Gå till innehåll

Rörelsesensor med ZigBee för utomhusbruk

Det finns många rörelsesensor för det smarta hemmet. Dock är de flesta gjorda för att användas inomhus. Vad finns det för alternativ om man vill ha en sensor utomhus? Vi har kollat in Philips Hue Outdoor Motion Sensor.

Det finns många tillverkare som har rörelsesensorer för det smarta hemmet. Exempelvis finns Aqara (ZigBee), Fibaro (Z-wave), Ikea (ZigBee), Aeotec (Z-wave) och Philips. De flesta av dessa sensorer är dock gjorda för att användas inomhus.

Vad finns det för alternativ om man vill ha en rörelsesensor som kan användas utomhus? Kanske vill man kunna tända en lampa om någon rör sig på uppfarten. Eller så vill man ha koll på om någon rör sig utanför huset. Oavsett anledning så bör man alltid köpa en rörelsesensor som är avsedd för utomhusbruk ifall sensors ska placeras utomhus.

Philips Hue Outdoor Motion Sensor

En rörelsesensor som är avsedd för utomhusbruk är Philips Hue Outdoor Motion Sensor som kommunicerar via ZigBee. Rörelsesensorn är kompatibel med Philips Hue Bridge (som man kan höra på namnet). Men även många andra controllers som har stöd för ZigBee är kompatibla med Hue Outdoor Motion Sensor.

Batteritid

Hue Outdoor Motion Sensor drivs med batteri (2 st AA-batterier) vilket gör att den är lätt att placera på valfritt ställe. Batteritiden är upp till 2 år. Med hjälp av de smarta fästena som ingår så går det att montera sensorn både på plana ytor, i innerhörn och i ytterhörn.

Räckvidd

Räckvidden för sensorn är hela 12 meter vilket gör att man kan se objekt på långt avstånd. Vinkeln för att upptäcka rörelse är 160 grader vilket gör att Hue Outdoor Motion Sensor övervakar en stor yta.

Sensorn kostar runt 450 kr och finns bland annat att köpa hos Kjell & Company.