Gå till innehåll

Så gjorde Tibber att vi kunde ladda elbilen för 6,49 öre/KWh

Tibber är ett smart elbolag som har flera smarta funktioner för dig med elbil. Genom att ladda bilen med hjälp av smart laddning garanterar Tibber 50% lägre pris.

Här går vi igenom hur man använder smart laddning, hur mycket vi har betalat för laddning av elbilen och vilka alternativ det finns för att ladda elbilen via Tibber.

Smart laddning via Tibber

Genom att ansluta elbilen eller laddboxen till Tibber så kan man aktivera smart laddning. Med hjälp av smart laddning så styr Tibber laddningen av bilen beroende på elpris. Detta gör att varje laddning kan göras till lägsta möjliga pris.

Så fungerar smart laddning:

  1. Aktivera smart laddning i Tibber-appen.
    Ladda när elpriset är lågt –
  2. Ange tid när bilen ska vara färdigladdad.
    Färdigladdad till – [ange tid]
  3. Tibber styr nu laddning automatiskt.
    Tibber aktiverar laddningen när elpriset är lågt.

Tibber styr automatiskt laddningen så att bilen är fulladdad till angiven tid. Detta gör att man alltid har en fulladdad bil när man behöver till ett så lågt pris som möjligt.

Ifall man behöver starta laddningen direkt så kan man tillfälligt stänga av smart laddning via Tibber-appen. Har man en laddbox från Easee så går det även att pausa smart laddning genom att placera handen på laddboxen.

50% lägre pris

När man laddar sin elbil med smart laddning via Tibber så garanteras man få 50% billigare elpris. Detta gör att det blir betydligt billigare att ladda sin elbil via smart laddning än att ladda den under dagtid.

Kostnad för laddning

Vad det kostar att ladda elbilen via Tibber beror på när man laddar och det aktuella spotpriset. Tibber säljer elen till timpris som hämtas in via elbörsen Nord Pool. När vi har laddat vår elbil så har vi laddat den mestadels över natten (via smart laddning), men vid vissa tillfällen så har vi laddat den dagtid (= högre elpris).

För att få en uppfattning om vad det kan kosta att ladda elbilen via Tibber så presenterar vi här vad vi har betalat för elen till elbilen under de 6 senaste månaderna:

MånadPris för att ladda elbilen (öre)
Juni16,49
Juli6,49
Augusti19,78
September23,16
Oktober15,81
November18,39
December20,85
Elpris för laddning av elbil per månad. Inklusive moms.

Observera att elpriset skiljer sig beroende på var i landet man bor och under vilken tid på dygnet man köper in (förbrukar) elen.

Uppdatering:
Förtydligande: Denna artikel skrevs i Februari 2021, dvs. är priserna ovan för 2020.

Laddbox för elbil

Laddboxen Easee.

Om man vill använda sig av smart laddning via Tibber för att ladda sin elbil så behöver man ha laddboxen Easee. En prisvärd (6995 kr) laddbox som har flera smarta funktioner. För att läsa mer om Easee så kan man läsa vår recension av laddboxen.

Om man har en bil från Tesla, Volvo, BMW, Mini, Volkswagen, Audi eller Jaguar så kan man använda vilken laddbox man vill för att använda smart laddning via Tibber. Då kan man använda en integration för bilen och låta bilen styra laddningen istället för laddboxen.

Lastbalansering

Energimätaren/lastbalanseraren Watty.

När man laddar sin elbil så blir det en stor belastning på hushållets elförbrukning. För att förhindra att en huvudsäkring ska gå sönder så kan man använda en lastbalanserare för att kontrollera laddboxen utifrån den nuvarande elförbrukningen.

Det finns några olika alternativ för att lastbalansera laddboxen. Här kan man läsa om vår jämförelse av olika lastbalanserare/energimätare. Egentligen använder man ingen riktig lastbalanserare utan det är en energimätare som kopplas in så att Tibber kan kontrollera (lastbalansera) hur mycket effekt laddboxen ska använda.