Gå till innehåll

Test av fjärrströmbrytaren Aeotec Smart Switch 7

Idag tittar vi närmare på ännu en smart fjärrströmbrytare som jag testat, nämligen Aeotec Smart Switch 7. Detta är en fjärrströmbrytare som kommunicerar via z-wave.

Aeotec Smart Switch 7 och tillhörande förpackning.

Design

Aeotec Smart Switch 7 har en kompakt design som gör att det inte blockerar uttaget bredvid i ett dubbelt vägguttag, vilket är trevligt om man har begränsat med uttag. Med sin slimmade design har Aeotec skapat en snygg, minimal och funktionell design som passar väl i de flesta hem.

Funktioner

Förutom ha kunna slå på och bryta strömmen så har Aeotec Smart Switch 7 även en inbyggd energimätare som ger realtidsdata med 99% noggrannhet. När det gäller belastning så kan den här fjärrströmbrytaren hantera en belastning på upp till 2300W (10A).

Brytaren är kompatibel med Z-Wave Plus och S2-certifierad för maximal säkerhet och tillförlitlighet.

Förutom att kunna styra Smart Switch 7 med sin controller så kan man även slå på och av brytaren med hjälp av en liten fysisk knapp som sitter på enheten.

Aeotec Smart Switch 7 med den fysiska knappen.

Installation

Installationen av Smart Switch 7 är enkel och smidig. Brytaren är enkel att lägga till i både mitt Homey-system och mitt Home Assistant-system.

Homey

För att ansluta Aeotec Smart Switch 7 till Homey kan man ladda ner Homey-appen Aeotec.

Home Assistant

Vill man ansluta Aeotec Smart Switch 7 till sin Home Assistant-controller så behöver man en mottagare som kan ta emot z-wave. Sedan kan man använda valfri app för z-wave för att inkludera fjärrströmbrytaren. I mitt fall använder jag Z-Wave JS för att hantera z-wave.

Specifikationer

Här kommer några av de tekniska detaljerna för Aeotec Smart Switch 7:

  • Modellnr: AEOEZW175
  • Bredd: 42mm
  • Max belastning: 10A (resistiv belastning)
  • Max utgångseffekt: 2300W
  • Energimätningsnoggrannhet: <300W: +-3W; >300W: +-1%
  • Överströmskydd: 11A
  • Standby-effekt: 0.6W
Jämförelse av Fibaro Wall Plug 2 och Aeotec Smart Switch 7.

Även om Aeotec Smart Switch 7 har en mer kantig form än vissa andra fjärrströmbrytare så kan man se på bilden ovan att Smart Switch 7 ändå är kompakt. Det gör att brytaren endast tar upp en liten plats i eluttaget.

Sammanfattning

Aeotech Smart Switch 7 är diskret och har en enkel design. Fjärrströmbrytaren fungerar bra vid mina tester och kommunikationen är stabil.

Om man söker en fjärrströmbrytare som kommunicerar via z-wave och har en kompakt format så kan Aeotech Smart Switch 7 vara ett alternativ att kolla upp. Den största nackdelen med fjärrströmbrytaren är det relativt höga priset (runt 500 kr).