibber-bonus som jag fått när jag tipsat vänner om Tibber.
Våra energibesparingar
Sedan vi skaffade Tibber har vi blivit mer medvetna om vår elförbrukning. Vi har även fått en förståelse för vad det är som förbrukar mycket el i vårt hem (laddning av bil, uppvärmning och varmvattenberedaren).
Ladda bilen när elpriset är lågt
Den enklaste anpassningen vi gjort, som också gjort störst skillnad, är att vi har använt Tibbers Smartladdning. Dvs. laddat bilen när elpriset varit som lägst.
Anpassat tid för diskmaskin och tvättmaskin
Nu när vi enkelt kan se dagens elpriser i Tibber-appen så brukar vi anpassa så att vi kör diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare när elpriset är någorlunda billigt. Är priset extra högt någon dag så kanske vi väntar till nästa dag med att tvätta osv.
Anpassat temperaturen
Uppvärmningen av huset är den största elkostnaden och vi har därför försökt anpassa den för att hålla priset nere. Först och främst har vi märkt att varje grad som vi har sänkt inomhustemperaturen med har gjort stor skillnad för elförbrukningen. Därför har vi anpassat inomhustemperaturen till en temperatur som är så låg som möjligt utan att det känns kallt.
Vi har även kunnat sett i Tibber-appen att våra golvvärmesysytem (el) förbrukat mycket el så vi har minskat temperaturen på golvvärmen i rum där vi sällan är (tvättstugan). Överlag så har vi försökt minska användningen av golvvärmen och istället använt vår luftvärmepump mer, eftersom att luftvärmepumpen är mer energieffektiv.
Framtida planer
Varmvattenberedaren har vi sett i Tibber-appen att den drar mycket ström när man exempelvis tar en dusch. En framtida plan är att försöka automatisera detta så att uppvärmningen av varmvattnet sker när elpriset är lågt.
Bindningstid
Tibber har ingen bindningstid vilket gör att det går bra att testa Tibber någon eller några månader för att se om det är något som man tycker fungerar bra. Det var en av anledningarna till att jag valde att testa Tibber 2019. Eftersom att jag tycker Tibber har fungerat bra och passar oss bra så har vi fortsatt med Tibber sedan dess.
Andras omdömen om Tibber
Tittar vi på vad folk har skrivit för omdömen om Tibber så kan vi i skrivande stund se följande:
Tibber har ett snittbetyg på 4,2 av 5 hos Trustpilot av 1028 omdömen. Många verkar nöjda över att ha sparat pengar med Tibber och några skriver om att man lätt bli nördig kring sin elanvändning efter att man blivit Tibber-kund.
Läser man Googles omdömen om Tibber så kan man se att snittbetyget är 4,4 av 5. De flesta omdömena är positiva och ger beröm för Tibber-appen och integrationerna med ett öppet API och koppling mot Home Assistant mm. Av de som ger lägre betyg så nämns det att det saknas integrationer mot exempelvis Peugot och att de önskar att själva kunna anpassa appen mer.
På Reco har Tibber ett snittbetyg på hela 5 av 5. Dock så finns det bara 5 omdömen på den sajten så det kanske inte är fullt så representativt som övriga sajter.
Källa | Antal omdömen | Snittbetyg |
---|---|---|
Trustpilot | 1028 | 4,2 |
Google Reviews | 1062 | 4,4 |
Reco | 5 | 5 |
Om vi lägger ihop alla omdömena för Tibber så kan vi se att det totala snittbetyget är 4,5. Dessutom har Tibber mer än 4 av 5 i betyg på samtliga sajter. Dvs. verkar kunderna överlag nöjda med Tibber. Jämför man exempelvis med EON så kan man se att EON endast har 1,4 i betyg.
När jag har pratat med kompisar som har Tibber så har jag också bara hört positivt. Det är någon enstaka person i något hushåll som klagat över att de behövt ändra levnadsmönster nu när de ser hur mycket de långa duscharna kostar. I övrigt har jag inte hört något negativt.
Vill man läsa mer om hur andra användare upplever Tibber och diskutera Tibber så finns det 2 grupper på Facebook med Tibber-användare:
I Facebookgrupperna kan man hitta många bra tips och svar på olika frågor.
Sammanfattning
Jag har nu varit kund hos Tibber sedan 2019 och är mycket nöjd med hur det har fungerat. Eftersom att vi har elbil och därmed kan anpassa vår elförbrukning på ett enkelt sätt så passar timpris oss bra.
Som teknikintresserad känns Tibber som ett väldigt modernt elbolag i och med alla olika integrationer som finns i Tibber-appen. Att få en tydlig överblick över elförbrukningen i Tibber-appen och kunna se hur mycket el vi gör av med varje månad och vad det kostar har varit väldigt intressant.
Att enkelt få en översikt över sin elförbrukning tillsammans med de ökade elkostnaderna i Sverige har gjort att vi har kunnat anpassa vår elförbrukning för att hålla elräkningen låg.
Vi kommer fortsätta med att vara Tibber-kunder framöver och fortsätta optimera vår elanvändning så att den blir både lägre och mer anpassad till de timmarna när elen är som billigast. 4 år senare så känns det fortfarande som att Tibber är det elbolaget som passar vårt hushåll bäst.
Mitt omdöme av Tibber
Mitt omdöme om Tibber är att det är ett nytänkande elbolag som kan passa väl för många hushåll, särskilt i dessa tider när elpriserna blivit dyrare, men man bör komma ihåg att timavtal inte är något som passar alla.
Vill man inte anpassa sin elförbrukning till de billigaste timmarna och vet att man brukar förbruka mycket el när elen är som dyrast så bör man antagligen istället kolla på rörligt elavtal eller fast elavtal hos något annat elbolag (eftersom att Tibber endast erbjuder timavtal).
Vill man ha en bättre förståelse för sin elförbrukning, vill testa på timavtal och tycker det är kul att se om man kan minska elkostnaderna så tycker jag absolut att man ska fundera på att testa Tibber någon eller några månader för att se om det är något som passar ens hushåll.
Har man elbil så blir det dessutom väldigt enkelt att förflytta en stor del av elanvändningen till de billigaste timmarna.
Frågor och svar
Jag har fått in många frågor efter min recension av Tibber som jag skrev för 2 år sedan. Därför samlar jag några frågor och svar om Tibber här.
Om man har några frågor om hur Tibber fungerar eller vill komma i kontakt med Tibber så kan man gå in på Tibbers hemsida. Det finns mycket information att läsa där. Har ni däremot frågor om mina erfarenheter av Tibber så är ni varmt välkomna att kontakta mig.
Vad är grejen med Tibber?
Det unika som Tibber gör är att de inte bara erbjuder ett timprisavtal utan även erbjuder en hel teknisk plattform där elavtalet är en del av plattformen. Dvs. som kund kan man se sin elförbrukning i realtid (med ex. Tibber Pulse), se sin historiska elförbrukning, koppla ihop smarta energisparande lösningar, anpassa förbrukningen utifrån elpriset och därmed bli en mer medveten konsument av sin elförbrukning.
Innan jag blev kund hos Tibber så fick jag en elräkning varje månad och tänkte inte så mycket mer på det. Visserligen försökte jag hålla elförbrukningen låg, men det var svårt att få en bra överblick av hur vår användning i hemmet påverkade elförbrukningen.
Det Tibber gör så bra enligt mig är att de gör det enkelt att förstå sig på sin elanvändning och göra det lättare att leva energieffektivt. I vintras när priserna var höga kunde vi tydligt se i Tibber-appen vad vi förbrukade och vad elen kostade dag för dag. Dvs. hade vi full koll på elens utgifter direkt och hade möjlighet att påverka, istället för att bli chockade över en dyr elräkning i slutet av månaden.
Finns det någon liknande tjänst som Tibber?
Det elbolag som är mest likt Tibber som också erbjuder timprisavtal och en smart app är elbolaget Greenely. Är du nyfiken på skillnaden mellan Tibber och Greenely kan du läsa vår jämförelse av Tibber och Greenely.
Kommer Tibber göra elräkningen billigare för mig?
Det är väldigt svårt att svara på om Tibber kommer sänka kostnaderna för ett hushåll utan att veta hushållets förutsättningar. Generellt brukar jag säga följande till kollegor som frågar mig om jag rekommenderar Tibber:
Kan du flytta din elförbrukning till de billigaste timmarna på dygnet så kommer Tibber göra att du sparar pengar. Förbrukar du däremot mycket el när elen är som dyrast så hade jag valt ett annat elbolag och då kört på fast elpris eller rörligt elpris (inte timpris).
När lönar sig timprisavtal?
Timpris passar dig som kan anpassa din elförbrukning till de billigaste timmarna. Dvs. om du kan anpassa din elanvändning så att du förbrukar majoriteten av din el när elen är billig så kommer du få ett elpris som är lägre än rörligt elavtal.
Har man en elbil så passar timavtal bra. Att ladda en bil kräver mycket el och dessutom är det enkelt att styra när bilen ska laddas. Detta gör att man kan styra så att laddningen av elbilen sker när elpriset är lågt.
Vad är en Power-up?
En power-up fungerar som en app store i Tibber-appen. Dvs. varje power-up fungerar som en integration mot någon tjänst. Går man in under Power-ups i Tibber-appen så kan man se vilka power-ups som finns tillgängliga. Vill man exempelvis koppla ihop sin Volvo mot Tibber så letar man upp power-up:en Volvo. Vill man få in sina Philips Hue-lampor i Tibber-appen så letar man upp power-up:en Philips Hue osv.