Gå till innehåll

3 mikrokontrollers som jag använder till Home Assistant

I det här inlägget tar vi en titt på 3 olika mikrokontrollers som jag använder tillsammans med Home Assistant.

De 3 mikrokontrollerna som jag använder mig av är:

  1. D1 Mini
  2. NodeMCU
  3. ESP32 CAM

På bilden ovan syns även en Raspberry Pi 2 för att man ska kunna se hur små de olika mikrokontrollerna är.

Vad är en mikrokontroller?

En mikrokontroller är en kompakt integrerad krets som är utformad för att utföra specifika uppgifter inom inbäddade system, såsom att styra andra delar av ett elektroniskt system. Dessa små enheter är små, billiga och strömsnåla vilket gör dem perfekta för hemautomatisering.

Med hjälp av ESPHome kan man enkelt koppla ihop mikrokontrollers med Home Assistant och på så sätt både hämta och skicka data till mikrokontrollern. I min guide om hur man kommer igång med ESPHome finns mer information om ESPHome.

D1 Mini

D1 Mini är den minsta mikrokontrollen och den som är billigast att köpa in. Det kommunicerar via wifi och får ström via micro-USB.

  • Kommunikation: Wifi
  • Anslutning: Micro-USB

Pris: Runt 45 kr.
Jag har köpt mina D1 Mini från Makershop.

Användningsområden för D1 Mini

Jag använder bl.a. en D1 Mini för att styra min servo som jag använder för att styra min VVB. Om man vill läsa hur det gått till så kan man läsa min guide om hur man styr en VVB med ett servo.

NodeMCU

Till skillnad mot D1 Mini så har NodeMCU även bluetooth. Det gör att mikrokontrollern passar bra vid de tillfällena man behöver kommunicera med bluetooth-enheter.

  • Kommunikation: Wifi, Bluetooth
  • Anslutning: Micro-USB

Pris: Runt 90 kr.
Jag har köpt mina NodeMCU från Makershop.

Användningsområden för NodeMCU

Den stora fördelen med NodeMCU är att den har bluetooth. En sak jag använder min NodeMCU till är att kommunicera med mina växtsensorer. Hårdvaran som jag kör Home Assistant på (Dell-server) har inte bluetooth och dessutom är den placerad långt ifrån mina växtsensorer.

Med en NodeMCU i närheten av mina växter så kan jag lösa det genom att låta växtsensorerna skicka data till min NodeMCU via bluetooth och sedan kan min NodeMCU skicka vidare datan via wifi till min Home Assistant-enhet.

ESP32 CAM

ESP32 CAM är en ESP32-mikrokontroller med en monterad kameramodul.

  • Kommunikation: Wifi, Bluetooth
  • Hårdvarukomponenter: Kamera, LED, minneskort (micro SD)
  • Anslutning: Micro-USB

Pris: Runt 120 kr.
Mina ESP32 CAM har jag köpt på Ebay.

Användningområden för ESP-32 CAM

Jag använder min ESP32 CAM till att läsa av vattenförbrukningen på min vattenmätare. Mikrokontrollens kamera kan då läsa av vattenmätaren och sedan kan mikrokontrollen analysera bilden och på så sätt läsa ut hur mycket vatten som förbrukas.

En trevlig sak är att det finns en inbyggd belysning (LED) som man kan styra. Det är perfekt eftersom att min ESP32 sitter monterad i tvättstugan där belysningen oftast är släckt (dessutom sitter enheten i en låda) så jag behöver lysa upp vattenmätaren för att kunna läsa av värden.

Pris

Priserna för en mikrokontroller kan skilja en del beroende på var man köper dem. Jag brukar inhandla dem via tyska butiker på Ebay eftersom att det då brukar vara några dagars leveranstid. Köper man direkt från Kina och köper flera stycken samtidigt så brukar man kunna köpa in dem billigare, men också få räkna med längre leveranstid.

Jämförelse

MikrokontrollerKommunikationInyggd hårdvaraCa. pris
D1 MiniWifi45 kr
NodeMCUWifi, Bluetooth90 kr
ESP32 CAMWifi, BluetoothKamera, LED, micro SD120 kr
Jämförelse av de olika mikrokontrollerna.

Jag föredrar att använda D1 Mini till det mesta pga. det låga priset och den lilla storleken. Behöver jag ha stöd för bluetooth så använder jag NodeMCU och vill jag göra något där en kamera behövs så använder jag ESP32 CAM.