Gå till innehåll

Vi testar LIFX Nightvision E27

LIFX Nightvision är en E27-lampa från LIFX med hela 1200 lumen och som dessutom har ett inbyggt IR-ljus. Med hjälp av det infraröda ljuset kan lampan användas som ljus för exempelvis övervakningskameror.

Uppackning

Innehåll i förpackningen.

I förpackningen av LIFX Nightvision E27 finns 2 st LED-lampor med E27 sockel. Utöver detta ingår en manual som förklarar hur man kopplar upp lamporna mot sitt nätverk.

Det första intrycken av lamporna är att de är stora jämfört med Philips Hue-lamporna som jag är van vid att använda. Dessutom är lampornas form lite annorlunda jämfört med många andra lampor.

Specifikationer

IR

LIFX Nightvision E27 har inbyggda ir-dioder vilket gör att det går att använda lamporna som ir-ljus för exempelvis övervakningskameror.

Wifi

LIFX Nightvision E27 kopplas upp via hemmets wifi vilket gör att man inte behöver någon extern controller för att använda lamporna. Uppkopplingen mot wifi görs med hjälp av LIFX-appen.

Appen

För att styra LIFX Nightvision E27 så används LIFX-appen som finns till iOS och Android. I appen kan man bland anant välja vilken färg lamporna ska ha, hur stark ljusstyrka de ska och välja mellan olika scener.

Scener

Scener är ett olika slagt animationer som gör att lamporna lyser på olika sätt. En scen kan exempelvis vara att lampan ska växla mellan olika röda färger i ett långsamt tempo. En annan scen kan vara att lampan ska blinka snabbt i en massa olika färger.

Här nedan kan man se ett exempel på hur en scen kan se ut. I följande exempel så används en scen där lampan växlar mellan olika färger.

Exempel på scen där LIFX Nightvision E27 växlar mellan olika färger.

LIFX Nightvision vs. Philips Hue

LIFX Nightvision bredvid en Philips Hue E27.

Jämfört med Philips Hue Color E27 så har LIFX Nightvision E27 lite klumpigare form vilket kan göra att de inte passar i alla armaturer där Philips-lamporna passar. En fördel med LIFX-lamporna är däremot att de har en ljusstyrka på hela 1200 lumen.

Det som gör LIFX Nightvision E27 unik är det inbyggda IR-ljuset vilket Philips Hue inte har.

Sammanfattning

LIFX Nightvision E27 är en intressant produkt på grund av att det är den första lampan som jag har sett med IR inbyggt. Dvs. att den både fungerar som IR-belysning och ”vanlig” smart lampa.

Däremot är nyttan av IR-funktionen begränsad och man kan fråga sig hur stor användning man har av det inbyggda IR-ljuset i och med att man förmodligen sällan placerar sina färglampor på samma ställe som där man behöver IR-ljus.

Letar man efter en färglampa som kan leverera mycket ljus (1200 lumen) så kan LIFX Nightvision E27 vara intressant. I och med att Philips Hue också har ljusstarka färglampor så är det dock inget som är unikt för LIFX.

Philips Hue är ett betydligt populärare system än LIFX vilket gör att jag skulle rekommendera Philips Hue-lampor om man bara är ute efter några smarta färglampor. Detta eftersom att Hue har betydligt bättre kompatibilitet med andra system och deras app lär utvecklas mer framöver.

Letar man däremot efter en lampa som har inbyggt IR-ljus så är det antagligen LIFX Nightvision E27 man bör titta på i och med att det förmodligen är den enda lampan med inbyggt IR-ljus.