Gå till innehåll

Recension av Tibber Pulse P1

Det här är min recension av energimätaren Pulse P1 från Tibber. Här kan du läsa om vad jag tycker om Pulse P1 och hur energimätaren fungerar.

Vad är Tibber Pulse?

Tibber Pulse är en energimätare som gör det möjligt att läsa av hemmets elförbrukning i realtid. Detta görs genom att koppla in Tibber Pulse till sin elmätare.

Genom att läsa in data från sin elmätare med Tibber Pulse så kan man dessutom se historik över sin elförbrukning i Tibber-appen och exempelvis använda datan för att lastbalansera sin elbil.

Hemskärmen i Tibber-appen.

Elmätare med HAN-port

Enligt nya bestämmelser så måste alla elmätare i Sverige 2025 uppfylla nya funktionskrav. Ett av funktionskraven är att det måste finnas möjlighet för kunden att ta del av sin eldata. Detta gör att många elnätsbolag nu byter ut sina elmätare till moderna elmätare som har HAN-port.

RJ12 eller RJ45?

Det finns 2 olika typer av HAN-portar på elmätaren: RJ12 (P1) och RJ45. I Sverige är det vanligast att elmätaren har en RJ12-kontakt. RJ12-kontakten kallas även P1.

RJ12/P1 till vänster och RJ45 till höger.

Vilken HAN-port har jag?

Om du är osäker på vilken HAN-port din elmätare har så kan du gå ut till din elmätare och leta efter en port som ser ut som ett nätverksuttag. Ofta brukar porten vara markerad med ”HAN”. Om du får in en vanlig nätverkskabel i uttaget så har du en HAN-port med RJ45-kontakt. Är uttaget för litet för en vanlig nätverkskabel så har du en HAN-port för RJ12/P1.

Är du osäker på vilket uttag du har så kan du kontakta ditt elnätsleverantör och fråga. Det vanligaste i Sverige är att man har en elmätare med RJ12/P1-uttag. Dvs. är det förmodligen den svarta Tibber Pulse du bör köpa.

Elmätarens HAN-port markerad.

Måste jag ha rätt version av Tibber Pulse?

Tidigare har Tibber Pulse endast funnits med RJ45-kontakt (som är vanligt i Norge). Eftersom att RJ45 och RJ12 kommunicerar på olika sätt så går det inte att använda en adapter för att få rätt kontakt, dvs. krävs det att man har rätt version av energimätaren (Tibber Pulse) för att det ska fungera.

Svart Tibber Pulse = elmätare med RJ12/P1-kontakt.
Vit Tibber Pulse = elmätare med RJ45-kontakt.

Om man vill läsa mer om Tibber Pulse för RJ45-kontakter (Tibber Pulse HAN) så kan man läsa vårt test av Tibber Pulse (RJ45).

Lastbalansering med Tibber Pulse

En stor fördel med Tibber Pulse är att man kan använda den för att se hur mycket belastning husets faser har. Har man en elbil som exempelvis laddar med 11 kW så innebär det att husets huvudsäkringar har en hög belastning. Har man huvudsäkringar på exempelvis 16A, 20A eller 25A så är risken stor att en säkring kommer gå sönder om laddboxen till elbilen laddar med full effekt samtidigt som man exempelvis lagar mat och tvättar.

För att undvika att belasta huvudsäkringarna för mycket när man laddar sin bil så kan man använda sig av en smart laddbox tillsammans med Tibber Pulse. Har man någon av följande laddboxar så kan man använda Tibber Pulse för att lastbalansera:

  • Easee Home
  • Zaptec Go
Översikt av förbrukning per fas i Tibber-appen.

Tibber Pulse är ingen lastbalanserare i sig. Däremot så är Tibber Pulse hela tiden uppkopplad mot Tibber vilket gör att Tibber kan ha koll på hur hög den aktuella förbrukningen i ditt hushåll är.

Det fina med laddboxarna Easee Home och Zaptec Go är att de kan kommunicera med Tibber. Detta innebär att Tibber kan styra laddboxarnas effekt utifrån hur stor den övriga elförbrukningen är i hushållet.

Intresserad av laddboxen Easee Home? Läs då gärna vår recension av laddboxen.

Här kommer 2 exempel på hur en smart laddbox kan fungera ihop med Tibber Pulse:

Exempel 1:
Det är natt och hushållets elförbrukning är låg. Tibber Pulse visar låg elförbrukning i hemmet vilket gör att vår laddbox Easee Home kan ladda med full effekt (11 kW).

Exempel 2:
Det är kväll och vi håller på att laga mat med spisen och ugnen påslagna. Dessutom har vi tvättmaskinen igång vilket gör att hushållets elförbrukning är hög. Tibber justerar därför laddningseffekten på laddboxen till 5 kW för att inte hushållets säkringar ska överbelastas.

Inställningar för Tibber Pulse i Tibber-appen.

Pulse P1 utan Tibber

Det går att använda Pulse P1 utan att vara kund hos Tibber. För att kunna använda Pulse P1 behöver man Tibber-appen installerad på sin telefon.

Pulse P1 visar förbrukningen 1h tillbaka i tiden. Är man däremot Tibber-kund (har Tibber som elbolag) så kan man se sin historiska elförbrukning (timme för timme) sedan elavtalet började direkt i Tibber-appen.

Historik av elförbrukning i Tibber-appen.

Installation

Installationen av Tibber Pulse är mycket enkel och kräver ingen elektriker eller liknande.

Steg 1:
Ring din elnätsleverantör och be dem att aktivera HAN-porten på din elmätare.

Steg 2:
Öppna ditt elskåp.

Steg 3:
Leta reda på HAN-porten.

Steg 4:
Koppla in din Tibber Pulse med hjälp av den medföljande kabeln.

Steg 5:
Lägg till Tibber Pulse i Tibber-appen genom att följa instruktionerna i appen.

För mer detaljerade instruktioner om hur man lägger till Tibber Pulse i Tibber-appen så kan ni läsa vår artikel om Tibber Pulse HAN.

Hur fungerar Tibber Pulse?

Tibber Pulse läser av datan som kommer från elmätaren via en kabel som är kopplad till HAN-porten (RJ12). Tibber Pulse kommunicerar sedan med Tibber via hemmets trådlösa nätverk (wifi). På så sätt kan man se sin eldata i Tibber-appen i realtid.

Tibber Pulse läser av förbrukningen varannan sekund och spänningen var 10:e sekund.

Jämförelse av Pulse P1 och Pulse HAN

Det finns som sagt 2 typer av Tibber Pulse att välja mellan. Skillnaden mellan dessa är att de fungerar med olika typer av elmätare. Har du en elmätare med RJ12-uttag så är det den svarta Tibber Pulse (Pulse P1) som du ska köpa.

Pulse P1Pulse HAN
UttagRJ12 / P1RJ45
FärgSvartVit

Är jag nöjd med min Pulse P1?

Jag är mycket nöjd med min Pulse P1 och rekommenderar alla med en elmätare med HAN-port att skaffa en Pulse. Installationen är väldigt enkel och det är väldigt lärorikt att kunna se sin elförbrukning i realtid.

Bättre koll på hemmets elförbrukning

Tibber Pulse har gjort oss mycket mer medvetna om hur vi förbrukar vår el. Genom att slå av och på apparater i hemmet kan man direkt se i Tibber-appen hur elförbrukningen förändras. Detta har varit till stor hjälp för att förstå hur mycket diskmaskinen, tvättmaskinen, golvvärme osv. förbrukar.

Enkel installation

Tibber Pulse är förmodligen den enklaste energimätaren för att se hemmets totala elförbrukning i realtid. Det finns några alternativa lösningar för att mäta sin elförbrukning men då krävs det oftast att man har en extern controller som man får koppla upp energimätaren mot. Tibber Pulse är så plug n play som det kan bli.

Är man inte Tibber-kund (har inte Tibber som elbolag) så kan man ändå har stor nytta av en Tibber Pulse i och att man kan använda den för att se sin nuvarande elförbrukning. Nackdelen om man inte är Tibber-kund är att man inte kan se sin historiska elförbrukning på samma ställe utan att man får då istället får logga in hos sin elnätsleverantör för att se sin historiska elförbrukning. I och med detta så bör man ha Tibber som elbolag för att få ut så mycket som möjligt att Tibber Pulse.

Är man ny kund hos Tibber och har fått 400 kr i Tibber Store så tycker jag Tibber Pulse är en utmärkt produkt att använda bonusen/presentkortet till.

I skrivande stund kostar Tibber Pulse P1 1095:- i Tibber Store. Har man Tibber som elbolag så kan man köpa Tibber Pulse P1 för 695:-