Gå till innehåll

Test: Plejd Smart Plug

I det här inlägget tar vi en titt på Plejds smarta fjärrströmbrytare Plejd Smart Plug. En fjärrströmbrytare som kommunicerar via blåtand och som kan integreras med övriga Plejd-produkter.

Vad är Plejd?

Många känner säkert redan till Plejd eftersom att deras produkter har blivit väldigt populära på den svenska marknaden. Framförallt så använder många elektriker produkter från Plejd när kunder önskar smart belysning.

Plejd är ett svenskt företag som gör smarta lösningar för belysning. De skapar produkter som gör det möjligt att styra bl.a. belysning med hjälp av en app i sin mobil eller via en knappbrytare. Man kan till exempel tända och släcka lampor, ändra ljusstyrka eller ställa in så att lamporna tänds och släcks automatiskt vid vissa tider. Detta kan göra det både bekvämare och mer energieffektivt att använda belysning i hemmet.

Tidigare har Plejd endast haft produkter för fast installation men i och med Plejd Smart Plug så går det nu att styra de flesta produkterna i hemmet med hjälp av Plejd. Dessutom är det väldigt enkelt att komma igång med Plejd Smart Plug i och med att det är en produkt som sätts direkt i eluttaget och därmed inte kräver någon installation av elektriker.

Kartongen till Plejd Smart Plug.

Design

Plejd Smart Plug är liten och minimalistisk vilket gör att den endast tar upp lite plats i eluttaget. Med dess vita färg kan den lätt smälta in i de flesta eluttag. Den runda designen är stilren och tar inte upp mer utrymme än nödvändigt vilket gör att man kan använda en annan apparat i närliggande uttag. Designen är så kompakt att 2 Plejd Smart Plug får plats i ett 2-vägs vägguttag (Elko RS).

En trevlig sak med Plejd Smart Plug är att det finns en knapp på sidan av enheten som gör att man kan slå på och av brytaren manuellt. En trevlig sak om man inte har tillgång till appen eller om någon som inte har Plejd-appen vill kunna slå av eller på uttaget.

Närbild på Plejd Smart Plug där man kan se den fysiska knappen.

Specifikation

  • Maxlast: 16A
  • Standby: 0,3W
  • IP-klass: IP20
  • Protokoll: Bluetooth

Plejd Smart Plug har en maxbelastning på 16A vilket gör den tillräckligt kraftfull för de flesta hushållsbehov. Den har en standby-effekt på bara 0,3 W vilket innebär att den inte drar mycket ström när den inte används.

Specifikationer för Plejd Smart Plug.

Storlek

  • 43×66 mm

Storleksmässigt så är Plejd Smart Plug 43x66mm stor. Det gör att produkten tillhör en av de minsta fjärrströmbrytarna för vägguttag som går att köpa. Här nedan kan man se en jämförelse med andra små fjärrströmbrytare som exempelvis Fibaro Wall Plug och Shelly Plug S.

Jämförelse av Ikea TRÅDFRI, Plejd Smart Plug, Fibaro Wall Plug och Shelly Plug S.
Plejd Smart Plug.

Funktioner

  • På/av-funktion
  • Inbyggt astro- och veckour
  • Kräver ingen controller

Plejd Smart Plug erbjuder en mängd användbara funktioner. Först och främst kan du styra dina lampor och andra elektriska apparater trådlöst direkt från din mobil via Plejd-appen. Dessutom har den inbyggda tidsfunktioner, en timer och ett astro-/veckour, så att du kan schemalägga din belysning efter solens upp- och nedgång eller sätta upp ett regelbundet veckoschema.

En fördel med Plejd Smart Plug är att den inte kräver någon controller (om man inte vill styra den utanför hemmet). Det går att komma igång snabbt och enkelt genom att endast ladda ner Plejd-appen till sin telefon.

Google Home

För de av er som använder Google Home kan Plejd Smart Plug även styras med hjälp av rösten, men det kräver en Plejd Gateway.

Apple HomeKit

Plejd Gateway har även stöd för Apple HomeKit ifall man hellre vill använda exempelvis Siri för att styra sina Plejd-produkter. Då behöver man dock som sagt även köpa en Plejd Gateway.

Styra på distans

Med hjälp av Plejd Gateway kan du styra Smart Plug på distans. Detta innebär att du kan tända och släcka lampor eller andra elektriska apparater även när du inte är hemma. Har man ingen Pejd Gateway så kan man bara kommunicera med Smart Plug (och andra Plejd-enheter) via bluetooth vilket innebär att räckvidden är begränsad till upp till 10 meter.

Tillstånd vid strömavbrott

I Plejd-appen går det att ställa in vilket läge strömbrytaren ska ha efter att det har varit strömavbrott. Här kan man välja att antingen ha föregående läge, dvs. att den kommer ihåg om den var påslagen eller avstängd innan strömavbrottet, eller så kan man välja att enheten alltid ska stängas av efter strömavbrott.

Installation

Det är nu dags att installera min Plejd Smart Plug och jag börjar därför med att ladda ner Plejd-appen (finns till iOS och Android) till min telefon.

Plejd-appen vid första uppstart.

Steg 1: Skapa konto

När jag startar appen får jag välja mellan att logga in eller skapa konto. Jag väljer att skapa nytt Plejd-konto. Jag får sedan fylla i namn, epost, lösenord och användarroll (användare eller elektriker).

Val av användarroll.

Jag väljer att jag är användare eftersom att det är jag som kommer använda produkten.

Steg 2: Lägg till enhet

Nästa steg är att lägga till strömbrytaren. För att kunna börja lägga till produkter så måste jag först skapa ett system. Jag väljer därför ”NYTT SYSTEM” och fyller sedan i ett namn för mitt system.

Val av att skapa nytt system eller importera befintligt.

När jag skapat ett system så väljer jag att klicka på kugghjulet uppe till höger och sedan ”Lägg till enhet”.

Lista över tillgängliga enheter att lägga till.

Nu får jag direkt upp min Plejd Smart Plug eftersom att den är inkopplad i ett eluttag. Smidigt!

Jag klickar på enheten och får sedan välja rum och namn för enheten.

Sedan klickar jag på ”Installera”.

Installation av Plejd SPR-01.
Installations-process.

Därefter får jag vänta några sekunder medan Plejd-appen kommunicerar med molnet och lägger till enheten i mitt Plejd-system.

Steg 3: Astrour (valfritt)

Efter att enheten är installerad så ombeds jag att ställa in systemets position. Detta för att enhetens astrour ska fungera. Dvs. så man ska kunna schemalägga enheten baserat på solens upp- och nedgång.

Inställning av astrour.

Jag väljer att klicka på ”Uppdatera position”.

Steg 4: Typ av last

I sista steget så får man välja om strömbrytarens last ska vara belysning eller annan typ av last. Jag väljer belysning eftersom att jag kommer använda strömbrytaren till en bordslampa.

Val av last.

Klart!

Nu är installationen klar och jag kan därför slå på och av enheten med hjälp av Plejd-enheten.

Startsidan i Plejd-appen.

Jag kan nu styra min Plejd Smart Plug från Plejd-appen.

Sammanfattning

Plejd Smart Plug är en liten och smidig fjärrströmbrytare för vägguttag som fungerar bra. Den är väldigt enkel att installera och produkten känns välbyggd.

Det är bra att kunna styra brytaren med hjälp av den lilla fysiska knappen vid de tillfällen man inte kan styra fjärrströmbrytaren via Plejd-appen.

Är man en befintlig Plejd-användare så kan jag tycka att Plejd Smart Plug är ett bra köp. Har man däremot inga andra Plejd-produkter i hemmet och söker en fjärrströmbrytare så finns det bättre alternativ.

Vill man ha en fjärrströmbrytare i samma storlek som även har energimätning så finns exempelvis Fibaro Wall Plug. Letar man efter en fjärrströmbrytare som inte kräver någon controller så finns exempelvis Shelly Plug S som är en prisvärd wifi-uppkopplad fjärrströmbrytare som man kan styra på distans utan att behöva köpa någon controller/gateway.

Fördelen med Plejd Smart Plug är just att det är en Plejd-produkt, dvs. att den fungerar att integrera i ett redan befintligt Plejd-system.

Frågor och svar

Kan Plejd Smart Plug användas utomhus?

Plejd Smart Plug är avsedd för inomhusbruk och har IP-klass IP20. Dvs. bör man skydda fjärrströmbrytaren från väder och vind i och med att den inte är gjord för att klara av det. Vill man ha en fjärrströmbrytare för vägguttag utomhus så bör man istället köpa en brytare som är avsedd för utomhusbruk.

Vilka färger finns Plejd Smart Plug i?

Plejd Smart Plug finns i två färger: vit och svart.

Är Plejd Smart Plug dimbar?

Plejd Smart Plug kan användas för att slå på och av belysning, men den har inte en inbyggd dimmerfunktion.

Modellbeteckning: Smart plug on/off (SPR-01)