Gå till innehåll

Test: Shelly Plug S

Vi har tagit en titt på den populära fjärrströmbrytaren Shelly Plug S.

Shelly är ett märke som har blivit väldigt populärt bland många. Bidragande faktorer till att Shelly har blivit så populärt är antagligen en kombination av prisvärda produkter, enkelheten (wifi) och produktutbudet.

I den här artikeln tittar vi närmare på Shelly Plug S.

Specifikationer

Shelly Plug S är en strömbrytare som ansluts till ett eluttag och som sedan kan styras via wifi. Det finns även en knapp på brytaren ifall man vill kunna slå på/av strömbrytaren manuellt.

Eftersom att Shelly Plug S kommunicerar via wifi så behövs ingen controller/hub för att styra strömbrytaren. Det enda man behöver är ett trådlöst nätverk (wifi) som man kan ansluta strömbrytaren till.

Maxlast för Shelly Plus S är 2300W/10A och strömbrytaren är gjord för att användas inomhus.

Specifikation för Shelly Plug S:

  • Wifi
  • Energimätning
  • 2500W
  • 10A
  • Temperatur: -20° – +40°
Kartongen till Shelly Plug S.

Räckvidden för Shelly Plug S beror på vilken router/accesspunkt som man använder för sitt wifi. På förpackningen uppger Shelly att räckvidden är upp till 30 meter.

Innehållet i förpackningen vid köp av Shelly Plug S.

I förpackningen av Shelly Plug S så hittar vi själva strömbrytaren och 2 häften med information.

Utseende

I ett vanligt vägguttag så sticker Shelly Plug S ut en bit vilket gör att den täcker en del av det andra uttaget. Detta gör tyvärr att man inte får plats med 2 strömbrytare i samma vägguttag. Detta är ett relativt vanligt problem, men det kan vara bra att tänka på ifall man tänkt att ha någon annan pryl inkopplad i den andra hålet i vägguttaget.

Shelly Plug S från sidan.
Shelly Plug S framifrån.

Kompatibilitet

Shelly Plug S kan styras med hjälp av Shellys egna app (finns till både iOS och Android). Har man exempelvis en Homey eller använder Home Assistant så kan man styra Shelly Plug S genom en Shelly-integration.

Dvs. passar Shelly Plug S både till personer som inte har någon tidigare hemautomatisering/controller och personer som redan har ett befintligt hemautomatiseringssystem.

Shelly Plug S i ett vägguttag (Elko RS).

Pris

Shelly Plug S kostar runt 200-300 kr i skrivande stund. Ett bra pris jämfört med liknande produkter i och med att man får både en fjärrströmbrytare och en energimätare.

Funktioner

Shelly Plug S har en del smarta funktioner som gör det enkelt att kontrollera och schemalägga dina enheter, vare sig man är hemma eller borta.

Energimätare

Shelly Plug S har en inbyggd energimätare. Jag hittade detta mycket användbart för att hålla koll på energiförbrukningen hos de anslutna enheterna, vilket hjälper till att hitta strömtjuvar och kontrollera användningen när elen kostar som mest.

Appen

I Shelly-appen kan man lägga till nya enheter, se energiförbrukning, styra produkten osv.

Efter att ha testat Shelly-appen ett tag så är jag positivt överraskad. Allt flyter på bra och det är enkelt att styra Shelly Plug S. Dvs. räcker Shelly-appen gott och väl för att styra produkten ifall man inte redan kör exempelvis Home Assistant.

Shelly Plus S i Shelly-appen.

I Shelly-appen går det även att se energimätning för produkter som är inkopplade till Shelly Plug S.

Energimätning från Shelly Plug S.

Sammanfattning

Shelly Plug S är en prisvärd strömbrytare som har en slimmad design och som är enkel att komma igång med.

Förutom att vara en smart strömbrytare så kan produkten också mäta elförbrukningen, vilket är trevligt i dessa tider med höga elpriser. En annan fördel är den fysiska knappen på strömbrytaren som gör att man kan styra strömbrytaren manuellt om man exempelvis har problem att komma åt sitt smarta hem.

Shelly-appen fungerar bra och det finns gott om stöd för produkten om man istället vill använda exempelvis Homey eller Home Assistant för att styra produkten.

Det finns många smarta strömbrytare på marknaden. Shelly Plug S har en hel del funktioner och ligger bra till prismässigt vilket gör att det är en strömbrytare som jag kan rekommendera.