Gå till innehåll

5 produkter för att se elförbrukningen i realtid

Att kunna se sin elförbrukning i realtid är både intressant och användbart. Med hjälp av olika typer av produkter så kan man se elförbrukningen i realtid där elförbrukningen läses av flera gånger per sekund.

Fördelar med att se elförbrukning i realtid

 • Möjligt att se vad varje produkt förbrukar.
 • Bättre förståelse för elförbrukningen.
 • Möjlighet att undvika överbelastning.

Tibber Pulse

För dig som har elmätare med HAN-port (RJ12/RJ45).

Tibber Pulse HAN.
 • Kopplas in till elmätaren (RJ12/RJ45).
 • Wifi.
 • Ingen extern strömförsörjning.

Ifall man har en modern elmätare med RJ12- eller RJ45-kontakt så kan man använda Tibber Pulse för att se sin totala elförbrukning i realtid. Med hjälp av denna energimätare kan man se sin elförbrukning i realtid direkt i Tibber-appen och även se elförbrukningen 1 timme tillbaka i tiden.

För att kunna använda Tibber Pulse så behöver man ha ett konto hos Tibber. Ifall man vill läsa om skillnaden mellan Tibber Pulse och Watty så kan man läsa vår jämförelse av Tibber Pulse, Watty och Easee Equalizer.

Tibber Pulse strömförsörjs via samma nätverkskabel som används för att kommunicera med elmätaren vilket gör att enheten inte behöver ha någon extern strömkälla.

Missa inte att läsa vårt test av Tibber Pulse. Tibber Pulse kan köpas i Tibber Store eller på Kjell & Company.

Luxorparts energimätare

Billig produkt för enkel energimätning av enskild apparat.

Luxorparts energimätare.
 • Ej smart.
 • Maxbelastning: 3600W.

Luxorparts energimätare är en enkel energimätare som mäter elförbrukningen i realtid genom att koppla in produkten som ska mätas direkt till energimätaren. Själva energimätaren monteras sedan direkt i vägguttaget.

Denna energimätare passar bra om man endast behöver mäta förbrukningen för en utvald apparat i hemmet. T.ex. om man misstänker att man har någon apparat i hemmet som drar mycket ström så kan man använda denna energimätare för att se vad olika apparater i hemmet förbrukar. Maxbelastningen är 3600W.

Nackdelen med den här typen av energimätare är att man endast kan se elförbrukningen på energimätarens display. Dvs. är produkten inte uppkopplad mot något system.

Fibaro Wall Plug 2

Fjärrströmbrytare som kommunicerar via Z-wave.

Fibaro Wall Plug 2 FGWPF-102-ZW5.
 • Kompakt.
 • Z-wave.
 • Maxbelastning 2500W.

Fibaro Wall Plug 2 är en smart fjärrströmbrytare som kommunicerar via protokollet Z-wave. Detta innebär att du behöver en controller (ex. Homey eller Tellstick Znet Lite) för att kunna kommunicera med fjärrströmbrytaren.

Den smarta fjärrströmbrytaren från Fibaro är väldigt kompakt vilket gör att den tar upp minimalt med plats vid strömuttaget. Med hjälp av dioderna runt brytaren kan man låta brytaren lysa i olika färger beroende på hur hög elförbrukningen är.

Nedis Smartlife Smart Plug

Fjärrströmbrytare med inbyggd energimätning.

Nedis Smartlift Smart Plug med energimätning.
 • Smart fjärrströmbrytare.
 • Wifi.
 • Maxbelastning 3680W.

Nedis Smartlife Wi-Fi Smart Plug är en smart fjärrströmbrytare som kommunicerar med hjälp av wifi. Med hjälp av denna fjärrströmbrytare kan man mäta av elförbrukningen på de enheter som är kopplade till brytaren.

Eftersom att den kommunicerar via wifi så krävs ingen separat controller för att kommunicera med fjärrströmbrytaren. Maxbelastningen är 3680W.

Eftersom att Nedis Smartlife Wi-Fi Smart Plug är smart så går det att spara historiken för sin elförbrukning (beroende på vilket sätt man läser av datan) vilket gör att man även kan se hur elförbrukningen ändrats över tid.

Om man är intresserad av Nedis Smartlife Smart Plug så kan man läsa vår recension av Nedis Smart Plug.

Shelly 3EM

Energimätare för 3 faser med styrning av kontaktor.

Shelly 3EM.
 • Kommunicerar via wifi.
 • Klämmor monteras på kablarna.
 • Kan mäta 3-fas.
 • Inbyggd styrning av kontaktor.

Shelly är ett märke som har blivit väldigt populärt på sistone. De har ett stort utbud av olika produkter för det smarta hemmet. Deras produkter kommunicerar via wifi så det krävs ingen controller för att det ska fungera (men har du exempelvis en Homey eller liknande så går det bra att koppla ihop Shelly 3EM för att få in all data i sitt system).

Shelly 3EM är en produkt som man kan använda för att mäta effekten över 3 faser. Det går även att styra en kontaktor med hjälp av Shelly 3EM. Vill man kunna mäta hushållets totala elförbrukning så kan man montera en Shelly 3EM på de inkommande faserna till huset.

Ett populärt användningsområde för Shelly 3EM är att mäta elförbrukningen för sin vvb (varmvattenberedare) i och med att produkten kan läsa av flera faser. På så sätt kan man mäta elförbrukningen för sin vvb och sedan styra vvb:en genom att koppla en kontaktor till Shelly 3EM.

Alternativ

Uppdatering 2022-09-18:
Elpriserna är just nu höga vilket verkar ha gjort att många produkter för att mäta energi är slut i lager.

Här nedan tipsar jag om några andra produkter som kan vara intresse om man letar efter energimätare:

Shelly Plug S

 • Kompakt fjärrströmbrytare med inbyggd energimätning.
 • Kommunicerar via wifi.

Läs vårt test av Shelly Plus S för mer information.

Shelly 1PM

 • Infälld strömbrytare med energimätning.
 • Kommunicerar via wifi.

Produkter som utgått

Tillägg 2022-09-18:
Watty verkar tyvärr ha slutat säljas. Tibber verkar istället satsa på energimätaren Pulse.

Watty

Se elförbrukningen per fas i appen

Watty.
 • Mäter totala elförbrukning
 • Wifi
 • Kopplas in i mätarskåpet

Med hjälp av Watty kan man se elförbrukningen för varje fas direkt i mobiltelefonen. Watty kräver att man har ett konto hos det smarta elbolaget Tibber för att den ska fungera. Det går att ha ett gratiskonto hos Tibber för att läsa av data från Watty, men om man vill ha all funktionalitet i Tibber-appen så krävs det att man är kund hos Tibber.
Läs vår recension av Watty för att se hur Watty fungerar tillsammans med Tibber.

Watty kopplas in på hushållets huvudsäkringar vilket gör att man då kan se hela hushållets elförbrukning i realtid. Detta gör att man kan få en bra översikt över hushållets totala elförbrukning men det gör det också svårare att urskilja specifika apparater ifall man har många apparater igång samtidigt.

Watty skickar energidatan via wifi eller via nätverkskabel (RJ45).