Gå till innehåll

Jämförelse av Tibber och Greenely

Vi har jämfört de smarta elbolagen Tibber och Greenely för att se vad som skiljer dem åt. Båda elbolagen erbjuder smart analys av din eldata och ett elavtal där man som kund betalar inköpspris för elen.

Tibber och Greenely är smarta elbolag där man kan köper el timme för timme, erbjuder smart laddning, har en app där man kan se sin elförbrukning, köper endast in miljövänlig el och finansieras via en fast månadskostnad.

Appen

Både Tibber och Greenely har en app där man kan se massvis med data från sitt hushåll. Båda apparna presenterar elförbrukning, elpris, jämförelser m.m. Många av funktionerna som finns i en av tjänsterna finns även i den andra tjänsten. Det som är den största skillnaden mellan tjänsterna är hur datan presenteras i appen.

Tibber

Tibber har valt att skapa en app som är väldigt avskalad och tydlig där man kan se begränsat med saker per vy. Vill man se detaljer så får man klicka sig vidare via ”Se detaljerad graf” eller liknande.

I Tibbers app har man möjlighet att anpassa startsidan med hjälp av olika widgets. Man kan själv välja vilka widgets som ska visas och vilka widgets som finns tillgängliga beror på vilka integrationer som man har kopplat till kontot. Exempel på widgets kan vara inomhustemperatur, laddbox, värmepump och elbil.

Värt att nämna är att vi har varit kund hos Tibber under det senaste året så vi är bekanta med appen sedan tidigare. Detta kan med andra ord påverka hur vi upplever Tibber-appen jämfört med Greenely som vi inte har använt lika mycket.

Elförbrukning för september i Tibber-appen.

Greenely

Till skillnad mot Tibber så har Greenely valt att presentera mycket data på samma sida. Istället för att klicka sig vidare för att se detaljerad data så visas all data på samma sida. Detta gör att man får scrolla på sidorna för att se all data.

Greenely erbjuder ingen möjlighet att anpassa vyerna själv utan man får nöja sig med hur Greenely har valt att visa datan.

Elförbrukning för september i Greenely-appen.

Pris

Varken Tibber eller Greenely tjänar något på elen som de säljer. Elen köps in av de båda elbolagen timme för timme via elbörsen Nord Pool. Priset för elen kan man enkelt se i de båda apparna. Förutom att se dagens priser på elen så kan man även se morgondagens elpriser.

Tibber och Greenely finansieras genom att ha en månadskostnad. Att ha elavtal hos Tibber kostar 49 kr per månad. Greenely har en kostnad på 69 kr per månad för sitt elavtal. Väljer man däremot att betala årsvis för Greenely så kostar det 588 kr (49 kr per månad).

TibberGreenely
Månadskostnad49 kr69 kr
(49 kr vid 12 mån)
ElprisInköpspris från elbörsen
Nord Pool Spot
Inköpspris från elbörsen
Nord Pool Spot
BetalningAutogiro, E-fakturaAutogiro, E-faktura

Smart laddning

Både Tibber och Greenely erbjuder smart laddning. Dvs. möjligheten att låta elbolaget styra laddningen av bilen utifrån elpris. Det fungerar på så sätt att man anger vilken tid bilen ska vara färdigladdad och sedan så styr Tibber/Greenely laddningen så att bilen är färdigladdad vid angiven tid till lägsta möjliga kostnad.

Tibber

För att ansluta sin bil till smart laddning via Tibber så går man in under power-ups och letar upp sitt bilmärke. Sedan får man logga in med bilens inloggningsuppgifter.

I skrivande stund så har Tibber stöd för följande bilmärken:

 • Audi
 • BMW
 • Mini
 • Jaguar
 • Tesla
 • Porsche
 • Volkswagen
 • Skoda
 • Volvo

Dessutom har Tibber stöd för smart laddning via laddboxen Easee vilket gör det möjligt att ladda bilar från andra bilmärken med smart laddning.

Några av bilmärkena som Tibber har stöd för.

Greenely

Greenely erbjuder smart laddning för 4 st bilmärken i skrivande stund. Samtliga kopplingar är i beta-läge där man kan anmäla intresse. Med andra ord så ser smart laddning hos Greenely ut att kräva en manuell process från Greenely för att aktivera funktionen till skillnad mot Tibber där man direkt kan ansluta till bilen genom att logga in med bilens inloggningsuppgifter.

Greenely har stöd för följande bilmärken:

 • Tesla
 • Volkswagen
 • Jaguar
 • Land Rover
Bilmärken för smart laddning hos Greenely.

Smarta kopplingar

Tibber

En av sakerna som vi uppskattar med Tibber och som vi skrev om i vår recension av Tibber var alla smarta integrationer (så kallade power-ups) som Tibber har. I Tibber-appen så finns det möjlighet att koppla ihop massvis med olika produkter med Tibber vilket gör att man kan se temperatur, styra värmen, styra belysningen och mycket mer direkt från Tibber-appen.

Med hjälp av alla smarta integrationer kan man även slå på exempelvis smart styrningen av värmen. Tibber styr då värmen i hemmet utifrån parametrar som elpris, väderprognos, termisk tröghet osv.

Greenely

Greenely erbjuder tyvärr ingen möjlighet att integrera andra produkter med systemet (bortsett från smart laddning).

Hämta ut data

Tibber

Tibber har ett öppet API där man kan komma åt sin eldata. Detta gör det möjligt för utvecklare att utveckla en tjänst eller sajt som använder sig av datan från Tibber. Exempelvis så finns det en integration för att koppla ihop Home Assistant med Tibber.

Om man inte har kunskaperna för att använda ett API eller bara letar efter något enklare sätt att hämta in sin eldata så finns Tibber Energy Export, ett Google Sheets som hämtar in din eldata. Detta gör att man kan se data för varje timme och se tillhörande elpris, elförbrukning och kostnad. Via Google Sheet kan man sedan exportera sin data till exempelvis en CSV-fil.

För att få tillgång till eldatan i Tibber Energy Export/Google Sheets så krävs det att man genererar en access token via developer.tibber.com.

Greenely

Via Greenely kan man exportera sin eldata till en CSV-fil. Detta gör man genom att öppna appen och klicka på kugghjulet uppe till höger och sedan klicka på ”Exportera min data”. Efter att man sedan har angett sin mejladress så får man sin eldata mejlad till sig inom 2-3 dagar.

I CSV-filen som man får från Greenely så kan man se elförbrukning i kWh per timme.

Butik

Tibber

Tibber har sin ehandelbutik vid namn Tibber Store där de säljer olika produkter som går att koppla ihop med Tibber. Exempelvis så kan man köpa smarta element, styrning av värmepumpar, laddboxar, energimätare, belysning från Philips Hue och andra typer av smart elektronik.

Tibber Store.

Greenely

Greenely har tyvärr ingen egen butik där de säljer smarta produkter. Däremot så har Greenely samarbeten med andra företag och erbjuder därför olika erbjudanden i appen. Exempelvis kan man just nu hitta rabatt hos m.nu, Altered och Mitsubishi.

Erbjudanden i Greenely-appen.

Sälja el från solceller

Med både Tibber och Greenely går det att sälja el som man har producerat med sina solpaneler. Tibber betalar aktuellt spotpris för elen som man säljer medan Greenely betalar spotpris + 5 öre.

Ifall man har en smart inverter från Fronius, SMA, SolarEdge eller Solis så kan man läsa in detaljerad data om elproduktion och elförbrukning i Tibber-appen.

Grön el

All el från Tibber kommer från svensk vattenkraft, vindkraft och solceller (privata hem). I Tibber-appen kan man se var elen som man använder just nu kommer ifrån.

All el från Greenely är märkt med Bra Miljöval vilket innebär el från förnybara källor som dessutom uppfyller hårda miljökrav.

Både Tibber och Greenely har ursprungsgarantier på elen som köps in vilket gör att de kan garantera från vilken källa elen kommer ifrån.

Eftersom att Tibber och Greenely inte tjänar några pengar på elen som de säljer så uppmanar de sina kunder till att ha så låg förbrukning som möjligt. Med hjälp av analyserna av eldatan som man kan se i appen hoppas de att varje hushåll ska bli mer medveten om sin elförbrukning och på så sätt optimera den för att få en så låg elförbrukning som möjligt. Detta gör att hushållen blir både mer miljövänliga och samtidigt får en lägre elräkning.

Sammanfattat

Tibber och Greenely har många likheter: båda säljer el timme för timme som säljs för inköpspris från elbörsen Nord Pool. Inget elbolag tjänar några pengar på försäljningen av el utan det är månadskostnaden som de tjänar pengar på.

Båda elbolagen har ett stort fokus på att kunden ska bli medveten om sin elkonsumtion via smarta analyser av hushållets eldata. Elbolagen har dock lite olika sätt att presentera datan där det antagligen är en smaksak vad man själv tycker ser bäst ut / är enklast att tolka.

I skrivande stund så erbjuder Tibber fler funktioner i form av massvis av smarta integrationer och stöd för fler bilmärken när det gäller smart laddning. Detta i kombination med att Tibber har en lägre månadskostnad gör att Tibber är vår favorit. Man bör dock titta på de båda tjänsterna och bilda sig en egen uppfattning innan man gör sitt val av elbolag.

TibberGreenely
Månadskostnad39 kr69 kr / 49 kr*
Bindningstid0 mån0 mån
UrsprungsgarantierJaJa
Möjlighet att koppla in smarta produkterJaNej
Läs merTibber.com/seGreenely.se
* = Vid årsbetalning (12 mån).

Missa inte att använda vår bonuslänk ifall du ska skaffa Tibber för att få 400 kr att handla för i Tibber Store.

Observera att det går att använda Greenely-appen utan att ha elavtal hos Greenely. Dvs. kan du redan idag låta Greenely analysera din data. Att använda Greenely för att se sin eldata är kostnadsfritt.

Tips för dig som letar lägsta möjliga pris

Som vi skrivit ovan så har Tibber en billigare månadskostnad och fler funktionaliteter vilket gör att de är vår rekommendation i skrivande stund. Dock finns det ett sätt att göra så att Greenely blir billigare. Om man blir Greenely-kund via denna tjänst så bjuder Greenely på månadskostnaden första året och ger dessutom elprisrabatt.

Tittar man på priserna just nu (juni 2021) så kan man se att Greenely är 6,15 öre billigare per kWh för området SE2 jämfört med Tibber. Detta på grund av att månadskostnaden är borttagen (69 kr per månad) och att man får 5,9 öre rabatt på elpriset. Detta gäller endast om man tecknar sitt avtal via tjänsten ovan och binder sig 12 månader. Ett bra alternativ för dig som jagar det billigaste priset.