Gå till innehåll

Så fungerar smart golvvärme med Tibber

Vi tittar på vilka möjligheter det finns att koppla ihop golvvärme med elbolaget Tibber. Läs om hur du kan koppla ihop Tibber med golvvärme (både vattenburen och elslingor).

Det finns två sätt att styra golvvärme på ett smart sätt via Tibber:

Tado – Smart termostat

Tado Smart Thermostat Starter Kit.

Tado Smart Thermostat V3+ är en smart termostat för golvvärme som fungerar tillsammans med 95% av alla värmesystem på marknaden. Termostaten har en LED-display där man kan se kan se aktuell temperatur. Med hjälp av touchknappar så kan man enkelt justera temperaturen direkt från termostaten.

Genom att koppla ihop Tados smarta temostat med Tibber kan man enkelt justera temperaturen direkt i Tibber-appen och även skapa smarta automationer som anpassar sig efter temperatur och om du är hemma eller inte. Förutom att kunna styra temperaturen beroende på om man är hemma eller inte via Tado-appen så kan man även koppla ihop termostaten från Tado med Google Assisten, Amazon Alexa och Apple HomeKit.

Om man saknar rumstermostat eller har en trådlös termostat så behöver man köpa till Tado Extension Kit för att det ska fungera.

Egenskaper

 • Tre möjliga installationer:
  • 230V (max 6A)
  • Analog styrsignal
  • Digital styrsignal
 • WiFi

Tado Smart Thermostat V3+ kommunicerar via WiFi genom att man kopplar in den medföljande Tado Internet Bridge till hushållets router via nätverkskabel.

Heatit Z-TRM3 – För golvvärme med elslingor

Heatit Z-TRM3.

Heatit Z-TRM3 är en smart termostat som är gjord för golvvärme med elslingor och kommunicerar via Z-wave. För att kunna styra Heatit trådlöst så krävs det att man har en controller som har stöd för Z-wave, exempelvis Homey.

Heatit ersätter den gamla termostaten som man har till sin golvvärme. Eftersom att termostaten är anpassad för vanliga uttag så passar den i uttag som exempelvis Schneider Exxact, Elko RS16, Gira, Jung m.m.

När man köper en Heatit Z-TRM3 så ingår det en sensor för att mäta temperaturen i golvet. Har man redan befintliga sensorer i golvet så går det att använda dem (så länge de returnerar liknande mätvärden).

Termostaten finns i färgerna svart och vit.

Egenskaper

 • Max effekt: 3600W
 • Max ström: 16A
 • Temperatur 5-40°C
 • Z-wave

Genom att koppla in Heatit-termostaten till Tibber via en controller så kan man se och styra temperaturen för golvvärmen direkt i Tibber-appen.

Så fungerar golvvärme i Tibber

När man kopplar ihop golvvärme med Tibber så får man möjlighet att styra temperaturen direkt från Tibber-appen. Dessutom dyker aktuell temperatur upp på startsidan i Tibber-appen så att man enkelt kan se vilken temperatur golvet har just nu.

Sparläge – Sänk elförbrukningen när du inte är hemma

Förutom att kunna se och styra temperaturen så får man även möjlighet att aktivera sparläge med ett enkelt klick i Tibber-appen. I sparläget får man ange när man ska resa bort och när man kommer hem. Sedan justerar Tibber automatiskt temperaturen för att använda så lite el som möjligt när man är borta. Dvs. sänks temperaturen automatiskt till runt 10°C när man är borta och sedan värms golvet upp tills man kommer hem.

Sparläge i Tibber-appen.

Smart styrning av temperatur

Om man lägger in en termostat i Tibber, från exempelvis golvvärme, så finns det möjlighet att aktivera smart styrning. Detta innebär att Tibber automatiskt styr värmen för att få så låg elkostnad som möjligt. Genom att ta hänsyn till elpris, väderprognos och termisk tröghet så kan Tibber optimera styrningen av värmen.

Smart styrning av temostat i Tibber-appen.

Smart dagssänkning i Tibber-appen.

För att smart styrning ska fungera så bra som möjligt så får man ange i Tibber-appen vilken tid man brukar vara hemma och vilken tid som man brukar sova. På så sätt kan Tibber ta hänsyn till detta och sänka temperaturen under dessa tider vid behov.

Andra sätt att styra värmen med Tibber

Nibe Uplink

Förutom att kunna styra golvvärmen via Tibber så finns det flera andra sätt att styra temperaturen på ett smart sätt. Exempelvis så kan man styra sin värmepump från Nibe via Nibe Uplink-integrationen som finns i Tibber.

Luft/luft-värmepump

Har man en luft/luft-värmepump så kan man köpa den smarta temostaten Sensibo och på så sätt styra värmepumpen från Tibber-appen. Om man har en luftvärmepump från Mitsubishi med MELCloud så kan man ansluta direkt via MELCloud-integrationen i Tibber (dvs. behövs ingen extra hårdvara).

Bergvärme, Fjärrvärme, frånluftsvärmepump och elpannor

Med hjälp av den smarta temostaten Ngenic och Tibber kan man göra uppvärmning från bergvärme, fjärrvärme, frånluftsvärmepump, luft/vatten-värmepump och elpanna smart. Termostaten är kompatibel med en stor del av marknadens värmesystem. För att se en komplett lista på vilka värmesystem som är kompatibla med Ngenic så kan man gå in Tibber hemsida.

Smarta termostater till radiatorer

Det finns flera tillverkare som säljer smarta termostater till radiatorer som gör att man kan styra sina befintliga radiatorer från Tibber. Exempel på smarta termostater för radiatorer är:

WiFi-element

Om man har smarta element från Mill eller Adax så går det utmärkt att integrera dem med Tibber. De smart WiFi-elementen från Mill finns även att köpa direkt från Tibber Store och kostar mellan 1045-1395 kr.