Gå till innehåll

Så säljer du el från solceller till Tibber

Om man är kund hos det smarta elbolaget Tibber så kan man sälja elen från sina solceller. Genom att dessutom använda en inverter som är kompatibel med Tibber så är det möjligt att se detaljerad data om hur mycket el som solcellerna producerar.

Krav för att sälja el via Tibber

För att kunna sälja el från sina solceller så krävs det att man har en elmätare som kan mäta hur mycket el som matas ut från hushållet. Efter installation av solceller så behöver man därför kontakta sin nätägare och meddela att man installerat solceller. De flesta nätägare byter elmätaren kostnadsfritt.

Nätägaren skickar sedan data om elförbrukning och producerad el till Tibber så att de vet hur mycket el som du har producerat.

För att få detaljerad data från elproduktionen, som exempelvis att kunna se hur mycket el som produceras i realtid, så krävs det att man har en inverter som är kompatibel med Tibber. I dagsläget är det följande inverters som är kompatibla med Tibber:

  • Afore
  • Fronius
  • SMA
  • SolarEdge
  • Solis
Inverter från Fronius.

Med hjälp av en uppkopplad inverter kan man se förbrukning i realtid och även hur fördelning av förbrukad el är mellan producerad el och el från elnätet.

Hur fungerar det?

Genom att ha solceller på taket kan man använda den egenproducerade solelen till att strömförsörja hushållet. Kopplar man sedan sin inverter/växelriktare till Tibber så har man möjlighet att se hur mycket el som används i hushållet och hur mycket överskott av el som produceras. Ifall man producerar mer el än vad man förbrukar så kan man sälja den elen till andra Tibber-kunder.

När man har en inverter som är ansluten till Tibber så kan man se den totala mängden producerad el i Tibber-appen. Detta gör att man kan se både förbrukad och producerad el direkt i Tibber-appen.

Rent praktiskt fungerar det så att invertern kommunicerar med Tibber via wifi. Tibber kan då få data från invertern om förbrukad el och producerad el. Tibber kan sedan sammanställa denna data med den data som kommer från elmätaren. På så sätt kan man få en tydlig översikt över total förbrukad el och se hur mycket el som man har producerat.

Vad kostar det med solpaneler?

Det finns väldigt många olika märken och priser av solpaneler så det är svårt att säga hur mycket det kostar eftersom att det beror på vilka solpaneler man väljer att köpa. Tibber har ett samarbete med Otovo (en av nordens ledande leverantörer) som har en hemsida där man kan räkna ut hur mycket det kostar med solpaneler.

Hur mycket får jag för elen som jag säljer?

Om man har solceller från Otova så får man 1 kr/kWh för de första (per år) 1000 kWh som man säljer. Efter att man har sålt 1000 kWh så betalar Tibber spotpris + 7 öre extra per kWh. Har man inte solceller från Otova så betalar Tibber spotpris för elen som man säljer.