Gå till innehåll

Recension av Homey Pro

Läs vår recension av den smart controllern Athom Homey Pro. Se vilka protokoll Homey stödjer, vad flows innebär, vad som är bra och dålig med Homey och vad skillnaden mellan Homey och Homey Pro är.

Hårdvara

I förpackning hittar vi själva huvudenheten (Homey), 1 strömadapter, 1,8m kabel (USB-mini) och 2 stickers.

LED

I mitten av Homey-enheten finns en LED-slinga som sträcker sig runt hela enheten. Denna LED indikerar statusen på Homey och kan även användas som dekorationsbelysning.

Exempelvis så pulserar LED-slingan i lila när Homey uppdaterar mjukvaran, orange när enheten håller på att starta upp och grönt när enheten har anslutit till nätverket.

Status för de olika färgerna på LED-ringen:

FärgStatus
VitHomey behandlar röstkommando.
OrangeHomey startar upp.
BlåHomey laddar ner något.
LilaHomey uppdateras.
Statusbeskrivning för olika färger.

I inställningarna (Mer – Inställningar – LED-ring) kan man ställa in vad LED-ringen ska ha för tillstånd när den är i vänteläge (idle), dvs. när den inte gör något av ovanstående.

I vänteläget kan Homey antingen vara släckt, pulsera i vitt, visa ett spektrum av olika färger eller visa färg beroende på vilket väder det är. Man har även möjlighet att välja vilken ljusstyrka LED-ringen ska ha.

Homey när LED-ringen är inställd på spektrum.

Portar

På baksidan av Homey finns 2 portar: Mini-USB som används för att strömförsörja enheten och 3,5mm AUX för att kunna koppla in en extern högtalare.

 • Mini-USB
 • 3,5mm AUX (utgång)
Anslutningar på baksidan av Homey.

På undersidan av Homey finns även en högtalare. Den används bland annat vid uppstart när Homey talar om hur man kommer igång för att ladda ner appar.

Protokoll

En av de stora fördelarna med Homey är att enheten har stöd för de flesta protokoll som används vid hemautomatisering.

Protokoll som stöds av Homey är:

 • Wifi
 • Bluetooth (BLE)
 • Zigbee
 • Z-wave
 • 433 MHz
 • IR

Specifikationer

I Homey finns en dual core-processor och ett ram-minne på 1 GB (512 MB på tidigare generation). Följande specifikation har hårdvaran som finns i Homey:

 • 1 GHz Dual Core CPU
 • 4 GB flashminne
 • 1 GB RAM
 • 10W

På grund av hur Homey är utformad så bör man placera enheten på en plant underlag. Homey-enheten är 12 cm bred och 13 cm hög.

Mjukvara

App för mobil

Homey är uppbyggd för att hanteras via Homey-appen. Appen finns att ladda ner för Android och iOS. I appen kan man konfigurera sin Homey och lägga in olika automationer. Vill man manuell styra något så görs även det från appen. I Homey-appen finns följande sidor:

 • Hem
 • Enheter
 • Flow
 • Energi
 • Mer

Hem
På startsidan (Hem) kan man se en tidslinje/historik över vad som har hänt. Exempelvis kan det stå ”Philips Hue, without the bridge har automatiskt uppdaterats till version 2.0.35. För 2 dagar sedan.”.

Hemskärmen i Homey-appen.

Enheter
Klickar man på Enheter så kan man se alla inlagda enheter. Det är här man exempelvis kan tända och släcka en lampa. Vill man lägga till fler enheter så klickar man på ”+”.

Enheter i Homey-appen.

Flow
Under Flow kan man lägga till automationer. Dvs. är det här man ställer in hur en enhet ska reagera utifrån ett tillstånd. Exempel på detta kan vara: Tänd utebelysningen i 5 minuter om rörelse på uppfarten upptäcks. Ett annat exempel är: Tänd alla fönsterlampor när solen går ner.

Översikt över inlagda Flows i Homey-appen.

Energi
Under fliken Energi kan man se hur mycket ström alla smarta enheter förbrukar. Enheter som har inbyggd energimätning visar uppmätt förbrukning. För enheter utan energimätning så kan tillverkaren ange energiförbrukning vid full effekt och så kan Homey sedan räkna ut energiförbrukningen. Om en lampa exempelvis har en maxeffekt på 9W så kommer energiförbrukning visa 4,5W när lampan är inställd på 50% ljusstyrka.

För enheter som saknar energimätning och där tillverkaren inte angivet maxeffekt så finns det möjlighet att själva ange energiförbrukning (stand-by och full effekt) för enheten.

Energi i Homey-appen.

Mer
På sidan Mer så finns det möjlighet att lägga till nya appar. I Homey används appar för att kommunicera med andra enheter. Det kan vara både tillverkare och privatpersoner som gör en app. Exempel på app kan exempelvis vara Sonos. Denna app gör att Homey kan kommunicera Sonos-enheter vilket gör att det går att lägga till Sonos-högtalare i Homey ifall man har appen installerade. Ett annat exempel på app är Philips Hue som gör att man kan kommunicera med produkter från Philips Hue.

Förutom att kunna hantera appar på sidan Mer så finns det möjlighet att lägga till larm, hantera logik (lägga till variabelvärden), se grafer (Insikter), säkerhetskopiera och hantera inställningar.

För att kunna skapa säkerhetskopior krävs det att man har Homey+ som kostar ca. 11 kr per månad.

Insikter i Homey som visar grafer över utvalda värden.
Här visas pris från elbolaget (Tibber) och strömförbrukning (Watty) för de senaste 24 timmarna.

Webbläsare

Många användare har önskat att Homey ska gå att styra från desktop. Athom har därför släppt en beta-version av Homey för webbläsare (Homey Web App). Detta gör att man kan logga in på sitt Homey-konto i valfri webbläsare och därifrån styra sin Homey.

Homey Web App har begränsad funktionalitet vilket gör att man fortfarande behöver Homey-appen för att kunna använda Homey fullt ut.

Kompatibla enheter

Eftersom att Homey har stöd för de flesta protokollen på marknaden så har enheten stöd för tusentals enheter. Om man undrar om Homey har stöd för en specifik enhet så kan man leta efter loggan/texten ”Talks with Homey”. Genom att söka bland appar på Homey:s hemsida kan man se vilka enheter som är kompatibla med Homey.

Ifall man vill hitta produkter som är kompatibla med Homey kan man titta i Homey Store där det finns massor av produkter som alla har stöd för Homey.

Homey Pro vs. Homey

Skillnaden mellan Homey och Homey Pro är att Homey Pro har en dual core-processor istället för single core och att Homey Pro har 1 GB RAM istället för 512 MB.

Tidigare såldes en version av Homey som bara hette Homey, dvs. utan namnet Pro. Det finns totalt 4 versioner av Homey men det är endast Homey Pro som säljs i dagsläget. Följande versioner av Homey har funnits:

 • Homey Early 2016
 • Homey Early 2018
 • Homey Early 2019
 • Homey Pro Early 2019 (nuvarande version)

Skillnader mellan Homey och Homey Pro.

HomeyHomey Pro
ProcessorSingle Core 1 GHzDual Core 1 GHz
RAM-minne512 MB1 GB
Homey Early 2016 och Homey Early 2018 hade inbyggd mikrofon och NFC vilket är borttaget i senare versioner.

Sammanfattning

För- och nackdelar

Fördelar:

 • Stöd för många enheter
 • Enkel att hantera
 • Är populär vilket gör att den har ett stort community
 • Går snabbt att lägga till nya automationer

Den största fördelen enligt oss är att Homey är en komplett produkt som är enkel att hantera och har stöd för de flesta produkterna på marknaden.

En annan fördel med Homey är att den har blivit väldigt populär vilket innebär att det finns ett stort community kring Homey. Fördelen med ett stort community är att det finns mycket information att ta del av ifall något problem skulle uppstå eller ifall man vill se hur andra har skapat automationer med hjälp av Homey.

Jämför man med Home Assistant så inser man också att det är väldigt enkel att lägga till nya automationer med Homey. Detta gör att man kan komma igång med sina automationer mycket snabbare än om man t.ex. använder Home Assistant eller liknande system.

Nackdelar:

 • Priset
 • Ej open source

De enda nackdelarna som vi kommer på med Homey är priset och att mjukvaran inte är open source.

Priset på ca. 4 000 kr kan anses som relativt högt om man jämför med andra controllers som kan köpas för under tusenlappen. Det ska dock tilläggas att det även finns dyrare controllers och när det gäller Homey så får man en controller med stöd för de flesta protokollen på marknaden. Eftersom att det inte finns någon direkt motsvarande controller med stöd för lika många protokoll så är det svårt att säga ifall priset är rimligt eller inte.

En annan sak som hade varit trevligt är ifall mjukvaran hade varit open source. Tittar man på exempelvis Home Assistant som har blivit väldigt populärt så bygger det på open source. Dock är det svårt att jämföra Home Assistant med Homey eftersom att Home Assistant endast är mjukvara medan Homey består av en färdig produkt med både hårdvara och mjukvara.

Det ska tilläggas att det går att skapa egna appar till Homey. Så även om själva mjukvaran för Homey inte är open source så går det att skapa egna appar till Homey.