Gå till innehåll

Recension av Nest Audio – 1 år senare

Nu har vi haft 2 st Nest Audio i hemmet i över 1 års tid. Vad tycker vi om Nest Audio och hur fungerar högtalarens alla funktioner?

Nest Audio är en smart högtalare som går att köpa för ca. 800 kr. Även om priset är relativt lågt jämfört med t.ex. Sonos så får man en högtalare som både kan spela musik och agera röstassistent.

Hårdvara

Innehåll i förpackningen

Nest Audio finns i två färger: Charcoal och Chalk. Mina 2 högtalare är i färgen Chalk. Förutom själva högtalaren så ingår även en strömadapter och en manual.

  • Nest Audio
  • Strömadapter
  • Manual
Uppackad Nest Audio.

Form

Nest Audio är större än lilla Nest Mini men har också en annan formfaktor. Nest Mini är liten och låg medan Nest Audio är hög men smal. Formfaktorn gör att Nest Audio visserligen tar en del plats på höjden, men inte så mycket bordsyta. Jämför man måtten på Nest Audio och Nest Mini så kan man faktiskt se att Nest Audi har ett mindre djup (78mm) än Nest Mini (98mm).

Nest Audio från sidan.

Teknik

Nest Audio ansluts trådlöst via wifi och strömförsörjs via den medföljande strömadaptern. Det finns inget stöd för bluetooth vilket gör att enheten som man vill styra Nest Audio med måste vara uppkopplad på samma nätverk (wifi) som högtalaren.

Dioder

På framsidan av Nest Audio finns det 4 dioder som kan indikera om exempelvis högtalaren bearbetar ett röstkommando eller visa vilken nivå volymen är inställd på. Dioderna göms snyggt bakom högtalarens tyg vilket gör att de endast syns när de är upplysta.

Touch-kontroll

Det finns touchområden på Nest Audio som kan användas för att styra högtalaren. Exempelvis kan man höja och sänka volymen genom att klicka på höger respektive vänster sida av högtalaren. Dessutom går det att starta och stoppa musik och alarm genom att trycka på mittdelen av högtalaren.

Knapp

På baksidan av högtalaren finns det en knapp som man kan dra åt sidan för att aktivera mikrofonen på högtalaren. En bra sak om man endast vill användare högtalaren för att lyssna på musik med och inte vill ha Google Assistant ska vara aktiverat.

Knapp för att stänga av mikrofonen.

Ljudet

Ljudet i Nest Audio är ungefär som jag hade räknat med att det skulle vara. I och med att det är Google som har tillverkat högtalaren så räknade jag med att ljudet skulle vara någorlunda bra, men samtidigt förstår jag att man inte kan ha allt för höga krav av en högtalare som kostar under 1000 kr.

Om man lyssnar mycket på poddar och ljudböcker så är Nest Audio perfekt. Ljudet är krispigt och klart vilket passar utmärkt vid tal. Vill man lyssna på musik så låter även det bra. Vid lite lägre volym så är ljudet både detaljrikt och har bra bas. Ökar man volymen så märker man dock av högtalarens storlek och ljudet blir då lite platt. Dvs. lämpar sig Nest Audio bäst till musik på låg eller medelhög volym.

Nest Audio vs IKEA Symfonisk

Jag har en IKEA Symfonisk i ett av rummen hemma och eftersom att IKEA Symfonisk och Nest Audio ligger i ungefär samma prisnivå så kan det vara intressant att jämföra högtalarna.

Ljudmässigt så upplever jag att IKEA Symfonisk har mer bas än Nest Audio. Däremot så är diskanten bättre hos Nest Audio. Detta gör att jag tycker att Nest Audio är perfekt när jag vill lyssna på poddar och ha ett klart och tydligt ljud. Vill jag däremot dunka hög musik så lämpar sig IKEA Symfonisk bättre än Nest Audio då ljudet i Nest Audio upplevs lite klenare.

Utseendemässigt så kan jag tycka att Nest Audio är lättare att placera inomhus då högtalaren smälter in bra och högtalarens form gör att den tar mindre plats än IKEA Symfonisk.

Tjänster

Det går att koppla ihop Nest Audio med flera olika tjänster. Själv använder jag Spotify för att spela upp musik på mina Nest Audio.

Spotify

Genom att lägga till Spotify som tjänst för dina Nest Audio så kan man skicka ljudet från Spotify-appen direkt till sina Nest Audio-högtalare. Man kan dessutom starta upp spelning av musik genom att exempelvis säga ”Hej Google, spela upp Abba i köket” så börjar Nest Audio-högtalaren i köket att spela Abba-musik från Spotify.

Youtube Music

Eftersom att Nest Audio är en högtalare från Google så går det givetvis att använda Google egna musiktjänst Youtube Music.

Vad tycker jag om Nest Audio?

I vårt hus har vi lite olika högtalare, en blandning av Nest-högtalare, Sonos-högtalare och IKEA-högtalare. För poddar och musik så använder vi Spotify vilket också fungerar bra med samtliga högtalare. Ljudet i Nest Audio-högtalarna är bra, men våra Sonos-högtalare (Sonos One, Sonos Beam) låter bättre. Detta gör att vi mestadels använder våra Nest Audio för att lyssna på poddar.

Röststyrningen i Nest Audio fungerar mycket bra och Googles svar från högtalaren är alltid högt och tydligt. Jag älskar min Nest Audio som jag har i tvättstugan på grund av att den tar väldigt lite plats på tvättbänken och jag kan enkelt starta ett poddavsnitt när jag ska hänga tvätt.

Nest Audio vs Nest Mini

Nest Audio är betydligt bättre än Nest Mini både när det gäller tal och musik. Fördelen med Nest Audio enligt mig att den går att använda till både röststyrning och musik medan Nest Mini enbart är användbar till röststyrning på grund av sin lilla storlek (och därmed lilla högtalare).

Sammanfattning

Ljudkvaliteten i Nest Audio är bra för priset och lämpar sig särskilt bra för poddar och ljudböcker, samt musik vid låga till medelhöga volymer. Jämfört med IKEA Symfonisk, har Nest Audio mindre bas men bättre diskant. Utseendemässigt är Nest Audio mer diskret och tar mindre plats än IKEA Symfonisk.

Högtalaren kan kopplas till olika tjänster som Spotify och Youtube Music för musikuppspelning. Slutsatsen är att Nest Audio fungerar väl för både musik och röststyrning. Nest Audio är särskilt uppskattad för sin kompakta storlek och enkelhet att använda.