Gå till innehåll

Vad är ZigBee?

ZigBee är en teknik som är framtagen för att användas inom smarta hem. Tekniken är både strömsnål och bra på att skicka små mängder data snabbt. Det är även enkelt att bygga upp ett stort nätverk med bra räckvidd eftersom att tekniken har stöd för meshnätverk.

ZigBee använder sig av frekvensen 2,4 GHz för att kommunicera. Dvs. samma frekvens som bland annat WiFi och Bluetooth. Tekniken har stöd för meshnätverk vilket innebär att varje produkt i nätverket kan skicka signalen vidare till nästa enhet.

Fördelar med ZigBee

  • Strömsnålt
  • Meshteknik (utbyggbart)
  • Öppen standard

Den största fördelen med ZigBee är att tekniken är anpassad för smarta hem. Dvs. är tekniken bra på att skicka små mängder data snabbt och förbruka väldigt lite ström.

En stor fördel med ZigBee är att tekniken är öppen. Dvs. är enkelt och billigt (till skillnad mot Z-wave) för tillverkare att använda tekniken. Detta har gjort att flera stora tillverkare använder ZigBee i sina produkter.

Exempel på tillverkare som använder ZigBee är Philips, Ikea, Xiaomi, Samsung och Innr.

Andra fördelar är att tekniken, likt Z-wave, stödjer meshteknik. Dvs. går det att bygga ut nätverket efter behov.

Nackdelar med ZigBee

  • Inte lika bra kompabilitet som exempelvis Z-wave

ZigBee är en öppen standard som används av ett stort antal olika tillverkare. På grund av att standarden inte har varit lika hårt kontrollerad som exempelvis Z-wave så är kompatibiliteten mellan olika ZigBee inte lika bra som Z-wave. Därför bör man alltid kolla upp så att produkterna man ska köpa är kompatibla med varandra innan man gör inköp.

Dvs. är det ingen garanti att produkterna är kompatibla med varandra bara för att de båda använder ZigBee. Går man in på tillverkarens hemsida eller söker efter informationen på nätet så brukar man oftast kunna hitta information om produkterna är kompatibla med varandra eller inte.

En av de vanligaste frågorna angående kompatibilitet brukar vara om Ikea Trådfri går att kontrollera via Philips Hue eftersom att de båda kommunicerar via ZigBee. Svaret på den frågan är att Ikea Trådfri går att använda tillsammans med Philips Hue.

Övriga tekniker

Förutom ZigBee så används bland annat Z-wave, Bluetooth, WiFi och 433 MHz för styra smarta produkter inom hemmet. Vill du läsa om en jämförelse av dessa teknik så kan du göra det här.