Gå till innehåll

Recension av LIFX Lightstrip 2m

LIFX Lightstrip 2m RGBW är en smart ljusslinga som kan lysa i olika färger. Ljusslingan kommunicerar via wifi, har flera olika ljuslägen och kan kopplas ihop med en mängd olika tjänster.

När det gäller smart belysning så har vi tidigare mestadels använt oss av märken som Philips Hue och IKEA Trådfri. Jag personligen har ingen tidigare erfarenhet av LIFX, bortsett från att jag har sett märket dyka upp när jag letat efter smart belysning.

I och med att jag inte har någon erfarenhet av LIFX så är det extra roligt att vi nu har fått möjlighet att testa några belysningsprodukter från LIFX. I den här artikeln så recenserar vi deras LIFX Lightstrip. Framöver så kommer det även komma en recension av LIFX Beam och LIFX Nightvision.

Denna recension av ljusslingan från LIFX gäller modellen LIFX Lightstrip 2m, men vissa butiker betecknar den som LIFX Z Stripe. EAN för produkten är: 9347403003940.

Innehåll i förpackningen

Bild 1. Innehållet i förpackningen.

I förpackningen hittar vi:

  • 2 st ljusslingor (1 meter)
  • 1 strömadapter
  • Controller

Allt som behövs för att komma igång med ljusslingan finns i förpackningen. Ljusslingan består av 2 delar där varje enhet är 1 meter lång.

Bild 2. 1 av de 2 ljusslingorna som ingår.

Den lilla controllern gör det möjligt att styra ljusslingorna och strömförsörjs med den medföljande strömadaptern. En ljusslinga kopplas sedan samman med controllern.

Bild 3. LED controller för ljusslingan.

Specifikationer

LIFX Lightstrip 2m består av 2 st 1 meters slingor som man seriekopplar, vilket gör att ljusslingan totalt blir 2 meter lång.

Varje ljusslinga (1m) består av 8 områden som kan ha olika färger. Dvs. kan man visa upp till 16 (2×8) olika färger samtidigt. Vilken färg som ska visas styrs via LIFX-appen (iOS/Android) eller via någon kompatibel tjänst.

Wifi

Ljusslingan kommunicerar via wifi (2,4 GHz) vilket gör att man inte behöver ha någon separat controller för att produkten ska fungera.

Ljusstyrka

Ljusslingan går att dimra mellan 0-100%. Vid 100% så lyser ljusslingan med hela 1400 lumen vilket gör att ljusslingan är tillräckligt stark för att lysa upp en hel vägg.

EgenskapVärde
ProtokollWifi (2,4 GHz)
Ljusstyrka1400 lumen
Färgtemperatur1500K – 9000K
Specifikationer för LIFX Lightstrip 2m.
Bild 4. Närbild på ljusdioderna.

Användningsområden

LIFX Lightstrip 2m är anpassad för att användas inomhus. Exempel på användningsområden för ljusslingan är:

  • Under/bakom skrivbord
  • Under köksskåp
  • Bakom TV:n
  • Under sängen

Det finns många olika användningsområden för en ljusslinga. Själv så använder jag den för att lysa upp väggen bakom mitt skrivbord. Jag har monterat ljusslingan på baksidan av mitt skrivbord och placerat skrivbordet ungefär 5 cm från väggen.

Detta ger ett mjukt och fint ljus mot väggen. Till skillnad mot ljusslingor från vissa andra märken så ser man ingen skillnad på ljuset vid de områden där dioderna sitter.

Bild 5. Ljusslingan monterad bakom mitt skrivbord.

Effekter

I LIFX-appen kan man välja att ha en valfri färg för hela ljusslingan eller så kan man välja att ha ett tema. Ett tema är en samling av olika färger som kombineras bland de 16 olika områdena på ljusslingan.

Vill man att färgerna ska variera så kan välja att istället ha en effekt. En effekt innebär att färgerna på ljusslingan ändras med tiden. Detta kan exempelvis innebära att ljusslingan långsamt byter mellan 10 olika färger eller att ljusslingan blinkar i olika färger.

I skrivande stund finns det 9 effekter att välja mellan:

  • Animate
  • Colour Cycle
  • Flicker
  • Move
  • Pastels
  • Random
  • Spooky
  • Strobe
  • Visualiser
Bild 6. Här är ljusslingan inställd på effekten ”Animate”.
Bild 7. Här är ljusslingan inställd på effekten ”Move”.

De flesta effekterna har en inställning som gör det möjligt att bestämma hur snabbt färgerna ska ändras.

Fotona och filmerna ovan visar hur de olika färgerna/effekterna kan se ut. I verkligheten är dock ljuset mjukare och inte lika skarpt som det ser ut att vara på fotona.

Montering

Ljusslingan har självhäftande tejp på baksidan vilket gör det enkelt att montera den. Även controllern har självhäftande tejp.

Förlänga

Det går att seriekoppla flera LIFX Lighstrips för att få en längre ljusslinga. Maxlängden per controller är 10 meter.

Bild 8. Ena änden av ljusslingan (med stift) kan används för att sammankoppla flera ljusslingor.

Pris

Priset för LIFX Lighstrip är i skrivande stund €89,99 (runt 930 kr) om man köper ljusslingan från LIFX webshop. Tittar vi på vad LIFX Lighstrip / Z Strip kostar på Prisjakt så ser priset ut att ligga på ungefär samma pris.

Vill man förlänga ljusslingan så kan man köpa till 1m extensions för €29,99 (runt 310 kr).

Appen

All belysning från LIFX kan styras via LIFX-appen som finns till iOS och Android. I appen kan man enkelt gruppera olika ljuskällor. Sedan kan man välja att styra belysningen för en viss grupp, en enskild ljuskälla eller hela hemmet.

På startsidan av appen kan man se sina grupper och sina ljuskällor. Där går det även att starta olika ljuseffekter.

Bild 9. Startsidan i LIFX-appen.
Bild 10. Val av färg för belysning i LIFX-appen.
Bild 11. Val av tema (färgkombination) i LIFX-appen.

Schema

I LIFX-appen går det att ställa in olika scheman för sina ljuskällor. Exempelvis kan man ställa in att ljusslingan ska tändas med 20% ljusstyrka kl. 8 varje vardag och släckas kl. 22 varje kväll.

Länkar till andra LIFX-produkter

Det enda jag har anmärka på är att det känns lite onödigt att appen har en sida (bild 9, varukorgssymbolen) där de listar nya produkter som man kan köpa och en sida (bild 9, kikarsymbolen) där de listar olika kompatibla tjänster med tillhörande webblänkar.

Detta innebär att det bara är startsidan som används för att styra belysningen medan de andra sidorna i appen är ”reklam” (länkar till produkter/tjänster). Det känns som att de kunde utformat appen på ett bättre sätt och fokuserat på att ge mest plats åt styrning av belysning och mindre fokus på att visa upp andra produkter.

Kompatibla tjänster

LIFX Lighstrip 2m har stöd för:

  • Google Assistent
  • Amazon Alexa
  • Apple HomeKit

Förutom att styra ljusslingan från LIFX-appen så går det även att koppla ihop LIFX-appen med bland annat Google Assistant, Amazon Alexa och Apple HomeKit. Detta gör att belysningen kan styras via exempelvis röststyrning.

Home Assistant

Det går bra att lägga till LIFX Lighstrip med Home Assistant. Eftersom att jag använder Home Assistant för att styra min hemautomatisering så testade jag att lägga till ljusslingan i Home Assistant. Att lägga till LIFX Lightstrip i Home Assistant var mycket enkelt då det finns en färdig integration för LIFX i Home Assistant.

Slutsats

LIFX Lightstrip 2m är en smart ljusslinga som överraskar. Ljuset från ljusslingan är mjukt och fint. Det finns en massa olika inställningar som gör det enkelt att kombinera olika färger.

Att ha en ljusslinga bakom mitt skrivbord är väldigt mysigt och gör att rummet lyses upp på ett både snyggt och behagligt sätt. Jag brukar använda en vit/gul-färg för hela ljusslingan, vilket skapar ett mysigt och elegant bakgrundsljus. Sedan om jag vill ha party-läge så är det kul att kunna ändra till någon stark färg eller slå på någon ljuseffekt.

Appen är snabb (testad med iPhone 12 Pro) och ljuset ändras direkt vid justering. Det finns en massa olika färger att välja mellan och det är enkelt att både ändra färg och ljusstyrka.

Ljusslingan har stöd för en massa olika tjänster vilket gör det enkelt att använda den på det sätt som man själv önskar.

Letar du efter en smart ljusslinga som kan visa olika färger så kan jag rekommendera att ta en titt på LIFX Lightstrip.

Disclaimer: Produkten från denna artikel har vi fått via ett utskick.