Gå till innehåll

Test av fjärrkontrollen IKEA Styrbar

I min jakt på smarta knappsatser/fjärrkontroller för att styra mitt smarta hem så har jag valt att testa produkten IKEA Styrbar.

Uppackning

I förpackningen för IKEA Styrbar så kan vi hitta följande saker:

 • Knappsatsen/fjärrkontrollen
 • Fästplatta i metall
 • Häftkudde för monteringsplatta (istället för skruvar)
 • Klisterlapp för att täcka skruvhål på monteringsplattan

Det första intrycket är att monteringsplattan där knappsatsen ska ligga i (med hjälp av magnet) känns robust (gjord av metall). Knappsatsen känns inte lika robust eftersom att den är gjord av plast och är lite ihålig, men kvalitén av knappsatsen känns ändå bra.

Design

IKEA Styrbar är en fjärrkontroll med relativt enkel design. Ovansidan består av en stor platta där det finns 4 olika områden som man kan klicka på.

På varje klickområde finns det ikoner som visar pilar och belysning. Dvs. kan man se att fjärrkontrollen är gjord för att kunna minska och öka belysningen, även om det går att programmera knapparna till vad man vill.

Om man ska tolka knapparnas ikoner så skulle jag göra följande tolkning:

 • Knapp 1: Öka ljusstyrka
 • Knapp 2: Högerpil
 • Knapp 3: Minska ljusstyrka
 • Knapp 4: Vänsterpil

Formen på IKEA Styrbar med de rundade hörnen och storleken på 72mm x 72mm x 18mm innebär att fjärrkontrollen är mellanstor om man jämför med andra fjärrkontroller.

Funktioner

Om man läser på IKEAs hemsida så kan man se att IKEA Styrbar är tänkt att användas ihop med controllern DIRIGERA eller TRÅDFRI. Då kan IKEA Styrbar kontrollera upp till tio LED-ljuskällor samtidigt. Då kan man både dimma, tända och släcka ljusen samt justera ljusets färg från varmt till kallt.

IKEA Styrbar kommunicerar via zigbee vilket gör att det även går att styra den med andra controllers som har stöd för zigbee. Exempelvis kan man styra fjärrkontrollen med Homey, vilket är vad jag har tänkt att göra, eftersom att jag inte har någon controller från IKEA tillgänglig.

Installation

IKEA-controller

Det går självklart att lägga till IKEA Styrbar i sitt smarta hem om man har en controller från IKEA. För information om hur man gör det så kan man gå in på IKEAs produktsida för IKEA Styrbar.

IKEA Styrbar tillsammans med Homey Bridge

Eftersom att jag ska använda min IKEA Styrbar till min Homey Bridge så börjar jag med att starta upp Homey-appen. Sedan väljer jag att lägga till ny enhet och söker efter ”IKEA”. Då kommer ”IKEA Trådfri” upp. Sedan väljer jag ”Styrbar Remote Controller”.

IKEA Trådfri-enheter i Homey-appen.

Sedan följer jag instruktionerna som visas i Homey-appen (skruva bort undersidan och klicka på inkluderingsknappen 4 ggr).

Sedan är knappsatsen klar att börja användas.

Actions-kort för IKEA Styrbar i Homey-appen.

I Homey-appen kan man se att följande kort/händelser finns att välja på för IKEA Styrbar:

 1. Higher brightness was pressed
 2. Lower brightness was long pressed
 3. Higher brightness was long pressed
 4. Lower brightness was pressed
 5. Left button was pressed
 6. Right button was pressed

Dvs. finns det många sätt att konfigurera knapparna så som man vill.

Jag väljer att lägga in följande automatisering med hjälp av Flow i Homey-appen:

Vänster knapp: Byt låt
Höger knapp: Spela/pausa

Knapp upp: Öka volym
Knapp ner: Minska volym

På så sätt kan jag styra min Sonos-högtalare med hjälp av knapparna på IKEA Styrbar.

Specifikationer

 • Zigbee
 • Drivs av två AAA-batterier (säljs separat)
 • Mått: 72mm (L) x 72mm (B) x 18mm (H)

IKEA Styrbar drivs med 2 st AAA-batterier (ingår inte). Jag får ge pluspoäng för att man kan använda ”vanliga” batterier som man oftast har hemma (och har uppladdningsbara) istället för knappbatterier som det annars ofta används i knappsatser/fjärrkontroller.

IKEA Styrbar kommunicerar via Zigbee vilket gör att den kan kommunicera med controllers med zigbee (om controllern har stöd för IKEA Styrbar).

Sammanfattning

IKEA Styrbar är en enkel knappsats för att styra sina smarta prylar med. Designen är enkel och bra. Det medföljande fästet i metall känns robust.

Det är enkelt att komma åt knapparna på IKEA Styrbar. Söker man efter en slimmad knappsats så kanske man tycker att IKEA Styrbar är lite för hög. Vill man ha en knappsats för zigbee med mer slimmad design så finns exempelvis Aqara Opple.

IKEA Styrbar kostar endast 99 kr i skrivande stund vilket gör den till en bra och prisvärd produkt. Letar man efter en knappsats till sin Homey eller IKEA-controller så tycker jag att man bör kolla in IKEA Styrbar.